reklama
hledat uživatel
       

Brambory - co o nich vlastně víme?

Jsou pro nás dnes už natolik běžné a nepostradatelné, že už si ani nedovedeme představit, co bychom bez nich dělali. A je to minimálně tři sta let, co se u nás vyskytly poprvé.

Historie

Brambory pochází původně z Bolívie, Peru a Chile. Do Evropy je dovezli Španělé a historie u nás začala. Brambory se začali prodávat na trzích jako cizokrajná lahůdka a neznámá pochoutka. Z počátku je lidé jedli jen při výjimečných příležitostech. Konzumovaly se jen na sladko sypané cukrem a skořicí. A jak vůbec vzniklo pojmenování "brambory"? Bulvy se k nám dostaly z Braniborska a nějaký chytrák to zřejmě pěkně zkomolil a už z toho byly brambory. Od té chvíle si lidé u nás tuto surovinu oblíbili a brambory se staly jednou z nejpodstatnější stravy chudiny.

Dělení

Brambory dělíme na několik skupin. A to na velmi rané a rané, které se na skladování ve sklepích moc nehodí, jelikož obsahují málo škrobu a ztrácejí rychle vodu. Odrůdy středně rané už jsou lepší a připravují se z nich hranolky, polévky a saláty. A poslední druh jsou brambory pozdní, které se začínají sklízet tak od září. Jsou velmi moučné a jsou ideální k uskladnění. Připravujeme z nich knedlíky a kaše. I u nás existují méně známé druhy brambor jako třeba batáty nebo sladké či španělské brambory. Jsou dostání jen zřídka a hlavně málokdo ví, jak a k čemu tyto druhy použít. Jedna z velikých pověr o bramborách je ta, že se po nich hodně tloustne, opak je ale pravdou! Brambory neobsahují žádné tuky. Díky vysokému obsahu škrobu jsou lehce stravitelné, podporují trávení a hlavně na sebe vážou cholesteroly LDL. Jaké tepelné úpravě brambor dáváte přednost? Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Brambory - co o nich vlastně víme?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.