Původ čaje
Čaj byl objeven již v roce 2737 před Kristem, a to čínským císařem, kterému při popíjení horké vody v jeho zahradě spadlo do šálku několik čajových lístků. První historicky podložená zmínka o čaji se však datuje do roku 300 př. n. l. v Číně. Čaj postupem času pronikal z Číny do ostatních asijských zemí a na začátku 17. století se díky šikovným holandským obchodníkům dostal poprvé do Evropy a posléze i do Severní Ameriky K přípravě se používal zelený čaj lisovaný do různých forem a poté rozemletý na jemný prášek, který se vhodil do kotlíku s vodou a krátce povařil.
Později se čajový prášek spařoval vroucí vodou a potom se šlehal bambusovou metličkou. S pitím čaje v takové podobě, jakou známe dnes, se poprvé setkáváme v období 14. - 17. stol.. Čajové lístky byly přelévány horkou vodou ve velkých šálcích, ze kterých se i pilo. Čajové konvičky se začaly používat až později v souvislosti s jeho stoupající oblibou zejména ve vyšší společnosti.
Popularitu čaje v Severní Americe však na nějaký čas ukončilo tzv. Bostonské pití čaje. O co šlo? Dovoz zboží, mimo jiné i dovoz čaje, do britských kolonií v Severní Americe byl zatížen vysokými cly. Proto v roce 1773 američtí obchodníci převlečení za indiány vnikli v přístavu Boston na britské lodě a celý náklad čaje svrhli do moře. Pěstování čajovníku je v současnosti rozšířeno zejména v Indii, v Číně a na Thajwanu, v Japonsku, na Cejlonu, v Indonésii, ve Vietnamu, v oblasti Kavkazu a v některých zemích Afriky a Jižní Ameriky. Úrodu dává asi 30 let.
O čajovníku
A jak vlastně pravý čajovník vypadá? Tento stálezelený keř s obsahem teinu a povzbudivými účinky má žebrovité listy na krátkých větvičkách a pro pěstování mají největší význam čajovník čínský a čajovník assámský. Oba druhy se dají pěstovat v teplejších oblastech až do horských poloh. Květy všech druhů čajovníku jsou bílé a podobají se květům třešní. Spodní strana listů je porostlá stříbrnými chloupky. Nerozvinuté pupeny listů jsou celé stříbrné a pro chuť čaje platí, že čím je těchto pupenů více, tím bude nápoj kvalitnější. Sklízí se mladé lístky několikrát ročně.
Výběr čaje
Kvalita a chuť čaje závisí i na jeho skladování před a během prodeje, proto si při jeho nákupu dejte pozor odkud obchodník čaj nabírá. V dnešní době můžeme často vidět sypané čaje v průhledných skleněných dózách, které jsou však pro skladování naprosto nevhodné. Světlo je totiž pro čajový list stejně velkým nepřítelem jako vlhkost nebo cizí vůně. Pokud nejste o čerstvosti čaje přesvědčeni, je nejlépe ho napřed ochutnat. To však často nebývá možné. Naštěstí jde čerstvost poznat i jinak. Rozemněte v ruce několik čajových lístků a přivoňte. Jestliže voní ( samozřejmě tou správnou vůní ) měl by být čaj čerstvý. Pokud nevoní, raději ho nekupujte. Dobře uskladněný černý čaj si podrží svoji chuť i aroma obvykle 2 roky, ale i po 6 letech je stále dobrý. Výjimku tvoří některé velmi kvalitní zelené čaje a oolongy. Ty je třeba spotřebovat během několika měsíců.
Příprava čaje
Příprava kvalitního čaje není zdaleka tak snadná věc jak by se mohlo na první pohled zdát. U sypaných čajů doporučujeme 1 kávovou lžičku směsi na každých 1,5 dl vody plus jednu lžičku navíc na konvici. Ideální doba vyluhování je asi 8 - 10 minut.
U sáčkových čajů se doporučená doba louhování pohybuje podle typu
- Černý čaj 3 - 5 minut
- Darjeeling First Fush 2 - 3 minuty
- Oolong 2 minuty
- Čínský zelený čaj 2 - 3 minuty
- Japonský zelený čaj 1,5 - 2 minuty
- Černý čaj aromatizovaný 2,5 - 3 minuty
- Ovocný a bylinný čaj 5-8 minut
- Ovocno-zelený 5 minut
Nejvhodnější teploty vody pro jednotlivé druhy čaje
- 100 - 95 °C pro černé čaje
- 90 - 80°C pro oolongy (podle druhu)
- 90 - 60°C pro zelené čaje (podle druhu)
- 79 - 85°C pro jasmínový čaj
Experimentujte
Dnes už můžeme říct, že je pro nás obyčejný černý nebo ovocný čaj samozřejmostí, ale pokud si rozhodnete zpestřit svůj nápojový lístek o některý z lahodných sypaných čajů, kterých je v současnosti na našem trhu několik desítek, rozhodně budete příjemně překvapeni. Vybírat můžete třeba z ovocných čajů s kousky ovoce a pomerančové kůry, silných černých, povzbuzujících zelených nebo uklidňujících bylinných čajů a mnoha dalších. Pokud jednou propadnete tajemství chuti a vůně čaje, stane se z vás zcela jistě labužník.
Foto:
Profimedia.cz