Do naší republiky se stejně jako do ostatních zemí dostávají nové kulinářské trendy - zdravé, ale i ty nevhodné. Jak je to s českou kuchyní v zahraničí, je pro ostatní známá?
Léto už sice pomalu končí, ale my se ještě na několik málo okamžiků vrátíme za hranice nejen naší země, ale také za hranice českých pokrmů. Zavzpomínáme na to, ve které zemi je běžně k dostání český oběd, a kde se musíme smířit s místní kulturou i kuchyní.
Nejvíce známá je naše kuchyně našim sousedům, známá je na Slovensku, v Polsku, Německu a Rakousku. S těmito státy máme velmi podobnou kuchyni. Rakousko stejně jako Česká republika je zemí knedlíků, řízků a piva. Ve všech okolních státech znají pokrmy jako jsou lívance či vdolky, koláče s ovocem, vepřové pečeně, oblíbené jsou v těchto zemích většinou jídla smažená a pečená, nevyjímaje omáček, ke kterým pochopitelně nesmí chybět knedlíky.
Češi nejčastěji navštěvují státy evropské jako je Itálie, Chorvatsko, Bulharsko a Řecko. V některých zemích naše pokrmy opravdu znají, připravují je svým hostům, kteří přijeli do jejich země na dovolenou. V Bulharsku (v některých lokacích, hotelech či restauracích) není problém se setkat s českými pokrmy, například smažený řízek s bramborem či guláš s knedlíkem si zde můžeme bez problémů dopřát. Z jejich strany je to také logické. Bulharsko je jednou z nejvíce navštěvovaných zemí českými turisty a místní hoteliéři vědí, že když nám vyjdou vstříc, my jim to bohatě vrátíme, protože příští rok k nim přijedeme zas.
Tato země mnoho pokrmů z jiných zemí nepobírá, je to vyhlášená země pizzy a těstovin s různými omáčkami, a také proto sem lidé na dovolenou jezdí. Italská pizza to je úžasně voňavý pojem. Tady nám absolutně nevadí, že to naší českou kuchyní nevoní. Těstoviny na sta tisíce způsobů, pizza se šunkou, Havaj, sýrová, se žampiony, olivami. Jsou jich stovky druhů, a jelikož mi Češi patříme mezi ty země, kteří sousedům pod pokličku nahlíží, tak jsou to pro nás pokrmy nejen známé, ale také oblíbené. Když už jedeme do Itálie na dovolenou, tak rozhodně nemůžeme odolat a musíme porovnat pravou italskou pizzu s tou, kterou můžeme ochutnat v našich restauracích.
I zde se se setkáváme s českou kuchyní. V Chorvatsku jsou restaurace zaměřené přímo na českou kuchyni a bez problémů zde dostanete cokoliv, co vám na dovolené z vašeho domova chybí. Smažené řízky, květák, sýry, brambory i bramborovou kaši, třeba i svíčkovou.
Pro ty co neholdují mořským potvůrkám a podobným pokrmům je dovolená u moře s českou kuchyní ohromnou výhodou. Ale když už jedeme do cizí země, měli bychom nějaký ten místní pokrm ochutnat, abychom poznali také něco nového a přinesli si kulinářský zážitek z navštívené země.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena