reklama
hledat uživatel
       

Základní pravidla pro přípravu salátů

V našich kuchyních jsou čerstvé saláty dnes již samozřejmostí, ale přesto je třeba si připomenout několik základních pravidel. Listy salátu se musí umýt z obou stran, aby se odstranil případný písek. Nesmí se zanedbat ani řádné osušení. Když se listy neosuší, projeví se to ve špatné přilnavosti nálevu k listům. Malé listy necháme vcelku, velké natrháme na kousky.

Některé druhy salátů

Listový salát

Tento salát má jemné, zpeřené, světle zelené listy. Je lehce nahořklé chuti a používá se především do salátů.

Salát polníček

Z tohoto salátu se konzumují listy, jejichž chuť je nasládlá, ale mohou se použít i celé rostliny. Listy obsahují velké množství vitamínu C, provitamín A, rutin a minerální látky.

Salát Romana

Tento listový salát má šťavnatá a křehká srdíčka nasládlé chuti. Podává se spíše rozkrojený než rozebraný na malé lístky.

Čekanka bílá a červená - puky

Čekanka se připravuje v podobě sladkokyselého salátu, ale také jako salát se smetanou nebo s jogurtem. Výborně chutná dušená na másle nebo zadělávaná na smetaně.

Salát Radicchio

Jde o načervenalou odrůdu, ale můžeme se setkat také s odrůdou červeno-bílou, červeno-žlutou i vícebarevnou. Původcem hořké chuti je hořčina intybin, která reguluje činnost jater, žlučníku a žaludku. Na rozdíl od čekankových puků se tento salát upravuje pouze v syrovém stavu.

Ledový salát

Dalším a dnes běžně používaným salátem je známý ledový salát – roste také na našich zahrádkách a jeho použití v kuchyních je široké. Zdobí studené mísy, talíře s pokrmy, doplňuje obložené chleby, natrhaný na kousky je výtečný s octovým nálevem nebo s kysaným podmáslím. Lze jej také promíchat s kousky sýra, vajíčka a kuřecího masa a rajčete a nahradí nám tak dobré jídlo v horkých letních dnech.

Hlávkový salát

Hlávkový salát - konzumuje se jako první osvěžující zelenina na jaře.

Saláty předem zpracované

Náš trh nabízí pro další využití i předem zpracované - předpřipravené saláty. Zpracované čerstvé saláty jsou výhodnou alternativou v našich kuchyních. Mají dobrou a stabilní kvalitu, jsou již omyté a připravené k použití - tedy i nakrájené. Šetří nám tak čas i práci.

Na závěr

Víme tedy něco více o salátech, které jsou dnes běžně k dostání. Nyní záleží jen na chutích a na příležitostech, kdy je chceme použít. Vzhledem k prosazování zdravé výživy a vzhledem k rostoucím možnostem jak ovlivnit své zdraví k lepšímu, neměli bychom zapomínat na saláty v jakékoliv čerstvé podobě v našem jídelníčku.

Tipy na výborné saláty a jiné pokrmy

Jarní hlávkový salát
(doba přípravy 10 min )

Bazalková zálivka na hlávkový salát
(doba přípravy 10 min )

Jarní salát s kari zálivkou
(doba přípravy 10 min )

Ledový salát s tuňákem
(doba přípravy 25 min )

Salát pro chlapy
(doba přípravy 15 min )

Grilovaný kozí sýr se salátem
(doba přípravy 30 min )

Polníček s kuskusem a rajčaty
(doba přípravy 35 min )

Foto: Pixabay.com



Přidat příspěvek k článku Čerstvé listové saláty: Nadopujte se vitamíny tou nejsnazší cestou

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.