Aspartam E951 - umělé sladidlo

Umělé sladidlo aspartam má mnoho tváří a za krátkou dobu své existence se ocitl na vrcholku i na dně žebříčku popularity. Životní příběh aspartamu je o tom, jak se z neškodného sladkého bílého prášku stane takřka masový vrah.

Co je to aspartam

Aspartam nebo také NutraSweet je registrovanou značkou firmy NutraSweet pro nízkokalorické sladidlo. Toto umělé sladidlo je 200x sladší než prostý cukr (sacharóza) a používá se pro oslazování široké škály potravin a nápojů. Na potravinách je toto náhradní sladidlo většinou označováno jako Aspartam, E953 nebo E951. Jde o krystalický bílý prášek. Nemůže se používat na pečení, protože se při teplotách 30 - 40°C rozpadá na jednotlivé složky a těsto by nevykynulo. Sype se na moučníky až po pečení. Tím, že se i při tělesné teplotě rozpadá, může být nebezpečný, protože jeho jednotlivé složky jsou samy o sobě toxické. Jednou ze složek, na které se aspartam rozpadá, je například methanol, jehož maximální doporučená denní dávka je okolo 8 miligramů. Proto je velmi překvapující, že některé nápoje a potraviny mohou obsahovat tolik aspartamu, protože methanol v něm obsažený několikanásobně přesahuje tento limit. Aspartam dále obsahuje fenylalanin a tudíž ho nesmějí užívat lidé s fenylketonurií.

Chemické složení

Molekula aspartamu se skládá z kyseliny aspartamové, fenylalaninu a z methyl esteru (methanolu). Kyselina aspartamová a fenylalanin jsou postaveny z proteinů a nalezneme je v široké škále potravin včetně masa, olnin a podobně. Jejich přítomnost v potravinách má na svědomí sama příroda, pokud však nejsou vázány na ostatní proteiny, jsou sami o sobě toxické. Methanol nalezneme rovněž v některých druzích ovoce a zeleniny. Je dokonce zajímavé, že jednotlivé složky aspartamu nalezneme v mnohem větších množstvích právě ve zmíněných potravinách, než v samotném aspartamu.

Něco z historie

Aspartam (L-a aspartyl -L-phenylalanine methyl ester) byl vynalezen v roce 1965. Dlouho se o něm tvrdilo, že je naprosto neškodný a díky svým vlastnostem vhodný například pro diabetiky, těhotné ženy a podobně. Až 7. května roku 1985 byly vyslyšeny tisíce stížností na vedlejší účinky této látky, a aspartam byl prohlášen americkým parlamentem za nestabilní látku. V současné době jsou výrobky obsahující aspartam naštěstí stahovány z prodeje. Evropská unie navíc vydala řadu zákazů o používání aspartamu v potravinách pro těhotné ženy a děti.

Použití

Kromě toho, že aspartam chutná velice podobně jako cukr a funguje jako náhrada cukru, má také další vlastnosti. Především zesiluje a rozšiřuje různé ovocné vůně. Například to, zda je ve žvýkačce použitý cukr, nebo aspartam poznáme velice snadno. Žvýkačka, která rychle ztrácí sladkost a vůni obsahuje pravděpodobně cukr. Naopak žvýkačka, která je nepřirozeně sladká, bude nejspíš obsahovat umělé sladidlo. Aspartam nalezneme ve většině nápojů s označením light, ale i v jiných nealkoholických nápojích. Dále se nalézá v potravinách pro diabetiky, dezertech, zmrzlinách, pudincích, čokoládách, žvýkačkách, čokoládách a dokonce i v zubních pastách a farmaceutických výrobcích.

Je aspartam masový vrah nebo ne?

Různé zdroje uvádějí, že aspartam prokazatelně způsobuje vznik rakoviny, celkově oslabuje imunitu a podobně. Nejčerstvější věděcké výzkumy však tyto mýty vyvrátili. Bohužel však není aspartam bezpečný, tak jak se o něm dříve tvrdilo. Americký kontrolní úřad zdokumentoval 92 příznaků škodlivého působení aspartamu na lidský organismus. Mezi ně patří například otupělost, bušení srdce, halucinace, vyrážky, usazování tuků, křeče a podobně. Zároveň také nebyly zcela vyvráceny domněnky, že používání aspartamu má vliv na defekty novorozeňat, epilepsii a podobně. Výsledkem výzkumů není úplný zákaz používání aspartamu, nicméně je lepší se aspartamu vyhnout.

Fenylketonurie

Závěrem si řekneme něco o této nemoci, protože lidé s touto nemocí by se měli aspartamu vyhnout především. Fenylketonurie je nemoc, která se u lidí zjišťuje hned po narození. Jde o malou leč významnou odchylku v látkové přeměně. Lidé s touto nemocí si musí hlídat přítomnost fenylalaninu ve své stravě a to není tak jednoduché. Z 0,3 g aspartamu se v těle vytvoří přibližně 150mg fenylalaninu. Pro zdravého jedince je toto množství pouhých 13% z doporučené denní dávky, ale pro nemocného by to mělo možná i tragické následky. Přítomnost fenylalninu u nemocných fenylketonurií vede k poruchám nervového systému a velice rychle i k postižení a demenci. Používáte sladidla nebo raději cukry? Foto: Profimedia.cz
Petr Král autor článku:

Aspartam E951 - umělé sladidlo

Recepty: 562

Fotografie článku: Aspartam E951 - umělé sladidlo

Komentáře k článku Aspartam E951 - umělé sladidlo

Celkový počet komentářů: 8
  • isomalt Iva L. 22.04.2015 20:48:04

    Dobrý den, v článku se chytně udává kód, kdy E953 je kód sladidla Isomalt. Je to sladidlo s přírodním složením, není rizikové a je velmi oblíbené jak u diabetiků a lidí s redukční dietou, tak díky svým specifickým vlastnostem u cukrářů.
    Informace o něm naleznete zde:

    http://www.isomalt.cz

  • Komentář k článku Aspartam E951 - umělé sladidlo Silva 05.02.2015 20:43:14

    Dobrý den,
    já se snažím sladit zásadně přírodně. Doporučuji přečíst si něco o maltitolu, zde http://www.maltitol.cz jsem našla komplet informace o něm.
    Má nizké GI, méně kalorií atd..

  • V článku je několik zavádějících informací. Nebezpečnost aspartamu se v mnoha článcích odvozuje od toho, že se z něj uvolňuje metanol a ten je přece nebezpečným jedem. ALE kolik ho z aspartamu může vzniknout? Jen pro zajímavost, z jednoho zkonzumovaného jablka se uvolní v těle tolik metanolu, jako z aspartamu obsaženého v 6 litrech light limonády. 1 litr light limonády obsahuje asi 200 mg aspartamu a z něj se může uvolnit maximálně 21 mg metanolu. Z 1 jablka vznikne asi 150 mg metanolu a po vypití 1 litru džusu vyrobeného z ovoce v těle vznikne 800 až 1400 mg metanolu. Budeme-li hodnotit nebezpečnost nápojů (hodnotícím kritériem je obsah metanolu), pak konzumace přírodních ovocných džusů, šťáv a moštů je mnohem nebezpečnější, než light nápoje slazené aspartamem. Takže to chce vzít rozum do hrsti a používat zdravý selský rozum. Jinak odkazuji na zajímavý článek na www.galenus.cz/aditiva-asparta m.php.

  • jsou tam odborné chyby puntik 02.09.2010 19:07:46

    (L-a aspartyl -L-phenylalanine methyl ester) je něco, co v žádném případě neobsahuje ester methanolu.
    Jde o dipeptid, který obsahuje metylovou skupinu a ne metylester metanolu. Kde jste na tom byli?
    Celá látka se skládá z kys.asparagové (český název) a metylesteru fenylalaninu. Pokud je něco pravda, tak to,že z této látky nepatrné množství metanolu vzniká. Ale vzhledem k tomu, že v alkoholu je až 4-5% metanolu přípustné, tak nevím, oč tu jde.
    P.S. snese i vyšší teploty, ale při vysokých denaturuje. To znamená, že těsto vykyne, proč ne, ale až při pečení sladkost ztratí. V čaji a kávě se přece nerozpadá. Před napsáním takových článků by se měla všechna tvrzení ověřit, aby z dobrého úmysl nevyšla hloupost.

  • E953 je Isomalt 18.03.2009 21:26:16

    E951 je kod pro Aspartam, ale E953 pro Isomalt. Nejsem chemik, ale podle popisu na wiki se snad jedna o jiny druh sladidla. U aspartamu je jakesi skore skodlivosti 6, u Isomaltu jen 2, což je nejmene z techto sladkych jedu.

  • Hodne nebezpecny 08.12.2008 09:45:28

    Je treba si uvedomit, ze aspartam je hodne nebezpecny. Vychazite z jednoho clanku Prof.MUDr. Hrubeho. Je treba si uvedomit ze ve spouste zemi je aspartam ji zakazan nebo se na jeho zakazu pracuje. Je velmi nebezpecny zejmena tim, ze se stava napr. symbolem stihle linie. Zkouknete napr tyto odkazy "http://www.google.cz/search?hl=cs&q=aspartam+92&btnG=Vyhledat+Googlem&lr=&aq=f&oq=" a urcite zmenitze nazor.

  • Z proteinu? 17.05.2007 19:31:10

    "Kyselina aspartamová a fenylalanin jsou postaveny z proteinů..." To neni pravda. Jsou SOUCASTI bilkovin = proteinu, nikoliv postaveny. Navrch je to neni kyselina "aspartamova" ale ASPARAGOVA.

Celkem záznamů: 8
Přidat příspěvek k článku Aspartam E951 - umělé sladidlo
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.

  • Účinné postupy zdravějšího dýchání

    Účinné postupy zdravějšího dýchání

    Hluboký nádech a výdech používáme běžně k rychlému zklidnění, když nás najednou popadne vztek. Už tady se skrývá náznak toho, jak důležité je správně dýchat a na co všechno může mít dýchání vliv.




přidat nový recept