reklama
hledat uživatel
       

Sladké brambory (Impomoea batata) mají různý tvar, velikost i barvu. Velmi známé jsou červené hlízy se žlutou nebo bílou dužninou. V obchodech můžeme nalézt i batáty se žlutou slupkou a oranžovou dužninou, ale dokonce i bílé batáty s jasně žlutou dužninou. Červené hlízy jsou nejbohatší na obsah betakarotenu.

Přestože se v mnohých částech Ameriky jedná o potravinu chudých, pro gurmány jsou sladké brambory delikatesou. Mohou se podávat slané ve formě bramborové kaše, můžeme je také zapékat. Ale i sladké - například koláče a koblihy. Specialitu tvoří marmelády nebo chipsy.

Pěstování sladkých brambor - batátů

Pěstování sladkých brambor vyžaduje dlouhé vegetační období bez mrazů, aby se kořenové hlízy dobře vyvinuly. Původem pocházejí batáty z Jižní Ameriky. Komerčně se batáty v Americe pěstují především v Severní Karolině a Lousianě. V tropických a subtropických oblastech tvoří batáty vydatný zdroj živin.

Nákup a skladování batátů

V obchodě vybíráme a nakupujeme spíše odrůdu s červenou slupkou. Ta obsahuje velké množství betakarotenu. Vyhýbáme se tradičně kusům s pomačkanou slupkou a skvrnami. Batáty můžeme skladovat až jeden týden při pokojové teplotě. Stejně jako kvalitní brambory, nemusíme ani batáty loupat. Stačí je dostatečně očistit kartáčkem.

Nutriční hodnoty batátů

V roce 1992 provedli experti srovnání nutričních hodnot sladkých brambor s ostatní zeleninou a zjistili, že podle výsledného hodnocení batáty vysoce převyšují ostatní zeleninu co do obsahu živin a zdraví prospěšných látek. Batáty obsahují řadu karbohydrátů, proteiny, vitamín A a C, vápník, železo a také vlákninu.

Recepty s batáty

Batáty na zázvoru
(doba přípravy 25 min )

Kachní prsa s batáty a hruškovo-jablečným pyré
(doba přípravy 45 min )

Batátové pyré se zeleninovou směsí a kuřecím masem
(doba přípravy 35 min )

Mango-zelí
(doba přípravy 45 min )

Krémová polévka z batátů a červené čočky
(doba přípravy 30 min )

Batátové bulky
(doba přípravy 1 hod )

Smažené batátové koule Kachori
(doba přípravy 1 hod )

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 16
  • Petr
    Petr

    Kubáncům je v závodních jídelnách upravují na způsob ,,masa´´

    Prakticky dostanete ve fabrice na Kubě oběd za 0,90haléřů Kč. Skládá se z fazolové tmavé polévky, která barvou připomíná naší prdelačku. Pak fazole a a takové dva puky z batátů, je to vytvarováno ze šťouchaných batátů. Je to celkem dobré :-)

    12.02.2020 20:55:10

  • Silvie
    Silvie

    Re: Sladke brambory v USA

    Zila jsem rok v americe a bylo to poprve co jsem je ochutnala. Hned jsem si je zamilovala, nejlepsi jsou jen upecene v alobalu v troube, a po vytazeni posypane trtinovym cukrek a skorici, a s maslem. Vyborne jsou take hranolky ze sladkych brambor. Uz jsem dva mesice zpet v cr a nechavam si je sem posilat, protoze jsou proste vynikajici.

    21.12.2009 18:32:23

  • hynek
    hynek

    tak uz jste to skusila uvarit betaty ?jestli jo tak mi púrosim dejte vedet dnes jsem si je koupil a nevim co s nima dekuji sirmer

    05.09.2009 18:31:58

  • mgrems
    mgrems

    Kde zoženiem hľuzy na sadenie

    Mám záujem pestovať sladký zemiak batata na svojej záhrade, prosím o informáciu, kde by som mohol kúpiť resp. kto by mohol poslať zopár hľúz na sadenie.

    13.08.2009 20:29:13

  • Franta
    Franta

    pěstování batátů

    Prosím o sdělení přpadných zkušeností s pěstováním batátů - eventuelně kde lze sehnat sadbu. Za odpověď děkuje Franta

    04.03.2009 20:23:36

  • K.
    K.

    My jsme batáty zkusili zatím dvakrát podušené na másle jako přílohu k bramborám a masu. Chuť trochu připomínala dušenou mrkev, ale podle mě výrazně lepší. Za sebe bych je rozhodně doporučila, problém je akorát cena...

    07.01.2009 21:56:11

  • hanna schoots
    hanna schoots

    polevka yami-mami

    1 litr vody slepici vyvar (2 kostky) 1 velky sladky brambor (yam) nekolik kusu brokolice 3 strouzky cesneku cibule 1 brambor trochu zazvoru vse uvarit cca 20 minut rozmixovat, takze polevka bude "a la creme" nakonec do vseho nasekat cerstvy koriandr neboli cilantro

    04.01.2009 05:08:15

  • Lenka M.
    Lenka M.

    Take jsou z nich dobre obycejne hranolky. Jen pozor, delaji se kratsi dobu nez z normalnich brambor.

    30.06.2008 23:23:14

  • volšová pazoura
    volšová pazoura

    batáty jsem omyl, po délce narájel na plátky cca 1 cm silné potřel směsí medu a majoránky a šup s tím na gril.

    01.05.2008 17:18:59

  • Lenka K.
    Lenka K.

    Mňam, batáty jsou moc dobré, už jsem z nich uvařila spoustu jídel. Všem je vřele doporučuji!

    18.04.2008 21:54:01

Celkem záznamů: 16

Přidat příspěvek k článku Batáty - sladké brambory v našem jídelníčku

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.