Bylinky si získaly oblibu jako koření i jako lék. Lidé pomalu přicházejí na to, že v dnešní uspěchané a moderní době je nejlepší to, co známe už od pradávna. Syntetické léky nejsou přece tak zdravé jako bylinky. Celá řada dnešních léků pochází z rostlin, proto si v tomto článečku napíšeme něco o různých druzích a vlastnostech bylinek.
Znalosti léčivých bylinek můžeme vystopovat až do dob starého Egypta. Byl objeven seznam stovek léčivých bylin, které se užívají dodnes. Zájem o léčivé bylinky v dnešní době roste, protože stále více lidí se obává vedlejších účinků syntetických léků. Bylinky jsou dnes k dostání téměř všude, ale nejspolehlivější asi bude, když je koupíte v obchodě se zdravou výživou.
Teď si napíšeme pár informací o bylinkách, které se používají běžně v naší kuchyni a ani možná nevíme, jak jsou našemu tělu prospěšné:
Tato dnes velice oblíbená bylinka, která nejlépe chutná v rajčatových pokrmech, je přírodní utišovací prostředek. Podle lékařů uvolňuje napětí a zklidňuje nervy. Čaj z bazalky pomáhá proti nevolnosti a tlumí žaludeční křeče. Nejvíce se bazalka používá v italské kuchyni.
Vzbuzuje chuť k jídlu a velmi podporuje zažívání. Jinak se používá jako koření do většiny omáček a masových směsí.
Ochlupené lístečky fenyklu mají podobnou chuť jako anýz. Fenykl je častou přísadou všemožných omáček a rybích pokrmů. Čaj z fenyklu se pije proti nadýmání a na podporu zažívání. Výborně účinkuje na nespavost a zvracení.
Tato bylinka nám nejčastěji roste na zahrádkách. Používáme ho k zavařování, do polévek a výborně se hodí k rybám. Má utišující účinky při křečích a nadýmání. Proto se miminkům podává jako projímadlo.
Velice aromatické listy koriandru jsou součástí kari koření. Jsou přidávány do zeleninových salátů a do omáček. Čaj pomáhá při potížích s močovým měchýřem. Čerstvé větvičky zklidní srdce i žaludek.
Existuje mnoho druhů máty, okrouhlolistá se nejvíce používá v kuchyni na dochucování skopového masa nebo je výborná do zákusků. Jídlům dodává jemnou chuť a vůni. Co se týká léčivých účinků, tak máta pomáhá hlavně při začátku nachlazení.
Jinak známé pod názvem dobromysl. Je hojně používáno jako koření na pizzu a do nádivek. Jako lék pomáhá při nachlazení a zmírňuje kašel. Ve formě čaje podporuje zažívání. Nesmí se však používat jako léčivá bylina v těhotenství.
Používáme ji většinou na ozdobu nebo k dochucení polévek a omáček. Pažitka ale dobře chutná ve vaječných pokrmech. Tato nenápadná bylinka vylepšuje chuť brambor a vzbuzuje k jídlu. Když ji konzumujete při rekonvalescenci, usnadňuje zažívání.
Čerstvá prý osvěžuje dech. Radí se ji konzumovat proti zápachu z česneku. Je to velice rozšířená a výživná bylinka, neboť obsahuje veliké množství železa a vitamínu C. Přidává se do vaření nebo bývá používaná jako dekorace.
Kuchaři jej mají rádi pro svou výraznou vůni, která dá všedním jídlům jiný rozměr. V lékařství se používá pro své antiseptické účinky a kloktá se, protože uvolňuje hleny. Je také velice dobrý na kašel a zánět dýchacích cest.
Velice oblíbené koření v celém Středomoří. Rozmarýn se používá na ochucování kuřecího a skopového masa, kde má nejlepší vůni. Působí jako povzbuzovadlo na nervovou soustavu a krevní oběh. Vývar z rozmarýnu pomáhá proti bolestem hlavy a zmírňuje nadýmání.
Známe ještě spoustu jiných druhů koření, o kterých bychom mohli psát. Necháme si to ale na příště a budeme se těšit, že se s námi podělíte o svoje poznatky. A pokud nás začne bolet v krku, kupme si v lékárně léčivé bylinky místo prášků.
Foto: Profimedia.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena