Ačkoliv v našich krajích banány značně zdomácněly, stále patří mezi exotické ovoce. Stejně jako bez cukroví si prostě Vánoce bez banánů nedokážu představit. Když jsem se o toto ovoce zajímala, našla jsem spousty zajímavostí, se kterými bych vás ráda seznámila. Málokdo totiž ví, že produkce banánů se pomalu ale jistě ocitá v krizi.
Slovo banán pochází z arabského slova "banan", což znamená prst. Podle archeologických nálezů jsou botanické druhy podobné banánovníku známé již před 8 000 lety př. n. l. Vědci však odhadují, že první plod podobný banánu byl oloupán již zhruba před 10 000 lety. První nejznámější písemná zmínka je z roku 327 př. n. l., kdy Alexandr Veliký v Indii objevil jeho chuť. Je však zřejmé, že zmínky o banánovníku jsou již z předchozích století v buddhistických textech. První organizovaný "sad" se objevuje v kolem roku 200 našeho letopočtu v Číně. Banány se pak během staletí šířily po celé Africe. V roce 1502 byly portugalskými kolonisty vybudovány první banánové plantáže v Karibiku a střední Americe.
Banánovník je nejvyšší bylina světa. Ano, je to pravda. Banánovník se řadí mezi byliny. Bohužel se ale rozmnožuje bezpohlavně. Každý botanik jistě ví, co to znamená. Genetika banánovníků neprošla dlouhá staletí změnou, tudíž se stává méně odolnou vůči škůdcům a plísním. Ty se však naopak stávají odolnější vůči chemickým postřikům a dalším málo účinným prostředkům. O jeden velice chutný druh banánovníku jsme již přišli.
Banán je ovoce protáhlého tvaru. S klidem můžeme říct, že připomíná mužské přirození. Banán mívá obvykle váhu kolem 120 až 200 g, přičemž 80% připadá na jedlou část banánu. Zbytek tvoří slupka. Banány by se neměly přepravovat při teplotě pod 14 °C. Při nízkých teplotách totiž šednou a ztrácí se jejich chuť. Nejznámější odrůdou je Cavendish.
Hned po jablkách jsou banány nejkozumovanějším ovocem v České republice. Pro nás jsou banány prostě pochoutkou, zpestřením každodenního jídelníčku. V rozvojových zemích však banány tvoří základní složku potravy. 85 % produkce banánů zůstává v produkující zemích. Kromě tradičních "ovocných" banánů existují také banány "zeleninové". Obsahují větší množství škrobu, jsou zelené a syrové se témeř nedají jíst. Obsahují totiž velké množství taninu, takže jsou trpké. Ta se ztrácí jen díky kuchyňské úpravě. Dají se smažit, vařit, péct. V podstatě nahrazují naše brambory. Běžná je banánová mouka a dokonce se z nich vaří banánové pivo, kečupy nebo se destiluje banánový gin.
V zemích, jejichž ekonomika do značné míry závisí na banánech, se z banánovníku využívá všechno. Z listů se pokrývají střechy příbytků, z částí se vyrábějí barviva, kosmetika, deštníky a zvláštností nezůstávají použitá vlákna banánovníku jako textilie. Podle odhadů dnes závisí na banánech asi půl miliardy lidí v Asii a v Africe.
Zralé banány obsahují až 22 % sacharidů (glukóza, sacharóza a fruktóza), 75% vody a zbytek tvoří minerály a stopové prvky. Banány si pochvalují hlavně lidé s nemocným žaludkem. Díky vysokému obsahu sacharidů jsou totiž lehce stravitelné. To ovšem platí, pokud jsou banány plně zralé. Zelené banány způsobují plynatost. Banány obsahují velké množství draslíku (ochrana srdce), sodíku, vápníku a hořčíku (mírní křeče, bolesti hlavy, posiluje svaly), zinku, manganu a molybdenu.
Banány obsahují všechny důležité výživné složky, které potřebujeme pro zdravý, hluboký a vydatný spánek. Aminokyselina tryptofan nám pomáhá klidně usnout, zatímco aminokyselina tyrosin se uplatní při hlubokém, nerušeném spánku. Je obzvláště dobré kombinovat banány s mlékem, protože i mléko obsahuje látky napomáhající relaxaci. Tělo si vytváří hormon pro dobrý spánek melatonin z tryptofanu.
Banány také patří k ovoci, které uklidňuje naše nervy a "drží" naše emoce na uzdě.
Stále všeobecně panuje mýtus o tom, že se po banánech tloustne. Opak je však pravdou. Jeden středně velký banán obsahuje pouze 0,4 g tuku a 16 g sacharidů, velký banán obsahuje zhruba 602 mg sodíku, 2 g proteinu, 4 g vlákniny a pouze 140 kalorií Je tedy skvělý pro redukci tělesné hmotnosti. Neobsahuje tedy téměř žádný tuk a báječně nás zasytí. Navíc banán obsahuje spousty zásaditých látek, takže pomáhá v odkyselení organismu. Každá správná maminka ví, že se banány spolu s rýží a jablečným protlakem doporučují proti dětskému průjmu (kojenecké dietě).
V kuchyni můžeme banány zpracovat všemi možnými dostupnými způsoby. Po oloupání bychom je však měli rychle sníst nebo je alespoň pokapat citronovou šťávou, stejně jako jablka, aby nezhnědly. Banány jsou vynikající v ovocných salátech, při zdobení moučníků nebo jako ingredience při přípravě masa.
Zralý banán je žlutý, neobsahuje žádná zelená místa a na slupce se objevují černohnědé skvrny. Banány nepatří do ledničky! Banány jsou citlivé na nízké teploty. Pokud jsou skladovány ve velkém chladu, brzy zčernají a ztratí chuť. Optimální teplota skladování je kolem 10 °C. Pokud vám nezbývá nic jiného než uložit banány v lednici, zabalte je vrstvy novinového papíru. Koupené nezralé banány necháváme dozrát při pokojové teplotě.
Banán je prostě skvělý prostředek, jak se být fit, mít chuť na sex, udržet své emoce na uzdě - zůstat klidní a imunní vůči podráždění a sporům. Díky banánu budeme odolnější vůči stresu. Prostě jíst banány je in.
Foto: Profimedia.cz
autor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena