Na Vánoce se chystáme na pečení drobného pečiva. Ať už cukroví použijeme na zdobení vánočního stromečku nebo bude součástí štědrovečerní tabule, vždy pečeme několik druhů.
Drobné vánoční pečivo připravujeme z kynutého, křehkého, listového nebo pěnového těsta. Z těsta pečeme různé koláčky, věnečky, sušenky, rohlíčky či kytičky, které dále ještě slepujeme a plníme marmeládou nebo krémem a zdobíme různými polevami.
Předem si naplánujeme, co všechno chceme ten den upéct. Veškeré suroviny na přípravu těsta si předem připravíme a ponecháme alespoň hodinu při pokojové teplotě. Tuk (máslo, Heru) ponecháme na talířku povolit. Mandle si spaříme, oloupeme a dobře oschlé umeleme stejně jako vlašské či lískové ořechy. Koření, které budeme potřebovat, natlučeme v hmoždíři nebo jemně umeleme, pak ještě prosejeme. Kypřící prášek, kakao nebo kokos smícháme s moukou, ze které jsme si ovšem trochu odložili na podsypání, jinak bychom do těsta přidali více mouky než je uvedeno v receptu.
Těsto připravujeme na čistém a chladném vále, pracujeme čistýma a studenýma rukama. Jednotlivé suroviny postupně přidáváme na vál a dobře zpracujeme na hladké a nelepivé těsto. Těsto se pak nechává v chladu ještě 1 - 2 hodiny odpočívat.
Máte málo času, a přesto chcete rodinu dnes překvapit několika druhy cukroví? Můžeme si třeba připravit dvojitou dávku oříškového těsta, přitom si z něj upéct tři druhy vzhledově i chuťově odlišného cukroví. Základní oříškové těsto si rozdělíme na tři díly. Z jedné třetiny si upečeme vanilkové rohlíčky a horké je obalíme ve vanilkovém cukru. Do druhé třetiny přidáme kakao a z těsta upečeme kakaovo-oříškové tlapky (pracny), které ještě teplé obalíme v moučkovém cukru. Do poslední třetiny přidáme jemně mletý hřebíček a mletou skořici, z těsta upečeme malé kořeněné koláčky s důlkem (třeba od vařečky), které ještě po vychladnutí naplníme pikantní marmeládou.
Těsto na pomoučněném vále rozvalujeme po částech vždy na stejnou sílu. Formičky na vykrajování (kolečka, kytičky, hvězdičky, různé vánoční tvary, aj.) se snažíme dávat co nejblíže k sobě, aby bylo málo "zbytků" k dalšímu zpracování, kterým nám těsto houstne. Formičky při vykrajování lehce máčíme v mouce. Jednotlivé tvary, přibližně stejné velikosti, klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem.
Jemné, slabé a drobné cukroví vkládáme na plechu do mírně vyhřáté trouby. Cukroví z tučnějšího těsta pečeme v předehřáté troubě a po zapečení teplotu snížíme. Pokud nám trouba nepeče stejnoměrně, v polovině pečení je potřeba plech obrátit. Do plynové trouby je dobré dát před pečením kastrůlek s vodou. Pokud jsou některé kousky upečené rychleji, je potřeba je z plechu opatrně odebrat.
Upečené cukroví přendáme na podnos, kde ho necháme vychladnout. Pak jednotlivé kousky čajového pečiva rovnáme do papírových krabic a uchováváme v chladu a temnu.
Foto: Photos.comautor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena