reklama
hledat uživatel
       

Čerstvé a měkké sýry běžně k sehnání

Camembert

Jeden z nejznámějších francouzských sýrů, který se velmi dobře ujal i u nás. Tento výborný dezertní sýr se vyrábí z kravského mléka v několika druzích. Camembert má svou charakteristickou vůni i chuť, která se mění v závislosti na stáří sýru od měkké po palčivou. Camembert se během zrajícího procesu trvajícího 3 týdny ošetřuje kulturou Penicillium candidum, aby vznikla bílá plísňová krusta. Bývá namáčen do solného roztoku, tvarován do nízkých válců a půlměsíce.

Brie

Francouzi ví, jak na to. Další z měkkých plísňových sýrů vyráběný z kravského mléka a se smetanovou příchutí. Podává se jako chuťovka, slaný dezert nebo k plnění tzv. briošek. Brie je během výroby tvarován do velkých placatých kol a zraje 4 týdny. Sýr brie vyrábí francouzští farmáři již od 8. století a nechávají jej zrát na slaměných rohožích za přesně dodržované teploty.

Feta

Známý a oblíbený řecký sýr, který je součástí mnoha řeckých receptů, a to od salátů, zapékaných pokrmů až po dezerty. Feta je připravován z ovčího nebo kozího mléka. Vyrábí se z hrubě nakrájeného a předem osoleného tvrdého tvarohu, ten se nechává zrát ve vlastní syrovátce.

Mascarpone

Sýr italského původu proslavil zejména známý dezert tiramisu, jehož je součástí. Mascarpone je vyráběn z čerstvé smetany a prodává se jako nezralý. Bývá čistý bez příchuti, ale velmi často se dochucuje likéry či kandovaným ovocem.

Brynza

Sýr, který určitě znáte, bývá ostřejší chuti, měkký a máslový. Výroba spadá od Slovenska, Maďarska až po Rumunsko. Brynza z kozího či ovčího mléka se hodí na přípravu pomazánek a slovenské halušky si bez brynzy málokdo umí představit. 

Dezertní měkké sýry - skvělé občerstvení

Coulommiers

Francouzský sýr z kravského mléka je podobný camembertu a sýru brie. Měkký plísňový sýr s výrazně smetanovou chutí se výborně hodí jako jednohubka na slavnostní stůl.

Boursin aux fines herbes

Další z francouzských sýrů měkkého typu, který obsahuje až 75% tuku v sušině. Bývá ochucen různými bylinkami a podává se jako dezert nejčastěji se slanými sušenkami nebo krekry.

Boursin au poivre

Variace boursinu, který se balí po jednotlivých kusech a podává jako chuťovka. Sýr ve tvaru kuliček se obaluje v tlučeném černém pepři.

Colwick

Anglický sýr, solený či nesolený, vyráběný z kravského mléka. Tvaruje se do podoby válce, nesolená varianta se často tvaruje do kulata s "prázdným" mísovitým středem, který slouží k plnění. 

Přehled čerstvých a měkkých sýrů

Foto: Photos.com

Přidat příspěvek k článku Čerstvé a měkké sýry z celého světa

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.