I v jedné známé české písničce se o nich zpívá. Přečtěte si, za co všechno burským oříškům vděčíme - kromě množství proteinů a vitamínů skupiny B, které dodávají našemu tělu.
Staré dobré buráky neboli podzemnice olejná člověka sytí už devět tisíc let! Nejstarší zachované oříšky archeologové objevili při vykopávkách v Peru, které datovali do období cca 7600 let před naším letopočtem. Společně s kakaem, bramborami, kukuřicí a chilli se tak buráky řadí k velké pětce, jež Střední a Jižní Amerika darovala lidstvu. I buráky zde samozřejmě měly své vlastní božstvo. Nepříliš vzhledné plody se proto nacházejí i v podobě sošek a ochranných talismanů z hlíny či kovů, a to nejčastěji z období předkolumbovské kultury lidu Moche. Od něj zřejmě pochází i původní název Tlalcacahuatl.
Zásluhou španělských dobyvatelů se pak burské oříšky rozšířily i do Severní Ameriky, kde se jim říká peanuts (tedy hráškové ořechy), Afriky a Asie. Jejich pěstování se neujalo jen v Evropě, která je nyní největším dovozcem této výživné lahůdky. Slavný americký vědec George W. Carver v roce 1880 vymyslel na 300 způsobů využití podzemnice olejné - třeba jako suroviny pro výrobu oleje, krmiva, papíru, inkoustu a dalších. Po starých Incích, kteří buráky drtili od nepaměti, pak také Carver znovuobjevil burákové máslo. Nenechal si ho však patentovat, neboť byl toho názoru, že všechny potravinové výrobky Bůh daroval k užívání celému lidstvu zadarmo.
Dnes je na máslo z burských oříšků zpracovávána více než polovina světové produkce buráků. Nejvíce se jich pěstuje v Číně, následují pak Indie a USA. Zbytek buráků je nejčastěji upravován naslano či nasladko, přičemž se jadérka někdy předtím nakládají do různě ochucených nálevů. Na jihu USA jsou ale oblasti, kde nedozrálé buráky milují jen vařené se solí a česnekem.
Pěstitelé nyní mají k dispozici tisíce kultivarů buráků, z nichž největší skupiny jsou Valencia, Virginia, Runnes a Spanish. Kromě mletí a pražení se z nich vyrábí olej a "mléko". Také krmivo pro ptáky, mýdlo, kosmetické přípravky či lék nitroglycerin. Ze slupek pak jsou hnojiva, brikety, barvy a spousta dalších produktů.
Malé oříšky mají rádi i lékaři. Třetinu jejich hmoty totiž tvoří protein! Je v nich také velké množství vitamínu (hlavně skupiny B). V zemích ohrožených hladem proto Světová zdravotnická organizace dává dětem dva stogramové sáčky buráků na den, což pokryje potřeby jejich výživy.
Pražené buráky jsou neodmyslitelnou součástí řady slavných kuchyní světa. Samozřejmostí jsou třeba v čínském kung-pau a v amerických sendvičích. Někteří labužníci dokonce buráky pojídají rozemleté včetně skořápek, ty však nesmějí být chemicky ošetřené! Vy si můžete doma zkusit udělat typickou jihoamerickou omáčku aji. Tu připravíte tak, že si v mixéru rozmělníte buráky se solí, kořením, orestovanou cibulí a česnekem. Koření zvolíte podle své vlastní chuti. Vzniklou omáčku aji pak použijete po vzoru Jihoameričanů na vařené brambory, kukuřici a pečenou drůbež nebo ryby.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena