Sypané čaje dokáží zázraky. Koření a bylinky umí tělu pomáhat při hubnutí. Ovšem chce to vydržet, některé mají opravdu ostrou chuť!
Zázrakem je látka zvaná capsaicin. Můžeme jí poděkovat za rychlejší spalování tuků, lepší trávení a zvýšenou spotřebu kalorií, zejména konzumujeme-li těžké jídlo. Koření s „pálivou“ chutí působí jako aktivátor spalování i v případě, že je součástí pokrmů.
Při přípravě použijeme oblíbený černý čaj, který vyluhujeme. Do ještě teplého čaje přimícháme špetku pepře nebo chilli - nejlépe čerstvě namletého koření.
Česnek je sám o sobě zázrakem, a to nejen v kuchyni při ochucování pokrmů a dodávání aroma. V kombinaci se zázvorem má česnek navíc účinky i při snaze zvýšit výkonnost metabolismu. Stejně jako při popíjení čajů s chilli, pepřem nebo tabascem, zvyšuje spotřebu kilojoulů a zbavuje nás nadbytečného příjmu kalorií.
Recept na čaj z česneku a zázvoru není nijak náročný. Budeme potřebovat asi 5 cm velký kousek zázvoru, který nakrájíme na menší kousky a necelých 30 minut jej povaříme v litru vody. Zhruba 5 minut před dovařením přidáme stroužek česneku. Poté čaj už jen popíjíme.
Artyčoky nejsou v České republice zrovna frekventovanou a hojně užívanou zeleninou, možná pro svoji trpkou chuť. Je to škoda, protože obsahuje látku - tzv. cynarin, povzbuzující trávení a omezující produkci „špatného“ cholesterolu.
Na přípravu teplého nápoje z artyčoku budeme potřebovat sušené listy této zeleniny. 2 lžičky sušených artyčoků přelijeme asi půl litrem vody, necháme vyluhovat přikryté pokličkou a podáváme asi 30 minut před jídlem.
Nefermentovaný - zelený čaj - se ihned po sklizni suší, tudíž si zachová svou barvu. Popíjení zeleného čaje bývá součástí detoxikační kúry s blahodárnými účinky. Zelený čaj působí preventivně proti civilizačním chorobám a díky obsahu polyfenolů má vliv i na odbourávání přebytečného tuku z tkání.
Na celou konvici podomácku připraveného zeleného čaje nám postačí 1 vrchovatá lžíce sušených listů. Listy zaléváme horkou vodou. Louhujeme 2 minuty pro slabý odvar zeleného čaje, 5 minut pro čaj extra silný. Připravený "zelený zázrak" můžeme popíjet po celý den.
Ať už jde o čaj, balenou vodu nebo jakoukoliv jinou tekutinu, kterou si během dne dopřáváme, je třeba vědět jeden poznatek . Není vhodné kombinovat příjem tekutin s příjmem potravy. Zabráníme tak „čistému“ trávení a žaludku ztížíme práci při zpracovávání potravy a tvorbě žaludečních šťáv.
Ideálním stavem je příjímat tekutiny nejméně 30 minut před jídlem a tutéž dobu dodržovat i po jídle. Abychom žaludek nezatěžovali, během jídla nepopíjíme vůbec. Trávení tak půjde našemu organismu mnohem snáz, všechna potrava bude rychleji zpracována a nebude ukládána v podobě tukových zásob.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena