reklama
hledat uživatel
       

Avokádo

Avokádo patří mezi exotické ovoce, které najdeme v obchodech po celý rok. Bohužel málokdo z nás o něj sotva zavadí pohledem a ještě málo z nás ví, jak toto ovoce jíst, správně je zpracovat nebo jak jej skladovat. A když už se rozhodneme, že si tuto pochoutku koupíme, stojíme mnohdy před neřešitelným problémem, jaké avokádo je to pravé. Charakterizujme si jej ted trochu.

Historie a původ

Nejstarší nalezená semena divokých avokád jsou stará přibližně 7 tisíc let. O pár tisíc let později došlo u těchto rostlin ke kultivaci a nalezené plody avokád staré zhruba 2,5 tisíce let jsou již podobná těm, které známe dnes. První používání avokáda můžeme zaznamenat v roce 291 před n. l. v Mexiku. Aztékové používali avokádo jako afrodiziakum. Plody divokého avokáda rostou v páru a připomínají varlata. O rozšíření avokáda do světa se pak postarali křesťanští kolonizátoři v 17.století.

Avokádo pochází ze středu Jižní Ameriky a divoké plody mají v průměru asi 5 cm. Španělé avokádo dovezli do Západní Indie, na Kanárské ostrovy a na některé ostrovy v Atlantiku. Velké plantáže na pěstování avokáda vznikly v Kalifornii začátkem 20. století. Dnes je tato země jedním z hlavních producentů této plodiny. Avokáda, která se prodávají na evropských trzích, pocházejí především ze Španělska a Izraele.

Vůně a chuť

Avokádo má několik různých kultivarů. Ty nejznámější mají zelenou barvu, hladkou slupku a hruškovitý tvar. Právem považujeme plod avokádo za ovoce, i když má mnohdy takové kuchyňské použití, které přísluší obvykle zelenině (pomazánky, pasty).

Silná bledě žlutozelená slupka má povrch, který připomíná dozrálý banán - hladký, skoro až máslový. Nezralé avokádo je hořké. Zralé avokádo má měkkou máslovitou dužninu se skvělou výživnou hodnotou. Je proto lehce stravitelné i v případě malých dětí. Dužnina má oříškovou příchuť.

Kuchyňské použití

Správné zpracování plodu avokáda je následující. Plod nejprve omyjeme, podélně rozkrojíme ostrým nožem a vyjmeme pecku. Lžící vydlabeme dužninu a ihned ji zakapeme citronem, aby nezešedla a nezhořkla.

Máslovitá hmota umožňuje použití dužniny jako náhražku másla. Tuky, které avokádo obsahuje, jsou zároveň mnohem lépe stravitelné. Avokádo je nízkokalorické ovoce.

Avokádo je základní složka jídelníčku vegetariánů a sportovců. Z měkké dužniny se dají připravit skvělé dresinky, pomazánky, saláty, pasty, zákusky, ale i jako hlavní jídla. Avokádo se používá i při přípravě domácího chleba.

Tradiční zpracování avokáda se liší podle zemí a jejich zvyků. Například na Taiwanu jedí avokádo s mlékem a cukrem. V Indonésii jej mixují s kávou, mlékem a rumem, čímž vznikne chutný a osvěžující nápoj. Samozřejmě je nejlepší jíst avokádo samotné, pokapané citronem nebo s jiným ovocem nebo s hlávkovým salátem.

Použití i lékařské

Avokádo je také jedním z mála plodů, které obsahuje organické tuky. Kromě kyseliny olejové obsahuje avokádo draslík, foláty, luteiny a beta-sitosterol. Dále zde najdeme celou řadu vitamínů. Nejvyšší zastoupení má vitamín E a C.

Vzhledem k folátům, které avokádo obsahuje, jej lékaři doporučují těhotným ženám. Na laboratorních potkanech bylo zjištěno, že konzumace avokáda má blahodárný vliv na regeneraci jater poškozených hepatitidou. Tyto účinky zatím nejsou prokázány u lidí.

Dále avokádo snižuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje 70% vody a 20% organického tuku. Kromě již zmíněných vitamínu E a C obsahuje avokádo také vitamín B1, který přeměňuje uhlohydráty na glukózu a ta zásobuje mozek a celý nervový systém. Kromě toho se dužnina z avokáda uplatňuje v kosmetice jako pleťová maska.

Skladování

Při nákupu avokáda dbáme na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Bohužel jsou plody v obchodech často tvrdé a tudíž nezralé. Nezralé avokádo je hořké!

Doporučujeme kupovat v obchodech pouze hezká tvrdá avokáda, která si doma sami uskladníte. Budeme tak mít jistotu, že avokádo nikdo neomačká a samo dobře dozraje.

Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo, zabalíme jej do hnědého papírového pytlíku (případně novin) a necháme jej 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Pamatujeme na to, že teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak avokádo začne zevnitř černat. Výrobky z avokáda ani jeho dužnina rozhodně nepatří do mrazáku. Pomazánky, saláty a jiné pokrmy skladujeme v nejspodnější části chladničky maximálně 3 až 4 dny.

Jak používáte avokádo nejčastěji? Syrové, v hlavních jídlech, v pomazánkách?

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 56
  • Jana Neradilová
    Jana Neradilová

    Komentář k článku Avokádo

    Co si z avokáda připravujete? Docela dost zajímavých nápadů jsem našla na https://www.gastrofresh.cz/avo kado-v-gastronomii-jak-s-nim-p racovat-prinasime-tipy-na-pokr my/ ale ráda bych slyšela nějaké osobní doporučení.

    30.05.2019 13:52:43

  • Markitka
    Markitka

    Avokádo jím samotné,bez soli atd.výborné!!!ani se mi to nechce kombinovat s ničím jiným,ale kdo ví ,třeba to časem taky zkusím,třeba s tím banánem...

    13.02.2015 20:33:16

  • Marketa
    Marketa

    Jsem zavisla na salatu s avokadem!!! Ten si dam nekdy az 4x do tydne. Jinak se z nej dela vyborna cesnekova pomazanka...a obcas si ho jen tak nakrajim na chleba. Avokado proste miluju

    22.10.2012 21:20:25

  • dalila48
    dalila48

    FALOSNY TATARAK Z AVOKADA RECEPT NA HRIANKY !!!

    Avokádo narajbať na strúhadle , 1 cibuľu, 2 strúčky cesnaku,
    pridať 1PL kečup, 1 KL horčica, 1 PL sójová omáčka, 1 KLworch. omáčka,
    1 ML vegeta, 1ml soľ, trochu mletej papriky a trochu čierneho korenia.

    Uskladniť v sklenej nádobe najlepšie od zaváračiek v chladničke
    max 3 dni inak zhorkne a stmavne , najlepšie hneď skonzumovať.

    30.09.2012 08:40:47

  • dalila48
    dalila48

    FALOSNY TATARAK Z AVOKADA RECEPT NA HRIANKY !!!

    Avokádo narajbať na strúhadle , 1 cibuľu, 2 strúčky cesnaku,
    pridať 1PL kečup, 1 KL horčica, 1 PL sójová omáčka, 1 KLworch. omáčka,
    1 ML vegeta, 1ml soľ, trochu mletej papriky a trochu čierneho korenia.

    Uskladniť v sklenej nádobe najlepšie od zaváračiek v chladničke
    max 3 dni inak zhorkne a stmavne , najlepšie hneď skonzumovať.

    30.09.2012 08:38:53

  • E.
    E.

    Tak prvně,pro ty kdo to nevím. Dováží se k nám vskutku dva druhy. Jeden je troufám si říci sytě zelený, a více protáhlého tvaru, slupka v podstatě hladká. Zralost se projevuje lehkým otečkováním černými/hnědými tečkami a především tím, že změnkne (stane se chutným k jídlu), což si ověříte stisknutím prstem. Ta zelená avokáda jsou v obchodě zpravidla nezralá a k dozrání je prostě necháme položené v pokojové teplotě zhruba 2-3, možná i více dnů. Pokud se nám nebude chtít čekat, a avokádo si budeme chtít dát nedozralé, čeká nás zklamání, protože je hořké, tvrdé a prostě se nedá jaksi jíst. Leda vyhodit, takže buďte trpěliví.
    Druhý druh avokáda je v obchodě s převažující hnědou barvou (a prodává se už i zralý v takovém balení po dvou, ale pokud není v akci, tak je to dražší). Tyta avokáda mi přijdou již v obchodě více zralé než ta zelená. Lepší ale je co se těch nebalených týče koupit to co není ještě vyloženě zralé/měkké/nejtmavší, protože už může být plesnivé/zhnědlé z pomačkání. Takže si raději koupíme takové skoro hotové a ještě necháme dozrát nějakou tu noc. Opět měkkost značí zralost.
    Co se týče chuti říká se, že jsouprakticky stejné, ale asi si stejně některý druh oblíbíte více - já ten hnědý.

    A nejlepší způsob konzumace pro mne?
    Použít místo oleje/másla do rýže, těstovin, brambor.(Po uvaření, zamíchat) A nebo místo másla/margarínu/sýru namazat na pečivo, je to opravdu skvělé! Má to spousty chuti a přitom máte takový tenpocit že jíte něco vydatného, prostě vám nepřijde, že jíte chleba s ovocem, ale se skvělou alternativou k jiným velice tučným a méně zdravým mazacím potravinám. Většinou avokádo při prvních ochutnávkach chutná méně a s dalšimi si ho postupně stále více oblíbíte.

    07.09.2012 09:12:17

  • babf
    babf

    mám či nemám avokádo?

    Koupila jsem avokádo a nevím, zda to není jiný druh. To co jsem kupovala,bylo neupravené nepoužívatelné. V pátek jsem koupila druh, který byl světle zelený a dnes je oranžově zelený. Rozpůlila jsem ho a vyjmula pecku. Dužina byla sytě žlutá až oranžová a velmi sladké a lahodné chuti a dosti šťavnaté. Je mi to líto s něčím kombinovat a tak to pojídám tak jak to je.
    Poradí mi někdo zda je i takovýto druh?

    21.08.2012 17:06:46

  • babf
    babf

    mám či nemám avokádo?

    Koupila jsem avokádo a nevím, zda to není jiný druh. To co jsem kupovala,bylo neupravené nepoužívatelné. V pátek jsem koupila druh, který byl světle zelený a dnes je oranžově zelený. Rozpůlila jsem ho a vyjmula pecku. Dužina byla sytě žlutá až oranžová a velmi sladké a lahodné chuti a dosti šťavnaté. Je mi to líto s něčím kombinovat a tak to pojídám tak jak to je.
    Poradí mi někdo zda je i takovýto druh?

    21.08.2012 17:06:41

  • pavelcurda
    pavelcurda

    konsumace avokáda

    rozříznout,trochu mořské soli,trochu čerstvě namletého pepře a lžičkou to vydlabu.

    03.12.2011 14:53:36

  • Zajíc
    Zajíc

    Mám rád todlenc: Avokádo rozetřené vidličkou, pokapem limedkou, posolíme a lžičku glutamanu sodného na zvíraznění chuti. Naučil mě to jeden Korejec z bistra od vedle.

    17.11.2011 18:29:09

    • katka23
      katka23

      jako ja k tomu vzdycek hodim kecup.protoze kecup je nejlepsi.a do toho at mi nikdo nekeca.jo a nejhorsejsi jsou takovy ty lidi kterym chutna hortice.miluju avokadu a kecup

      17.11.2011 20:49:58

    • mora77
      mora77

      Re: glutaman sodný

      no tak dobrovolně si glutaman sodný může dát do jídla jen opravdový " fajnšmekr"...brrrr...no pěkně Vám vyvařuje korejec...

      10.08.2012 17:28:52

    • karin
      karin

      A neučil tě ten korejec i češtinu? Vím, že je to tu o vaření, ale tohle bolí.

      01.10.2012 11:43:31

  • lydie
    lydie

    Recept avokádo

    Každá zelenina je nejlepší syrová, protože tepelnou přípravou se ničí cenné látky a tělo se pak překyseluje, což je základ nejrůznějších chorob. K masu nebo na topinky:
    avokádo oloupeme, nakrájíme na kousky, zakápneme citronovou šťávou a rozmixujeme na kaši. Přidáme česnek utřený se solí, trochu olivového za studena lisovaného oleje a smetanu a zamícháme.

    04.05.2011 12:45:04

    • lydie
      lydie

      Re: Recept avokádo

      Ještě doplňuji - smetanu kysanou.

      04.05.2011 12:46:07

    • Dana
      Dana

      Re: Recept avokádo

      Lydie: zelenina se má hlavně konzumovat v tepelné úpravě, spotřebovat ihned po uvaření, kyselinotvornou se stává při opětovném ohřivání pokrmu. Syrová zelenina se jí denně taky,ale v menším množství a jedině ta co roste v našem pásmu,tak jako ovoce.Jíst citrusy v zimě přispívá k nemocem.Ochlazuje.Někdo uvaří zeleninovou polévku na dva dny a myslí si, jak zdravě žije. Jenže to je velký omyl.Kdo chce zdravě jíst, musí taky o tom něco vědět,viz:www.pramenyzdravi. cz, www.jimejinak.cz ,atd.

      11.10.2012 06:32:47

  • Mařenka
    Mařenka

    avokádo-recept

    Já uvařím trochu těstovin,na malém množství tuku orestuji cibuli,a smíchám s těstovinami.Přidám vidličkou rozmačkané avokado a lisovaný česnek.,osolím a opepřím.Je to dobrá a lehká večeře/i levná/

    09.02.2011 15:21:39

  • Anna Vybochova
    Anna Vybochova

    Trochu mekkeho avokada rozmackam a vetřu do vlasů, nechám 10 min. Vlasy
    to potřebují.

    13.01.2011 17:48:22

  • Karolina Lin
    Karolina Lin

    s větou "avokádo jenízkokalorické ovoce" nemohu souhlasit. Jeden kus (cca. 200g) má přes 220 kcal!

    12.07.2010 17:33:12

    • Lada
      Lada

      To s vámi tedy souhlasím.Dokonce se uvádí 220kcal ve 100 gramech a doporučuje se lidem,kteří chtějí přibrat.Samozřejmě si ho může dát každý,protože má spoustu cenných látek o které je škoda se připravit,ale tu kalorickou hodnotu mějte na paměti.

      10.08.2012 13:02:53

  • hokuspokus
    hokuspokus

    Skvělý nápoj

    Dvě porce: Půl zralého avokáda, 1-2 kopečky vanilkové zmrzliny, trochu cukrového sirupu, malý lístek bazalky, mléko a lžíci čokoládové omáčky rozmixuji. Dohromady to má vyjít asi na půl litru. Koktail podávám s brčkem ve vysoké sklenici jako osvěžující a vydatný "nápoj" - uvozovky jsou tu proto, že je to spíš dost řídká kaše. V horkém létě nahradí dvě sklenice i lehký oběd.

    24.01.2010 12:11:04

  • Beeky
    Beeky

    pomazánka z Kuby

    Jeden recept od kamarádky z Kuby: vyloupnout a rozetřít s jemně nakrájenou cibulkou, zakapat limetou a osolit. Jako pomazánka na tmavé pečivo, nebo topinku vynikající.

    18.12.2009 11:45:03

  • magie
    magie

    jen oloupu s sním jeto moc dobré mňam.

    13.12.2009 18:50:36

  • Janca
    Janca

    Israelska dobrota

    Mam pro vas skvely "recept". Avokádo jsem se naucila jist v Israeli, kde se poluziva behem snidane namisto masla. Jen omyt, rozkrojit, vyndat pecku a syrove namazeme na chleba nebo rohlik a posolime. MNAM :)

    11.02.2009 20:14:16

  • Borek
    Borek

    Re: Jak se jí?

    doma pripravujeme avokado uz leta takto: omyjeme, rozkrojime podelene, vyjmeme pecku. duzinu pokapeme citronem nebo octem, osolime, pridame utreny cesnek. kdo ma silnou vuli, necha aspon pul hodiny odlezet v chladu. cajovou lzickou odlupujeme duzinu, michame s ingrediencemi primo ve slupce v chutnou hmotu a pochutnavame si :-)

    07.10.2008 14:23:38

  • Marky
    Marky

    Ja jsem si zvykla na guacamole - vezmete avokado (tmavsi barvy a mekke), cibule, rajce (vymacknout duzninu aby guacamole nebylo moc vodove), cesnek, olivovy olej, sul , cilantro a jalapeno papricky. To vse rozmixujete (nejlepe vse krome avokada) a to pak rozmackat a zamichat dohromady. Ji se to s kukuricnymy chipsy.

    10.09.2008 10:51:32

  • eva
    eva

    Re: jak ho jist...

    jen cajova lzicka a solnicka... to je proste nejlepsi!!!!

    05.08.2008 01:58:41

  • jana
    jana

    olej z avokáda

    Chtěla bych se zeptat zda máte někdo zkušenosti s avokádovým oleje.. viděla jsme ho v obchodě ale nemám zkušenost

    04.08.2008 12:42:11

    • magie
      magie

      Re: olej z avokáda

      Jeto vyborný lek když si sním natřete ranu nebo nějaký pupínek i hemerojdy vše se rychlé hojí mohu doporučit zvlastní skušenosti i na paty je OK

      02.06.2010 12:46:09

  • Mily
    Mily

    asi autorka clanku videla jen na te fotografii. Slupku ma do cernozelena, hrbolatou. Dobre je take rozmixovane s cesnekem a zakysanou smetanou, nebo s kecupem.

    16.03.2008 08:22:45

    • kometa
      kometa

      Re: avokado

      Mila Mily,autorka pise spravne, ze avokado je zelene - avsak ne zcela dozrale! Priste ctete cely clanek, pak uz jde opravdu jen o to uskladneni, aby hezky zmeklo a nabylo puvodni maslove chuti:)... Taky se drzim klasiky: oloupat, rozmackat, osolit, ocitronit plus rozmackany cesnek, zamichat a dip je na svete:)
      ale Guacamole musim vyzkouset!

      18.06.2011 09:44:11

    • Zajíc
      Zajíc

      Re: avokado

      nejradši ho mám takhlenc: Avokádo rozmělníme vidličkou, okyselíme limedkou, jemně osolíme a přidáme na špetku lžičky trochu glutamanu sodného na zvýraznění chuti. Naučil mě to Korejec z bistra od vedle.

      17.11.2011 18:37:19

  • Petula
    Petula

    Moc dekuju za tuhle stranku zachranili jst me! Avokádo jsem totiž potřabovala rezerat o nem do školy tak kuju moc!

    15.02.2008 15:45:11

  • tomas
    tomas

    avokádý olej

    pro milovníky avokáda je tu taky avokádový olej..vřele doporučuji www.avokadovyolej.cz

    16.11.2007 14:04:37

  • Bob
    Bob

    Jak se jí?

    Žili jsme léta v JAR a tam jsme se naučili jíst avokado takto: Podélně rozpůlené dozrálé avokádo dáme na talířek,do jamky po jádru dáme pár kapek worčestrové omáčky,1-2 kávové lžičky jablečného octa,celé lehce posolíme a posypeme práškovou hořčicí (Colman´s,mívají ji v Tescu,nebo namelte hořčičné semínko v mlýnku na pepř nebo utlučte v hmoždíři),kávovou lžičkou udělejte z jamky pár zářezů do okolí,aby směs zatekla do dužiny a dlabejte/papejte! :-)

    11.11.2007 12:47:23

    • Miroslav
      Miroslav

      Re: Jak se jí?

      Bobe, hledal jsem nějaký recept na využití avokáda (které jsem si po cestě do JAR velmi oblíbil). Jako první mě však velmi zaujalo jméno autora! Pokud jsme se v roce ...tuším 1994...potkali v Chloorkop, prosím, ozvi se.

      20.03.2008 09:50:02

    • GOGO
      GOGO

      Re: Jak se jí?

      Muzu doporucit, na slano/kyselo chutna skvele.

      17.04.2008 19:11:03

  • cibulinecka
    cibulinecka

    taky jsem si koupila mano,a nejen ,že mi chutnalo,ale představte si,že jsem pecku zasadila,a po dvou měsích mi ted z květináče vyrážinějaký stonek,zatím nevím,jak to bude vypadat.Dám vědět,co z toho bude.

    19.08.2007 01:35:48

    • Kanca
      Kanca

      Bacha na strop :) Ja ho kdysi taky zasadila a vyrostl mi doma obrovsky a krasny strom. Bohuzel, kdyz jsem ho zastrihla, tak zasel. Tak hodne stesti. A pozor! Strom avokada ma dusi a reaguje na slova!!!!

      11.02.2009 20:19:37

  • SS
    SS

    Nízkokalorické?!

    Měla bych jen menší neshodu...jak může být avokádo nízkokalorické, když obsahuje tuky?! Vždyt jeden plod má v sobě tak 40g tuku!!!

    21.06.2007 13:27:30

  • malaa
    malaa

    jak se jí avokado?

    06.04.2007 14:31:25

    • Jana Machalová - redakce
      Jana Machalová - redakce

      Nadpis Kuchyňské použití, 1. odstavec;)

      07.04.2007 21:04:06

    • kovona
      kovona

      já z avokáda ,dělám pomazánku na jednohubky, nebo plněné vejce.Měkké avok. rozmnělním , smíchám s citronem, solí, pepřem a česnekem. Přidám trochu kysané smetany, nebo pomazánkového másla mažu rohlíky, nebo plním uvařená vejce

      18.06.2007 17:23:38

    • Halama
      Halama

      V Peru, konkrétně v Moqueguě konzumují avokádo takto: 1 zralé avokádo, 1/4 malé cibule, 3-4 !zralá! rajčata. Avokádo rozkrojit na polovic, vyjmout pecku, vydlabat lžící, rozkrájet na kostičky velikosti posledního článku malíčku, rajčata též na kostičky, cibuli na velmi jemno, přidat mírně soli, drcený pepř a promíchat - je to skvělé !

      13.10.2007 21:37:19

Celkem záznamů: 56
|< << 12 >> >|

Přidat příspěvek k článku Avokádo

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.