V supermarketech nás lákají různé slevy na exotické ovoce. Kolikrát si nějaký ten plod přineseme domů, ale nevíme, jak se konzumuje a co z ovocného plodu lze v rychlosti ukuchtit.
Už staří Římané a Řekové využívali fíků jako léčebného prostředku ke stimulaci trávení. Naštěstí jejich účinků můžeme využít i my a obohatit si tak zdravý jídelníček. Fíky mají lehce projímavý účinek a v čerstvém stavu obsahují až 25 % cukrů. Energetická hodnota se pohybuje okolo 330 kJ na 100 g ovoce.
Čerstvé fíky jsou většinou do fialova zabarvené, na pohmat poddajné a měkké. Při konzumaci vynikne sladká chuť.
Čerstvé fíky stačí důkladně omýt, nechat okapat a konzumovat jako každé jiné ovoce v syrovém stavu. Přidat je můžeme do nepečených dezertů, ovocných pohárů, připravit z nich chutný jogurt nebo ovocný tvaroh. V kombinaci s jiným ovocem z nich připravujeme chutné saláty.
Lehkou svačinku z čerstvých fíků připravíme z vaničky nízkotučného tvarohu, 3 - 4 ks čerstvých fíků, 1 ks papáji, 1 ks manga, pár kuliček hroznového vína, citronové šťávy, medu a drcených mandlí.
Tvaroh jednoduše vyšleháme s medem, trochou čerstvě vymačkané citronové šťávy a vmícháme mandle. Můžeme přidat trochu karamelové polevy či dresinku, máme-li. Fíky opereme a rozpůlíme, rozdělíme na talířky. Stejně tak papáju, kterou jsme oloupali, odstranili semena a nakrájeli na plátky. Podobně zpracujeme i mango, stačí ho oloupat, vyjmout semena a nakrájet na kousky. Hroznové víno obereme na kuličky a opláchneme. Okapané hroznové víno také přidáme na dezertní talířky. Do středu dáme porci tvarohu a podle chuti ještě přelijeme ovocným či jiným sladkým dresinkem. Ovoce by mělo být před přípravou dobře vychlazené. Připravíme si tak zdravou a rychlou svačinku mezi hlavními jídly, je to i výborný tip na snídani.
Liči (také čínské jahody, jablka či švestky) patří k nejoblíbenějšímu ovoci asijských zemí. Plody jsou oválné peckovice, mají světle až tmavě červenou kožovitou slupku a bělavou dužinu připomínající rosol. Plody liči obsahují až 15 % cukrů. Energetická hodnota je 280 kJ na 100 g.
Zralé plody liči mají snadno odstranitelnou slupku a i pecka jde lehce vyloupnout. Liči vyloupneme jen lehkým tlakem prstů a konzumujeme jako každé jiné peckovité ovoce. Plod samozřejmě můžeme i libovolně nakrájet.
Liči konzumujeme jen tak, přidáváme do sorbetů, nápojů, salátů a ovocných dezertů. Liči se v zemích svého původu také často kanduje, zmrazuje a připravuje na tzv. "oříšky liči", jde o vzduchem usušené plody liči.
Agar předem namočíme a povaříme v oslazené a okyselené vodě, dokud se nerozpustí. Želé z agaru necháme ustát a poté odstraníme škraloup. Do ještě teplého želé vmícháme ušlehanou smetanu a necháme vychladit.
Agarový krém rozdělíme do dezertních mističek a ozdobíme dužinou liči, kterou jsme nakrájeli na kostičky.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena