reklama
hledat uživatel
       

Je to však správné? Neochuzují se tím o mnoho zajímavého? Jistěže tak přichází o řadu neobvyklých úprav kotlet, řízků nebo krkovičky. Každá speciální úprava vepřového masa (ať už jednoduchá nebo složitější) má něco do sebe. A udělat takovou výjimku určitě stojí za to.

Vepřové kotlety

Maso se ponechá s kostí, naklepe se a okraje naříznou. Stačí pak jen osolit, mírně opepřit a z obou stran zprudka opéct. Pak se zmírní oheň a maso se nechá dopéct doměkka. Dále již záleží na naší fantazii nebo na získaném receptu, který chceme právě vyzkoušet.

  • Jestliže chceme připravit pražské kotlety, tak se na vedlejší pánvi na másle podusí nakrájené žampiony, přidá se chřest a tato směs se servíruje spolu s kotletami. Pokrm se podává spolu s plátky šunky, v nichž jsou zabalená míchaná vejce. S bramborovou přílohou chutnají takto doplněné vepřové kotlety znamenitě!
  • Kotlety s klobásou se po opečení dozlatova z obou stran vyjmou. Ve zbylém tuku se rozpustí nakrájená slanina, zpění se cibulka a přidá sladká mletá paprika. Vše se podlije vínem. Kotlety se znovu vloží do pánve a dusí se. Po chvíli se přidá nakrájená klobása a podle potřeby se opět podlije vše vínem nebo horkým vývarem. Nakonec se přidají nakrájená, oloupaná a semen zbavená rajčata a zelené papriky. Po změknutí kotlet se přidá smetana. Jako příloha je vhodný houskový knedlík.

Vepřové řízky

Jsou vhodné pro přípravu nejen klasických vepřových řízků v trojobalu, ale také k přípravě závitků se žampiony.

  • Zpěněná cibule se žampiony a sladkou mletou paprikou se nechá mírně zchladnout a promíchá se s osolenou šlehačkou. Poté se směsí potírají naklepané a lehce osolené řízky, které se svinou do závitků a stáhnou párátky nebo jehlou. Závitky se pečou v troubě na oleji, podle potřeby se podlévají a obracejí. Podávají se s pečenými brambory, s hranolky a zdobí se jemně nasekanou petrželovou natí.

Umíte správně smažit řízky? 

Vepřový bůček

Vepřový bůček se hodně používá nejen k úpravě na kmínu a podávaný se zelím a knedlíky, ale je vhodný také pro přípravu rolád.

  • Je-li vykostěný, prořízne se naplocho tak, aby vznikl široký plát. Ten se dále naklepe a plní mletým hovězím masem s cibulí. Ochutí se solí, pepřem, paprikou a drceným kmínem. Nesmí chybět česnek a třeba také jemně nakrájená uzenina, která dodá další chuť výslednému pokrmu. Plát se dobře zavine a stáhne provázkem. Roláda se peče na oleji v troubě, podlévá se vývarem a vypečenou šťávou. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše a s nimi podávané zeleninové saláty.

Oblíbené recepty z vepřového masa - tipy redakce

Guláš z vepřového plecka
(doba přípravy 45 min )

Vepřové nudličky Gyros
(doba přípravy 30 min )

Marinovaný vepřový bůček
(doba přípravy 2 h 40 min )

Holandský řízek
(doba přípravy 1 hod )


Pečené vepřové karé
(doba přípravy 2 h 40 min )

Skládané pečené vepřové maso
(doba přípravy 2 h 30 min )

Pečené koleno s křenem a jablky
(doba přípravy 2 h 30 min )


Z vepřového masa si můžeme připravit samozřejmě mnohem více zajímavých a chuťově výrazných specialit. Záleží jen na naší chuti vyzkoušet úpravy pokrmů a na tom nebát se někdy jen zdánlivé náročnosti přípravy. Pak výsledek jistě pochválí a ocení všichni, kterým budeme hotové dílo servírovat.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Fišerrová Zuzana,a
    Fišerrová Zuzana,a

    smetanová vepřová, buček

    maso na cibulku, podusit, papriku, omáčku do růžova, záklechtka z mouky, sůl, smetana. možno kyselou smetanu, já dávám sladkou.
    bůček, česnek, sádlo, sůl.koření lze jakékoliv, kmín, oregáno nebo libeček,olej.poprášit nakonec troškou mouky, podlít,dusit.

    27.03.2019 17:49:00

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.