Běžně používané byliny i rostliny, které jsou považovány řadou lidí za pouhý "plevel", najdou v kuchyni při přípravě pokrmů své místo. Tipy nejen k přímé konzumaci.
Bylina s výraznou vůní a nasládlou chutí se přidává v české kuchyni do omáček, salátů a zálivek, používá se k nakládání zeleniny. Kopr bývá častou součástí bramborových jídel a pokrmů z vajec. Známé jsou i léčivé účinky - působí proti škytání, nadýmání, má močopudné účinky a organismus celkově uklidňuje.
Málokdo zařazuje kořen nebo listy pampelišky do připravovaných jídel, přitom je to velká škoda. Kořen obsahuje množství inzulinu, který se uplatňuje především při léčbě cukrovky. Listy jsou známy svým obsahem tříslovin, vitamínem C a provitamínem A, hodí se do čerstvých salátů a polévek.
Pro mnohé jen "pálivý plevel", jiný na kopřivu v podobě čaje, šťávy nebo přímo v pokrmech nedají dopustit. Už naše babičky znaly její sílu. Tato léčivka překvapí obsahem cenných látek - vitamínů a zejména železa. Konzumací v jakékoliv úpravě snižuje hladinu cukru v krvi, podporuje krevní oběh, má močopudné a odhleňující vlastnosti. Kopřiva posiluje a léčí.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena