reklama
hledat uživatel
       

Brambory jsou po rýži, kukuřici a pšenici další nejdůležitější plodinou na světě. Začaly se pěstovat v 5.tisíciletí před naším letopočtem v Chile a Peru. Od té doby byly vyšlechtěny stovky odrůd. V 16.století je do Evropy přivezli Španělé. Existuje velké množství různých odrůd, barvy, velikostí a textury. Hlízy mohou být na povrchu žluté, červené, fialové nebo bílé, uvnitř žluté nebo krémové, skvrnité nebo modré.

Pěstování brambor u nás

Konzumní brambory pozdní jsou v našich podmínkách pěstovány převážně v oblasti Českomoravské vysočiny. K jejich pěstování se používá speciální technologie, a to především k odstranění kamení v řádku. Brambory tak mají zajištěn kvalitní růst. Po sklizni se důkladně třídí podle velikosti a podle varných typů. Po dobu růstu jsou ošetřovány pouze povolenými chemickými prostředky, kontroluje se důkladně obsah dusičnanů.

Nejpoužívanější druhy brambor a jejich další použití

Brambory po zakoupení a malé úpravě (mytí, loupání) většinou vaříme a používáme jako přílohu v podobě celých brambor. Mnohdy se však zlobíme na jejich výslednou podobu, kdy se při vaření brambora rozpadne, rozvaří nebo je při povrchu již zcela uvařená a uvnitř tvrdá. Je to proto, že nepoužijeme správný typ brambor pro konkrétní úpravu. Již pěstováním a následným tříděním jsou brambory odlišovány podle jejich dalšího použití.

Varný typ - přílohové brambory

Tyto brambory jsou menší v příčném průměru a právě takové jsou vhodné jako příloha, ale také pro přípravu hranolek, do polévek nebo do gulášů.

Varný typ - salátové brambory

Brambory na saláty je vhodné vařit ve slupce, velikostně jsou mírně větší v příčném průměru než brambory přílohové. Mohou však být celkově menší, kratší a kulatější.

Varný typ - brambory na pyré

Pro přípravu pyré (kaše), knedlíků nebo bramborového těsta jsou vhodné velké brambory s větším příčným průměrem. Vaří se loupané, ale pro přípravu bramborového těsta je vhodnější brambory vařit ve slupce.

Konzumní brambory žluté - rohlíčky

Jde o delikatesní brambory, které jsou ideální pro přípravu salátů, na pečení a grilování se slupkou. Mají výjimečně jemnou chuť a kvalitu. Jsou navíc nízkokalorické.

Konzumní brambory pozdní s červenou slupkou

Tyto brambory mají trvalou kvalitu, pevné a nerozvářivé hlízy, mají specifickou chuť. "Červené" brambory jsou vhodné pro vaření ve slupce, ale i loupané. Používají se na saláty i jako přílohy.

Konzumní brambory pozdní "Violette"

Z Francie se na náš trh dovážejí brambory s fialovou barvou, která se neztrácí ani varem. Chutí se neliší od běžných žlutých brambor. Používají se na kaši, hranolky, saláty, lupínky.

Batáty "sladké brambory"

Narůžovělé brambory, dovážené z USA, jsou delikátní přílohou k masitým jídlům. Konzumují se i se slupkou. Pokud se opečou, mírně osolí a potřou máslem nebo zakysanou smetanou, stanou se nasládlé plátky hlíz výtečnou lahůdkou.

Na závěr

Náš trh nabízí kromě brambor v syrovém a neupraveném stavu také bramborové výrobky vařené a různých tvarů - celé, kostky nebo plátky, loupané i neloupané. Podle tvaru a zpracování jsou dále vhodné do polévek, jako klasické přílohy, ale také k zapékání, fritování nebo k přípravě salátů. Stačí jejich obaly pouze otevřít a použít brambory podle výběru a naší chuti.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Ušák usatej
    Ušák usatej

    V budoucnu snad vystuduji střední školu a budu se snažit se učím se učím se učím se učím se učím se učím se učím se učím se snažit aby se učím hudební nástroje pro webmastery na základní desce a matka se učím se učím hudební teorii a praxi to cvičení při kterém dochází ke změně a doplnění nebo si chcete své zboží nebo je to cvičení při kterém dochází k jeho výrobě je dobrý a a matka vyrábí trubky v nemocnici eměl a a a matka vyrábí trubky pro a matka a matka vyrábí trubky pro a matka a dcera se učím se

    22.11.2018 13:14:30

  • vasa0001
    vasa0001

    nepoužívejte do salátu červené brambory není to dobré

    16.10.2013 11:51:27

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Brambory a jejich odrůdy

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.