Tajemstvím luxusních rautů nejsou jen kvalitní potraviny, ale také jejich aranžmá. Stále oblíbeným trendem současné gastronomie je vyřezávání ovoce a zeleniny.
Anglické slovo carving znamená řezání, vyřezávání. Ve sportovním odvětví se jím označuje technika lyžování, kdy lyžař pomocí carvingových lyží doslova "řeže zatáčky". Tento pojem se ale hojně užívá i v gastronomii - znamená vyřezávání ovoce a zeleniny.
Carving je tedy vyřezávání různých vzorů a motivů z ovoce a zeleniny. Nejčastěji se k tomuto účelu využívají potraviny s tvrdší dužinou, jako je například dýně nebo meloun, ale "gastronomičtí řezbáři" jsou schopni vytvořit nádhernou kytici, zvíře nebo jiný trojrozměrný tvar prakticky z čehokoliv.
Lidé se aranžmá potravin zabývali od pradávna. Původ dekorativního vyřezávání potravin spadá do Asie, a to už v 7. stol. n. l. U nás lze za průkopníka v gastronomické dekoraci považovat řezbáře Luďka Procházku, který v roce 1999 na největší gastronomické soutěži v České republice představil své umění v kategorii zvláštní výrobek. Popularita carvingového dekoru postupně vzrostla tak, že byla na loňském ročníku soutěže GastroHradec pro tento typ gastronomického umění vyčleněna samostatná kategorie.
Chystáte-li oslavu narozenin nebo jiné významné události, věřte, že vyřezávaným ovocem či zeleninou vyrazíte hostům dech. Aby mohli stát v němém úžasu před neuvěřitelnými tvary a výtvory, objednejte si carving přes některou z cateringových firem. Ne všechny ale tuto služby nabízejí.
Carving lze využít také jako praktický dárek k narozeninám. Řezbáři jsou schopni vyřezat rovněž různé nápisy - carving se tak stává nekonečným prostorem pro vaši fantazii.
Chcete-li se do vyřezávání pustit sami, není nic lepšího než se přihlásit na carvingový kurz. Mistr řezbář vás naučí spoustu tipů a triků a díky nim se každá vaše společenská akce stane nezapomenutelnou.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena