reklama
hledat uživatel
       

Víte, co je carving?

Anglické slovo carving znamená řezání, vyřezávání. Ve sportovním odvětví se jím označuje technika lyžování, kdy lyžař pomocí carvingových lyží doslova "řeže zatáčky". Tento pojem se ale hojně užívá i v gastronomii - znamená vyřezávání ovoce a zeleniny.

Carving v české kuchyni

Carving je tedy vyřezávání různých vzorů a motivů z ovoce a zeleniny. Nejčastěji se k tomuto účelu využívají potraviny s tvrdší dužinou, jako je například dýně nebo meloun, ale "gastronomičtí řezbáři" jsou schopni vytvořit nádhernou kytici, zvíře nebo jiný trojrozměrný tvar prakticky z čehokoliv.

Historie vyřezávání ovoce a zeleniny

Lidé se aranžmá potravin zabývali od pradávna. Původ dekorativního vyřezávání potravin spadá do Asie, a to už v 7. stol. n. l. U nás lze za průkopníka v gastronomické dekoraci považovat řezbáře Luďka Procházku, který v roce 1999 na největší gastronomické soutěži v České republice představil své umění v kategorii zvláštní výrobek. Popularita carvingového dekoru postupně vzrostla tak, že byla na loňském ročníku soutěže GastroHradec pro tento typ gastronomického umění vyčleněna samostatná kategorie.

Využití gastronomického aranžmá

Chystáte-li oslavu narozenin nebo jiné významné události, věřte, že vyřezávaným ovocem či zeleninou vyrazíte hostům dech. Aby mohli stát v němém úžasu před neuvěřitelnými tvary a výtvory, objednejte si carving přes některou z cateringových firem. Ne všechny ale tuto služby nabízejí.

Carving lze využít také jako praktický dárek k narozeninám. Řezbáři jsou schopni vyřezat rovněž různé nápisy - carving se tak stává nekonečným prostorem pro vaši fantazii.

Carvingové kurzy

Chcete-li se do vyřezávání pustit sami, není nic lepšího než se přihlásit na carvingový kurz. Mistr řezbář vás naučí spoustu tipů a triků a díky nim se každá vaše společenská akce stane nezapomenutelnou.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 4
  • čistič drtikol
    čistič drtikol

    Zrovna dnes jsem četl,že by lidé měli šetřit potravinami a neplýtvat jíst malá porce a kupovat pouze co snědí tím prý zachrání svět od klimatické změny a tady se používají potraviny na hraní přitom jak káže Grétka by se z toho zdobení nažrala půlka Afriky

    13.08.2019 21:03:41

  • Ivana
    Ivana

    Dobrý den,
    nevíte náhodou o někom, kdo se věnuje vyřezávání ovoce (nejlépe melounů) v Brně a okolí? Předem děkuji za odpověď :)

    06.12.2010 12:47:22

  • miska
    miska

    ahojtre ste vsetci sexi)))

    10.12.2008 12:18:50

  • Světlana
    Světlana

    Děkuji za příspěvek k tomuto tématu.Já sama jsem osbně na kurzu vyřezávání dekorativní zeleniny u pana Procházky byla.Chtěla bych ho doporučit každému.Pod jeho vedením se změníte v kouzelníka i vy!!! Mojí známí si na tento druh dárků zvykají a obrací se na mě čím dál častěji s nějakou prozbičkou.

    17.05.2008 08:48:00

Celkem záznamů: 4

Přidat příspěvek k článku Carving - ovoce a zelenina jako umělecké dílo

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.