Pro úpravu salátů se nabízí spousta dobrých receptů, nejchutnější a nejvíce přínosné pro lidský organismus jsou však ve svém syrovém stavu. Před samotnou úpravou musíme dbát některých zásad, abychom si pak na salátu pochutnali co nejvíce. Jaké to jsou?
V našich kuchyních jsou čerstvé saláty dnes již samozřejmostí, ale přesto je třeba si připomenout několik základních pravidel. Listy salátu se musí umýt z obou stran, aby se odstranil případný písek. Nesmí se zanedbat ani řádné osušení. Když se listy neosuší, projeví se to ve špatné přilnavosti nálevu k listům. Malé listy necháme vcelku, velké natrháme na kousky.
Tento salát má jemné, zpeřené, světle zelené listy. Je lehce nahořklé chuti a používá se především do salátů.
Z tohoto salátu se konzumují listy, jejichž chuť je nasládlá, ale mohou se použít i celé rostliny. Listy obsahují velké množství vitamínu C, provitamín A, rutin a minerální látky.
Tento listový salát má šťavnatá a křehká srdíčka nasládlé chuti. Podává se spíše rozkrojený než rozebraný na malé lístky.
Čekanka se připravuje v podobě sladkokyselého salátu, ale také jako salát se smetanou nebo s jogurtem. Výborně chutná dušená na másle nebo zadělávaná na smetaně.
Jde o načervenalou odrůdu, ale můžeme se setkat také s odrůdou červeno-bílou, červeno-žlutou i vícebarevnou. Původcem hořké chuti je hořčina intybin, která reguluje činnost jater, žlučníku a žaludku. Na rozdíl od čekankových puků se tento salát upravuje pouze v syrovém stavu.
Dalším a dnes běžně používaným salátem je známý ledový salát – roste také na našich zahrádkách a jeho použití v kuchyních je široké. Zdobí studené mísy, talíře s pokrmy, doplňuje obložené chleby, natrhaný na kousky je výtečný s octovým nálevem nebo s kysaným podmáslím. Lze jej také promíchat s kousky sýra, vajíčka a kuřecího masa a rajčete a nahradí nám tak dobré jídlo v horkých letních dnech.
Hlávkový salát - konzumuje se jako první osvěžující zelenina na jaře.
Náš trh nabízí pro další využití i předem zpracované - předpřipravené saláty. Zpracované čerstvé saláty jsou výhodnou alternativou v našich kuchyních. Mají dobrou a stabilní kvalitu, jsou již omyté a připravené k použití - tedy i nakrájené. Šetří nám tak čas i práci.
Víme tedy něco více o salátech, které jsou dnes běžně k dostání. Nyní záleží jen na chutích a na příležitostech, kdy je chceme použít. Vzhledem k prosazování zdravé výživy a vzhledem k rostoucím možnostem jak ovlivnit své zdraví k lepšímu, neměli bychom zapomínat na saláty v jakékoliv čerstvé podobě v našem jídelníčku.
Jarní hlávkový salát
(doba přípravy 10 min )
Bazalková zálivka na hlávkový salát
(doba přípravy 10 min )
Jarní salát s kari zálivkou
(doba přípravy 10 min )
Ledový salát s tuňákem
(doba přípravy 25 min )
Salát pro chlapy
(doba přípravy 15 min )
Grilovaný kozí sýr se salátem
(doba přípravy 30 min )
Polníček s kuskusem a rajčaty
(doba přípravy 35 min )
Foto: Pixabay.com
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena