reklama
hledat uživatel
       

Koho trhání drobných kuliček neláká, může borůvky v létě koupit na tržnici. Určitě ale stojí za to, pochutnat si na čerstvých bobulích a ještě si udělat zásobu vitamínů na zimní období.

Zpracování a využití plodů borůvek

Konzumace čerstvých plodů

Borůvky patří k nejoblíbenějšímu a díky vysokému obsahu vitamínů i nejhodnotnějšímu ovoci v domácí kuchyni i potravinářském průmyslu.

Nejchutnější a nejzdravější jsou čerstvě natrhané. Uchovat čerstvé je můžeme v lednici 2 - 3 dny, rozložené v tenké vrstvě, aby se nepomačkaly a nepustily šťávu. Dalším skladováním ztrácejí na kvalitě a chuti. Měknou, hořknou a jsou náchylné na plesnivění.

Čerstvé borůvky jsou vyhledávané k přípravě koláčů, dortů, kynutých knedlíků, studených a teplých omáček, ovocného želé, ke zdobení zmrzlinových a pudinkových pohárů, mixování koktejlů, výrobě jogurtů, sladkých tvarohů atd.

Zmražení borůvek

Zásobu borůvek na zimní období si zajistíme zmražením. Borůvky nejprve namrazíme na platech s vyšším okrajem (nebo tácku, pekáči). Teprve potom je můžeme sesypat do hlubších nádob či mrazících sáčků. Již zmrzlé borůvky se pak neslepí a budou krásně sypké. Mražené borůvky mají v kuchyni téměř stejné využití jako čerstvé. I z mražených borůvek jsou koláč, koktejl, omáčka či knedlíky velmi chutné a nezaměnitelné s jiným ovocem.

Zavařování borůvek

Borůvky jsou vhodné také k zavařování, přípravě kompotů a džemů, borůvkových sirupů a vín. Lze je míchat a kombinovat s jinými druhy ovoce.

Sušení borůvek

Další možností, jak uchovat zásoby borůvek na zimu, je sušení. Sušené bobule využijeme hlavně na přípravu čaje a na míchání sušených ovocných směsí, např. musli. Usušené borůvky lze žvýkat i přímo, a to bez další úpravy.

Borůvky můžeme nejprve sušit venku, ale ne na prudkém slunci. Dosušit je necháme doma na teplém a suchém místě. Během sušení je občas "prohrábneme", aby prosychaly rovnoměrně.

Pokud nemáme k sušení vhodné podmínky, využijeme troubu a umělou teplotu do 50 °C. Nejlépe si se sušením poradí majitelé sušičky.

Dobře usušené borůvky nesmí být vlhké po rozmáčknutí. Měly by být tvrdé, ale ne přeschlé. Usušené borůvky skladujeme v uzavřené nádobě na suchém, chladném a vzdušném místě.

V lidovém léčitelství používáme i sušené listy. O jejich sběru a sušení jsme se již zmínili v článku Borůvka černá - výskyt a sběr

Recept na smetanový dort z čerstvých borůvek

Ingredience:

2 balíčky vanilkového cukru, 1 sáček piškotů, větší miska borůvek, 3 kelímky husté zakysané smetany, šlehačka na ozdobu

Postup přípravy receptu:

Dva balíčky vanilkového cukru rozdělíme do tří kelímků husté zakysané smetany a promícháme. Na dno menší dortové formy nebo kulaté skleněné nádoby narovnáme vrstvu piškotů.

Na piškoty rozetřeme 1 kelímek smetany. Smetanu posypeme čerstvými borůvkami. Na ně navrstvíme a rozetřeme druhý kelímek smetany. Znovu zarovnáme piškoty a rozetřeme obsah třetího kelímku. Poslední vrstvu smetany posypeme borůvkami.

Připravený smetanový dort z čerstvých borůvek vložíme do lednice a necháme, nejlépe do druhého dne, tuhnout. Vychladlý a ztuhlý dort ozdobíme před podáváním šlehačkou.

Smetanový dort můžeme připravit i z borůvek mražených. Nesmíme je ale před přípravou rozmrazit, na smetanu je sypeme zmrzlé. K přípravě dortu ze zmražených borůvek, doporučuji použít větší množství piškotů.

Závěr:

Možná  mnozí netuší, že kromě velké dobroty nám borůvky poskytnou i velký zdroj vitamínů. Rostlina borůvka a její plody jsou totiž léčivem, používaným již odedávna. O blahodárných a léčivých účincích borůvek se dozvíme v dalším pokračování o borůvce černé - Borůvka černá - léčivka.

Tipy na výborné recepty z borůvek

Celozrnný borůvkový koláč s drobenkou
(doba přípravy 1 hod )

Borůvkový smetanový dort
(doba přípravy 10 min )

Borůvkové muffiny
(doba přípravy 45 min )

Kynuté borůvkové knedlíky na páře
(doba přípravy 2 hod )

Borůvkové tiramisu s mascarpone
(doba přípravy 25 min )

Borůvkový koláč s drobenkou
(doba přípravy 1 hod )

Foto: Dana Š.



Přidat příspěvek k článku Borůvka černá - využití a zpracování plodů

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.