reklama
hledat uživatel
       

Bílý čaj

Před nedávnem jsem v obchodě narazila na krabičku čaje s názvem "bílý čaj". Neodolala jsem a jedno balení, pro mě doposud tajemného nápoje, jsem zakoupila. Po ochutnání prvního šálku jsem věděla, že to rozhodně není naposledy.

Bílý čaj se vyznačuje světlou, zlatavou barvou a jemnou, nasládlou chutí. Pokud jste si oblíbili zelený čaj, jistě si vás získá i čaj bílý. Možná vás zajímá, kde se vzal? Jak se pěstuje? Po jakých odrůdách sypaného čaje se porozhlédnout?

Historie bílého čaje

První čaj byl dle legendy uvařen již před 5 tisíci lety. Bílý čaj si na svůj debut musel počkat až do 11. století našeho letopočtu. Ve velkém se začal popíjet za čínské dynastie Song. Byl znakem nejvyššího bohatství a uctívaly se jím vážené návštěvy. Donedávna nebyl mimo Orient téměř nikde znám. Trendem poslední doby je však pití rozmanitých čajů prvotřídní kvality a bílý čaj byl tak objeven celým světem.

Pěstování bílého čaje

Pěstovat bílý čaj není nic snadného. Vyžaduje péči po celé vegetační období. Dokonce prý několik let trvá, než se keř Camellia sinensis natolik vyšlechtí, že jsou jeho listy vhodné ke sklizni. Ta se provádí pouze po několik málo dnů v roce. Stříbrná poupata a mladé lístky se sklízejí ručně brzy na jaře. Poté se spaří a nechají usušit. Sušený bílý čaj má světlou barvu, jež mu dala název. Náročná péče má za následek vyšší cenu tohoto čaje, než je tomu u běžných černých a zelených čajů. Nejkvalitnější bílé čaje rostou na horách pod japonským a čínským sluncem. Na indických plantážích se také produkuje výborný Darjeeling.

Čím se liší od jiných čajů

Bílý čaj obsahuje méně kofeinu, než ostatní čaje, je to proto, že je sklízen dříve. Nemusíme se ho tedy vzdávat, pokud nás trápí vysoký krevní tlak ani těsně před spaním, právě naopak. Taktéž má významné antibakteriální a antioxidační vlastnosti. Zejména obsažený katechin významně snižuje riziko rakoviny. Bílý čaj je též zdrojem flóru a blahodárně působí na náš chrup.

Některé druhy bílého čaje

Bai Hao Yinzhen

Zvaný též Silver needle, je dle odborníků nejchutnějším bílým čajem. Je produkován v čínské oblasti Fujian. Tvoří jej pouze uzavřená listová poupata sesbíraná brzy z jara.

Bai Mu Tan

Zvaný též White peony, je čaj vyráběný z krátce otevřených listových poupat. V pobřežních oblastech Číny se produkuje již od roku 1922.

Shou Mei

Zvaný též Long Life Eyebrow, je bílý čaj nižší kvality. Sklízí se až po sběru výše zmíněných čajů. Vyznačuje se výraznější chutí podobnou Oolongům. Také jeho barva je tmavší.

Song Jiang

Domovinou tohoto čaje je čínský region Zhenjiang. Nepřetržitě se v této teplé a vlhké oblasti pěstuje již přes tisíc let. Jeho sběr je opravdu náročný, sběračí musí pro zisk kilogramu čerstvého čaje natrhat přes 6 tisíc lístků. Jeho cena na trhu je tudíž vysoká.

Darjeeling

Pravý bílý Darjeeling se pěstuje v Indii v okolí stejnojmenného vysokohorského města. Plantáže se nacházejí ve výšce 2500 metrů nad mořem. Unikátní klima ve spojení s kvalitou půdy se podepisuje na prvotřídní kvalitě tohoto čaje. Darjeeling je vůbec nejdražším čajem na světě. Na tomto jméně se bohužel přiživuje mnoho nepoctivých výrobců čaje.

Zásady přípravy bílého čaje

  • 250 ml čaje připravíme ze dvou čajových lžiček sušených lístků
  • na zalití používejme čerstvou vodu ohřátou na 80 stupňů
  • čaj nechejme přikrytý louhovat 3 až 5 minut
  • pravou chuť čaje si vychutnáme bez přidaného cukru
Jak vám chutná bílý čaj? Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Bílý čaj

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.