reklama
hledat uživatel
       

Původ červené čočky

Červená čočka pochází z Turecka, dnes je ale rozšířená po celé Asii. Oblíbená je i v Evropě a pomalu si na ni zvykáme i my Češi.

Červená čočka - výživná luštěnina

Červená čočka obsahuje spoustu železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky vysokému obsahu železa a bílkovin je vhodná pro vegetariány, schopnost rovnoměrného uvolňování glukózy do krve zase ocení diabetici. Červená čočka je dobrým doplňkem dietní stravy už jen proto, že velmi rychle zasytí. Vysoký podíl vlákniny zároveň působí proti zácpě.

Protože je červená čočka jedinou luštěninou, která nenadýmá, mohou ji dokonce konzumovat i kojící matky, které mají nadýmavé potraviny zakázány. Zároveň je to první zdroj bílkoviny, který můžete dítěti nabídnout v době přikrmování, začít můžete už v 9. měsíci věku dítěte. Zpočátku ji zkuste přidávat do zeleninových kaší, poté lze čočku podávat samotnou.

Vaření s červenou čočkou

Červená čočka se, narozdíl od hnědé, nemusí namáčet a přesto je rychle uvařená. Při tepelné úpravě ale ztrácí svou načervenalou barvu a je spíše oranžová. Velmi rychle se rozvaří, což není na škodu. Pokud vám ale tento vzhled vadí, čočku jednoduše rozmixujte. V Asii se červená čočka často vaří s kari kořením nebo s kurkumou, která zachovává její červenou barvu. Zvláštní je, že chutná spíše jako hrách.

Pár tipů na úpravu červené čočky

Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, zkuste kombinaci červené čočky a bulguru - speciálně upravené tvrdé pšenice, kterou připravíte na způsob rizota.

Dětem chutná červená čočka nasladko - s kari, smetanou a rozmixovaným banánem. Muži si zase libují v červené čočce s chilli papričkami, česnekem, cibulí a rajským protlakem. Zajímavě chutná i rýžovo-čočkový salát s brokolicí.

Proč červená čočka nenadýmá?

Červená čočka se většinou prodává již loupaná. Právě chybějící slupka přispívá k lepší stravitelnosti a ke snížení nadýmání. Slupka luštěnin obsahuje oligosacharidy, které se ve střevech štěpí na škroby a zde velmi rychle kvasí.

Skvělé recepty z červené čočky

Červená čočka s barevnou paprikou
(doba přípravy 30 min )

Červená čočka s rajčaty a cuketou
(doba přípravy 30 min )

Krémová červená čočka s uzeninou
(doba přípravy 45 min )

Pikantní červená polévka s čočkou
(doba přípravy 45 min )

Polévka z červené čočky
(doba přípravy 15 min )

Pikantní polévka z červené čočky s kurkumou
(doba přípravy 45 min )

Salát z červené čočky na toastech
(doba přípravy 45 min )

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 11
  • Martina
    Martina

    cervena cocka

    Uplne v klidu v regalech Aldi a Lidlu zadna bio sekce jen nevim zda to tak je v cechach......Namacet se nemusi. Staci 10 min a rozvari se takze pohoda. Jen pred varenim proplachnout. Cocka je super kvuli bilkovinam a zelezu jen si nemyslim ze nenadyma.....

    01.08.2019 19:45:59

  • lucka
    lucka

    Cervena cocka opravdu nenadyma. Pokud ji varite s cubuli, tak vas nadyma ta cibule.. ;-)

    12.11.2015 11:09:18

  • adela
    adela

    Komentář k článku Červená čočka - luštěnina pro každého

    tak ja nevim. osm hodin po poziti cervene cocky jsem vzdy jako balon. s tou nenadymavosti to neni pravda ackoliv se to vsude pise. jak se tomu rika? sila medii? nicmene pokazde kdyz ji snim tak se za osm hodin nafouknu. neverte vsemu co si kde prectete...

    17.07.2014 09:18:00

    • Maruška
      Maruška

      Re: Komentář k článku Červená čočka - luštěnina pro každého

      Přidávám k čočce při vaření saturejku,kurkumu, vařím ji ráda a často, k tomu osmaženou cibulku a volské oko. Pro mlsné jazýčky kousek uzeného a s chlebem a salátem, či kyselou okurkou prostě mňamka.

      13.04.2015 12:01:32

  • Lenda
    Lenda

    Komentář k článku Červená čočka - luštěnina pro každého

    Jen pro informaci, dnes jsem dělala polévku z červené čočky, a to bych se teda hádala, že nenadýmá =D =D =D

    16.06.2014 16:45:32

  • Cwmbran
    Cwmbran

    Koupil jsem v Kauflandu. Asi protože byla neloupaná je v návodu: "Namáčet 2 hodiny."

    18.01.2010 01:26:16

    • Radka
      Radka

      Jakákoli čočka (ať už červená či hnědá) by se měla namočit, voda pak slít a znovu zalít čerstvou vodou. Jednak se rychleji uvaří, ale hlavně se z ní vyloučí lektiny, které způsobují nedostatečné vstřebávání vitamínů, aminokyselin, tuků a glukózy.

      11.06.2010 13:06:25

  • J.Pavlíková
    J.Pavlíková

    Marně sháním červenou čočku v obchodech.Porad´te ,kde jí seženu Děkuji Pavlíková

    01.09.2009 19:41:07

Celkem záznamů: 11

Přidat příspěvek k článku Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.