reklama
hledat uživatel
       

Jak to vše začalo?

Toto umění se prvně objevilo v Asii již v 7. Století. Dekorace se dají vytvářet z ledasčeho, z ledu, čokolády, karamelu, marcipánu či právě z ovoce či zeleniny. Někdy gastronomičtí mistři tvoří z celých kusů ovoce či zeleniny a jindy je půlí a pak zdobí, někdy je používají jen jako dekoraci na rautech či různých prezentacích, jindy je používají jako překrásnou přílohu k podávaným pokrmům. Ne nadarmo se jistě říká, jíme očima. Z ovoce se pomocí speciálních nožíků vyřezávají různé tvary od růží až po nádherné a jistě velmi složité labutě.

Mistr nad mistry v aranžování ovoce a zeleniny

Průkopníkem v Čechách v tomto oboru je Luděk Procházka, který se vyučil v oboru kuchař- číšník, ale na nějaký čas utekl ke sportu. Věnoval se triatlonu až do doby, kdy jej potkala nepříjemná srážka s kamionem, následovaná několika operacemi. Luděk Procházka se však po svém zotavení ještě na čas ke sportu vrátil, a to dokonce s velmi dobrými výsledky. Avšak příprava a tréninky pro něj byly čím dál větší zátěží. A tak se vrátil do svého oboru, kde se po čase stal mistrem v umělecké gastronomii, nyní se nejen zúčastňuje soutěží, ale také je velmi často zván na různé předváděcí a školící akce. Je vyhlášeným odborníkem v aranžování ovoce a zeleniny.

Pevná ruka a ostrý nůž

Při tvorbě z ovoce a zeleniny je kladen velký důraz na práci s detailem a kvalitní náčiní. Dekorování ovoce a zeleniny je nádherná, avšak velice titěrná práce, která vyžaduje naprostou přesnost a dokonalost řezu či vpichu. Není to snadné, ale určitě se v aranžování ovoce a zeleniny dá leccos obkoukat a připravit pak překrásnou přílohu či dekoraci při jakékoli slavnostní příležitosti. Chce to jen trochu zručnosti a větší dávku trpělivosti. Každý ví, že nelze vše dokonale zvládnout napoprvé, ale že teprve učení a pořádný trénink dělá mistra.

Použité suroviny a motivy při aranžování

Mezi nejoblíbenější surovinu pro výrobu dekorace je meloun, cuketa, dýně a papája. Vyřezávat lze však i z jiných druhů ovoce a zeleniny. Velmi pěkné jsou tvorby z pomerančů a jablek. A co se motivů týče, převažují květy, zvířata, ale nechat si vyřezat můžete třeba i nápisy, je možné vidět vyřezané půllitry s pivem, vázy s květinami, či květinové dekorace různých tvarů i barem. Možností dekorace je nepřeberné množství. K dekoracím lze použít třeba i tvrdý sýr. Lze z vhodných surovin vytvořit sochu čápa či jiného zvířete, či jen vyřezat obraz zvířete. Za jednu dekoraci, například vyřezané květiny z melounu zaplatíte však až kolem 800 Kč i více.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Aranžování ovoce a zeleniny

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.