reklama
hledat uživatel
       

Něco málo z historie jahod

Jahody jsou dost často nazývány královským ovocem. Ovšem historie jahodníku je mnohem starší, než sama královská monarchie. Archeologové zjistili, že již člověk z doby kamenné mlsal planě rostoucí jahody. První dochované zprávy o jahodách a hlavně o jejich léčebných účincích pocházejí od věhlasného řeckého lékaře Hippokrata a již ve starém Římě byly jahody pěstovány jako lahůdkové ovoce. Ve středověku brzy přišli jahodám na chuť mlsní mnichové, kteří je pěstovali v klášterních zahradách. Krásné, červené plody však nesměly chybět ani na zámeckých hostinách nejprve v Anglii, Belgii, Francii a nakonec i u nás.

Vývoj ve faktech

První odrůdy jahodníku se skoro vůbec nepodobaly dnešním velkoplodým. Byly to vlastně plané formy lesních jahůdek, zejména jahodníku obecného s plody lehce oddělitelnými, dále jahodníku truskavec s malými, obtížně oddělitelnými plody a pak známé trávnice s kališními lístky pevně přisedlými k jahodě, které rostou na pasekách, paloucích a mezích a dodnes patří pro svou vynikající vůni i chuť k vyhledávaným lesním plodům. Ze současného sortimentu je připomíná známá stále plodící odrůda Rujana.

Nová epocha v pěstování a šlechtění velkoplodého jahodníku začala až po objevení Ameriky - někdy v průběhu 17. století. Nejprve byly do Evropy dovezeny sazenice jahodníku virginského a o něco později přivezl jeden z námořníků z Jižní Ameriky několik rostlin jahodníku, jehož plody mu velmi zachutnaly. Jednalo se o jahodník chilský. U zrodu prvních velkoplodých odrůd byly právě tyto dva dovezené druhy a mlsný jazýček francouzského krále Ludvíka XV., který na svém osobním zahradníkovi Antoinu Duchesne požadoval stále nové a nové lahůdky. A tak Antoina napadlo zkřížit jahodník virginský s chilským a světlo světa spatřila nová odrůda s mnohem většími a chutnějšími plody, kterou nazval jahodník ananasový.

U nás se o popularizaci pěstování jahod zasloužil koncem 19. století na Neveklovsku nadšený propagátor Rudolf Strimpel. V současné době dosáhla ve šlechtění jahod výrazných úspěchů turnovská šlechtitelka ing. Dagmar Hůlková, která obohatila sortiment jahodníku o několik významných odrůd jako Adriana, Dagmar, Lidka a jiné. Světový sortiment jahod čítá mnoho set odrůd. Jahody se pěstují na ohromných plantážích v USA, Španělsku, Francii, Itálii, Japonsku, Polsku, Rusku a v mnoha jiných zemích; roční produkce je více než dva miliony tun a jahody představují velmi výnosný vývozní artikl.

Přínos jahod pro zdraví

Jahody obsahují z 87 % vodu. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru , draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Na ovoce obsahují jahody překvapivě mnoho vláknin, měkkých, lehce stravitelných a naopak velice málo přírodního cukru. Mohou tak být doporučovány při nejrůznějších dietách.

Kromě jiného také obsahují organické kyseliny, které jahodám dodávají charakteristickou vůni a chuť. Bohužel ale díky těmto kyselinám (jablečné, citrónové, chininové, šťavelové a salicylové) jsou na jahody někteří lidé alergičtí. Plody jahod posilují metabolismus, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý účinek, snižují také horečku a zmírňují nachlazení.

V lidovém léčitelství se tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny. Navíc jahody výrazně zvyšují sexuální výkonnost obojího pohlaví, což je to dáno podle odborníků vysokým obsahem zinku v semínkách tohoto ovoce. Zinek je přitom nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost, neboť ovládá množství a sekreci mužského pohlavního hormonu testosteronu, který pomáhá ženám rychleji se vzrušit a dosáhnout orgasmu a zároveň aktivuje spermie.

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, chutnají ohromně a obsahují výjimečně málo kalorií. V hrníčku jahod je pouhých 45 kalorií (188 kJ), celkem zajímavé množství, které pomůže udržet vaši štíhlou postavu. Jsou výborným zdrojem vitamínu C - zmiňovaný jeden hrníček jahod obsahuje 82 mg, což je 120 procent denní doporučené dávky tohoto vitamínu. A nejen to, jsou bohaté i na vlákninu, které je v jednom hrníčku 2,2g. Pokud ani toto není dostatečný důvod rezervovat jahodám místo v potravinové síni slávy, skutečnost, že obsahují kyselinu ellagovou, je dělá doopravdy velmi speciálními. Pouze dva jiné druhy ovoce - třešně a hroznové víno - obsahují tuto zvláštní látku, která, jak se ukázalo, brání karcinogenům měnit zdravé buňky v nádorové.

Jahody v kuchyni

Z jahod můžeme připravit džem, marmelády, víno, mošt, kompot a rosol. Výborné jsou čerstvé jahody se šlehačkou, nebo je podáváme jen s trochou cukru, či z nich připravujeme dezerty - krémy, ovocné saláty, poháry, zmrzliny, bublaniny i polévky. Ideální jsou také jako ozdoba jiných pokrmů. O jahodách by se toho dalo psát hodně, ale důležité je zařadit je co nejvíce do našich jídelníčků. Jak jste se dočetli, nejen pro jejich vynikající chuť, ale i pro jejich blahodárné účinky na lidský organismus.

Jahodové recepty, které musíte vyzkoušet

Jahodové tiramisu do skleničky
(doba přípravy 25 min )

Jahodová hrníčková bublanina
(doba přípravy 1 hod )

Jahodové řezy s želatinou
(doba přípravy 45 min )

Jahodové muffiny
(doba přípravy 30 min )

Jemné jahodové knedlíčky
(doba přípravy 45 min )

Jahodové knedlíky na páře
(doba přípravy 1 hod )

Jahodové pudinkové palačinky ze zakysané smetany
(doba přípravy 25 min )


Foto: Profimedia.cz



Přidat příspěvek k článku Božské jahody - jedny z nejoblíbenějších plodů naší zahrádky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.