Rostlina černý rybíz
Černý rybíz je keř nebo strom, dorůstající do výšky až dvou metrů. Má stopkaté, střídavé, dlaňovité, pilovité listy. Žlutozelené květy tvoří visící střapce. Plody jsou černé šťavnaté bobule a stejně jako u většiny léčivých rostlin i z černého rybízu se využívají listy.
Původ a výskyt černého rybízu
Černý rybíz je poměrně mladá kulturní rostlina, protože ji neznali ani Řekové ani Římané. Nejvíce se pěstuje na území bývalého Sovětského svazu, v Evropě a Americe. Pěstování černého rybízu je poněkud odlišné od pěstování červeného a bílého. Především černý rybíz má rád větší vlhkost a snáší stín. Dobře roste v drsnějších podmínkách, ale nesnáší průvan. Protože je vzrůstem větší než červené a bílé odrůdy, pěstuje se s větším odstupem.
Složení černého rybízu
Černý rybíz je pravá vitamínová pilulka. Ze všech bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin a ty aktivují látkovou výměnu. Obsahuje velké množství vitamínu C, v menším množství i vitaminy A, B a E. Z důležitých prvků je nejvíce zastoupen draslík a méně již vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, měď, zinek. Dále obsahuje silice (cymol), flavonoidy (rutin), třísloviny, bór, ovocný cukr, červené barvivo, pektin a mnoho sacharózy.
Účinky černého rybízu na organismus
Černý rybíz je účinným lékem proti hemeroidům a křečovým žilám. Je to zásluha citrinu a rutinu, na něž je černý rybíz bohatý. Lidé s těmito obtížemi by jej proto měli často jíst stejně jako pohanku. Dále se černý rybíz osvědčil při léčbě nachlazení. Proti bolesti v krku smíchejte lžíci marmelády z černého rybízu s horkou vodou a pijte několikrát denně. Nálev působí proti zánětu hrtanu a hltanu. Z černého rybízu se také vyrábí lék proti průjmům. Extrakt z černého rybízu se také používá k potírání žaludečních a střevních infekcí.
Použití černého rybízu
Z černého rybízu se připravují marmelády, džemy, kompoty, likéry, šťávy, džusy a ovocné čaje. Používá se při pečení koláčů, při výrobě želatinových dezertů a ovocných pohárů. Vyrábí se z něj kloktadlo, které se uplatňuje při silných zánětech v krku a ústní dutině, při angíně a podobných onemocněních.
Listy i plody černého rybízu je velmi dobré usušit a použít v zimě při různých obtížích jako bylinnou lékárnu. Listy rybízu sušíme na stinném místě, kde můžeme zajistit dostatečnou výměnu vzduchu. Rozložené na papírech nebo sítech mohou být ve vrstvě do 5 cm. Během sušení listy obracíme. Pokud sušíme v sušárně, tak do maximální teploty 45 °C. Listy ukládáme do papírových nebo jutových pytlů. Plod rybízu sušíme v sušárně, popř. na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Plody často promícháváme (nesmí se připálit). Pokud byl plod trhán se stopkami, musíme je po usušení dodatečně odstranit, Dobře usušený plod rybízu při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Balíme jej do pevných papírových pytlů.
Likér z černého rybízu
Ingredience
1 litr zralých bobulí černého rybízu, 700 g cukru, 1 ks celá skořice, 2 litry vodky
Postup
Rybíz důkladně propláchneme a necháme okapat. Bobule rozmačkáme, smícháme s cukrem, skořicí a vodkou. Dobře promícháme a necháme čtyři týdny odstát. Potom přecedíme, rozlijeme do lahví a uchováme na tmavém, chladném místě.
Jak využíváte černý rybíz u vás doma?
Foto:
Profimedia.cz