V jižní Francii na východním úbočí kraje Beaujolais se nachází vinohrad o rozloze 22700 ha, což je přibližně dvojnásobek plochy Paříže. Tato vinařská oblast je společně s krajem Champagne jedinou francouzskou oblastí s výhradně ručním sběrem hroznů.
V této nádherné oblasti s kopcovitou, vlnící se krajinou a mnoha zámky a malebnými vesničkami se každoročně zrodí lehké víno, dobré barvy s výraznou ovocností. Davy Francouzů se každoročně těší na třetí čtvrtek v listopadu, aby mohli ochutnat nový ročník tohoto mladého červeného vína Beaujolais Nouveau. Uvedení nového ročníku je doprovázeno bujarým veselím. 190 zemí světa oslavuje příchod tohoto výtečného moku! A jako každoročně se všichni přou a debatují o tom, zda-li je letošní víno lepší nebo horší než to minulé. Vinaři radí: "Abyste dostali opravdu kvalitní mladé víno, musí réva trpět, minimum vody, hodně slunce."
A jak již bylo řečeno, Beaujolais Nouveau není jen záležitost Francouzů. Obliba tohoto skvělého vína roste i v zahraničí. Například i v Japonsku počet přátel nového Beujolais každoročně stoupá. Minulý rok se jen v Paříží a jeho okolí prodalo na 2,7 milionů lahví. Polovina z vyrobeného množství se vyváží, zbytek se prodá ve Francii. Sousední Německo patří k druhým největším odběratelům. Jen pro zajímavost: v 60 letech bylo vyrobeno přes 2 miliony lahví, nynější objemy dosahují neuvěřitelných 90 milionů.
A jaké víno si vlastně máme pod názvem Beaujolais Nouveau představit? Je to mladé, lehké červené víno s výraznou ovocností, též nazýváno jako víno oslav, veselí a přátelství. Mladá vína se konzumovala již ve starém Řecku, ale první Beaujolais Nouveau bylo na trh uvedeno v roce 1954. Vyrábí se z odrůdy Gamay pěstované na žulovité půdě v teplém, nikoli však horkém podnebí. Získává se kvašením celých bobulí pod tlakem oxidu uhličitého a mělo by být zkonzumováno do 6 měsíců po sklizni. Máte ho doma už přes rok a stále ho šetříte pro nějakou vzácnou událost? Nebojte se, nedojde k jeho znehodnocení, ale bohužel ztrácí své ovocné aroma a stává se z něj běžné stolní víno.
Jak s takovou lahůdkou nakládat? Mladá vína servírujeme vychlazená na 12 - 14 °C ve skleničce na stopce s objemem minimálně 350 ml. Raději víno vychladíme více, ve skleničce rychle zteplá. Nejlépe je ho servírovat k pokrmům z drůbeže, ale také se výborně hodí k teplým smetanovým předkrmům. V pařížských restaurací je podáváno k čerstvým mořským rybám. Zajímavé nápady na vhodné dobroty najdete v našich receptech.
Už se vám sbíhají sliny, ale na cestu do Francie se nechystáte? To není žádný problém, mnoho restaurací v Praze, Brně, Liberci, Karlových Varech, ale i dalších městech tento nápoj plný ovocné chutě nabízejí. Nebo stačí zajít do vinotéky a zeptat se po obdobách Beaujolais Nouveau jako je Svatomartinské víno, Mladé víno nebo Bunžolé. Hlavně se vyhněte nákupu vína v supermarketech, mohli byste být nemile překvapeni.
Foto: Profimedia.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena