reklama
hledat uživatel
       

Čerstvé a měkké sýry pro gurmány

Libujete si ve specialitkách, které jen tak někdo neokusí? Už jste ochutnali munster, neufchatel nebo caboc? Čerstvé a měkké sýry v luxusní podobě.

Sýrové delikatesy

Neufchatel

Francouzský sýr podávaný jako dezert nebo malá slaná delikatesa a občerstvení. Sýr se vyrábí v různých tvarech z kravského mléka. Mívá bílou plíseň na povrchu, v evropských končinách se pojídá velmi zralý, Američané si spíše dopřávají čerstvý neufchatel.

Munster

Z kravského mléka se v různých velikostech vyrábí také francouzský sýr pocházející z Vogéz. Munster je typický svou oranžovou kůrkou, uvnitř je měkkoučký a pro svou chuť je velmi oblíbený.

Tomme au raisin

Další ze sýrů francouzského původu. Bývá posypán hroznovou drtí (slupkami a jadérky). Tomme au raisin vyniká svou výraznou chutí a uplatní se na každém večírku jako opravdu lahodný dezertní sýr.

Caboc

Jedná se o dost tučný smetanový sýr se 70 % tuku v sušině obalený v ovesných vločkách. Caboc je původně skotským sýrem a setkáme se s ním v malých válcích. Má poměrně sladkou chuť a skvěle se hodí k čerstvému ovoci, takže z něj můžeme připravit originální chuťovky. 

Beli sir

Jugoslávský sýr se nechává uzrát ve slané lázni zhruba měsíc, poté se lisuje do forem obdélníkového tvaru. Beli sir se vyrábí průmyslově i na farmách. Má nakyslou příchuť.

Chabichou

Sýr z kozího mléka, který pochází z francouzského Poitou, vyrábí se ve tvaru kuželu nebo válce. Je typický svou přirozenou suchou kůrkou.

Chaumes 

Měkký sýr velmi jemné chuti pochází opět z Francie. Mezi dezertními sýry velmi oblíbený. S chaumes se setkáme v podobě kol o váze 2 kg. Sýr s 50 % tuku v sušině má hladkou (omývanou) kůrku. Vyrábí se průmyslově z kravského mléka.

Epoisses

Sýr pocházející z burgundské oblasti. Vyrábí se ve válcovitých tvarech, je typický svou tvrdou kůrkou a voskovým oranžový povrchem. S epoisses se setkáme v kořeněné variantě, případně se namáčí do burgundského destilátu.

Leiderkranz

Obdélníkový americký sýr limburského typu. Sýr má jemnou chuť, uvnitř je dost měkký, z vnější strany má červenou tvrdou kůrku. Leiderkranz je znám svým výrazným aromatem.

Livarot

Sýr s plísňovou červenou kůrkou má ostrou chuť a obdélníkový tvar. Původ tohoto sýru sahá do francouzské Normandie. 

Liptauer

Pomazánkový sýr pochází z Maďarska a vyrábí se z ovčího, méně pak z kravského mléka. Je základem liptovského sýra či brynzy. Liptauer mívá mnohé příchuti, přidává se k němu nasekaná zelenina, máslo, hořčice, apod.

Quark

Sýr ostré chuti, k jehož výrobě se používá kyselé odstředěné mléko. Se sýrem quark se setkáme v různých druzích, používá se k přípravě dezertů, moučníků nebo nákypů. V kuchyni má quark díky své univerzální chuti široké uplatnění.

Scamorza

Italský sýr podobající se mozzarelle. Jedná se o tažený tvaroh žluté barvy a pevné konzistence, chuťově je však vláčný. Kdysi se scamorza vyráběla z buvolího mléka, nyní z kravského. Nejčastěji se sýr scamorza používá na pizzu

Přehled čerstvých a měkkých sýrů

Čerstvé a měkké sýry z celého světa

Foto: Photos.com

Přidat příspěvek k článku Čerstvé a měkké sýry pro gurmány

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.