reklama
hledat uživatel
       

Drobné vánoční pečivo připravujeme z kynutého, křehkého, listového nebo pěnového těsta. Z těsta pečeme různé koláčky, věnečky, sušenky, rohlíčky či kytičky, které dále ještě slepujeme a plníme marmeládou nebo krémem a zdobíme různými polevami.

Jak na pečení čajového pečiva

Předem si naplánujeme, co všechno chceme ten den upéct. Veškeré suroviny na přípravu těsta si předem připravíme a ponecháme alespoň hodinu při pokojové teplotě. Tuk (máslo, Heru) ponecháme na talířku povolit. Mandle si spaříme, oloupeme a dobře oschlé umeleme stejně jako vlašské či lískové ořechy. Koření, které budeme potřebovat, natlučeme v hmoždíři nebo jemně umeleme, pak ještě prosejeme. Kypřící prášek, kakao nebo kokos smícháme s moukou, ze které jsme si ovšem trochu odložili na podsypání, jinak bychom do těsta přidali více mouky než je uvedeno v receptu.

Těsto připravujeme na čistém a chladném vále, pracujeme čistýma a studenýma rukama. Jednotlivé suroviny postupně přidáváme na vál a dobře zpracujeme na hladké a nelepivé těsto. Těsto se pak nechává v chladu ještě 1 - 2 hodiny odpočívat.

Kouzlení s těstem

Máte málo času, a přesto chcete rodinu dnes překvapit několika druhy cukroví? Můžeme si třeba připravit dvojitou dávku oříškového těsta, přitom si z něj upéct tři druhy vzhledově i chuťově odlišného cukroví. Základní oříškové těsto si rozdělíme na tři díly. Z jedné třetiny si upečeme vanilkové rohlíčky a horké je obalíme ve vanilkovém cukru. Do druhé třetiny přidáme kakao a z těsta upečeme kakaovo-oříškové tlapky (pracny), které ještě teplé obalíme v moučkovém cukru. Do poslední třetiny přidáme jemně mletý hřebíček a mletou skořici, z těsta upečeme malé kořeněné koláčky s důlkem (třeba od vařečky), které ještě po vychladnutí naplníme pikantní marmeládou.

A rychle s čajovým pečivem do trouby

Těsto na pomoučněném vále rozvalujeme po částech vždy na stejnou sílu. Formičky na vykrajování (kolečka, kytičky, hvězdičky, různé vánoční tvary, aj.) se snažíme dávat co nejblíže k sobě, aby bylo málo "zbytků" k dalšímu zpracování, kterým nám těsto houstne. Formičky při vykrajování lehce máčíme v mouce. Jednotlivé tvary, přibližně stejné velikosti, klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem.

Jemné, slabé a drobné cukroví vkládáme na plechu do mírně vyhřáté trouby. Cukroví z tučnějšího těsta pečeme v předehřáté troubě a po zapečení teplotu snížíme. Pokud nám trouba nepeče stejnoměrně, v polovině pečení je potřeba plech obrátit. Do plynové trouby je dobré dát před pečením kastrůlek s vodou. Pokud jsou některé kousky upečené rychleji, je potřeba je z plechu opatrně odebrat.

Upečené cukroví přendáme na podnos, kde ho necháme vychladnout. Pak jednotlivé kousky čajového pečiva rovnáme do papírových krabic a uchováváme v chladu a temnu.

Foto: Photos.com

Přidat příspěvek k článku Čajové pečivo na vánočním stole

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.