reklama
hledat uživatel
       

Chilli, pepř, tabasco

Zázrakem je látka zvaná capsaicin. Můžeme jí poděkovat za rychlejší spalování tuků, lepší trávení a zvýšenou spotřebu kalorií, zejména konzumujeme-li těžké jídlo. Koření s „pálivou“ chutí působí jako aktivátor spalování i v případě, že je součástí pokrmů.

Čaj pro odvážné

Při přípravě použijeme oblíbený černý čaj, který vyluhujeme. Do ještě teplého čaje přimícháme špetku pepře nebo chilli - nejlépe čerstvě namletého koření.

Česnek pro zdraví i štíhlou linii

Česnek je sám o sobě zázrakem, a to nejen v kuchyni při ochucování pokrmů a dodávání aroma. V kombinaci se zázvorem má česnek navíc účinky i při snaze zvýšit výkonnost metabolismu. Stejně jako při popíjení čajů s chilli, pepřem nebo tabascem, zvyšuje spotřebu kilojoulů a zbavuje nás nadbytečného příjmu kalorií.

Čaj s extra chutí

Recept na čaj z česneku a zázvoru není nijak náročný. Budeme potřebovat asi 5 cm velký kousek zázvoru, který nakrájíme na menší kousky a necelých 30 minut jej povaříme v litru vody. Zhruba 5 minut před dovařením přidáme stroužek česneku. Poté čaj už jen popíjíme.

Artyčoky pro rychlejší metabolismus

Artyčoky nejsou v České republice zrovna frekventovanou a hojně užívanou zeleninou, možná pro svoji trpkou chuť. Je to škoda, protože obsahuje látku - tzv. cynarin, povzbuzující trávení a omezující produkci „špatného“ cholesterolu.

Příprava čaje z artyčoků

Na přípravu teplého nápoje z artyčoku budeme potřebovat sušené listy této zeleniny. 2 lžičky sušených artyčoků přelijeme asi půl litrem vody, necháme vyluhovat přikryté pokličkou a podáváme asi 30 minut před jídlem.

Zelený čaj - známý pomocník při hubnutí

Nefermentovaný - zelený čaj - se ihned po sklizni suší, tudíž si zachová svou barvu. Popíjení zeleného čaje bývá součástí detoxikační kúry s blahodárnými účinky. Zelený čaj působí preventivně proti civilizačním chorobám a díky obsahu polyfenolů má vliv i na odbourávání přebytečného tuku z tkání.

Příprava zeleného čaje

Na celou konvici podomácku připraveného zeleného čaje nám postačí 1 vrchovatá lžíce sušených listů. Listy zaléváme horkou vodou. Louhujeme 2 minuty pro slabý odvar zeleného čaje, 5 minut pro čaj extra silný. Připravený "zelený zázrak" můžeme popíjet po celý den.

Co bychom měli vědět o příjmu tekutin

Ať už jde o čaj, balenou vodu nebo jakoukoliv jinou tekutinu, kterou si během dne dopřáváme, je třeba vědět jeden poznatek . Není vhodné kombinovat příjem tekutin s příjmem potravy. Zabráníme tak „čistému“ trávení a žaludku ztížíme práci při zpracovávání potravy a tvorbě žaludečních šťáv.

Ideálním stavem je příjímat tekutiny nejméně 30 minut před jídlem a tutéž dobu dodržovat i po jídle. Abychom žaludek nezatěžovali, během jídla nepopíjíme vůbec. Trávení tak půjde našemu organismu mnohem snáz, všechna potrava bude rychleji zpracována a nebude ukládána v podobě tukových zásob.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Čaje místo diety

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.