reklama
hledat uživatel
       

Měli bychom však být připraveni na to, že ne každý si pochutná právě na červeném víně a mít v zásobě "od každého kousek". Jak je to s odrůdami vína bílého?

Charakteristika vína - bílé odrůdy

Bílé víno je, podobně jako červené odrůdy, velice žádané. Nejen pro svou výraznou chuť, ale také pro lehkost a příjemné kyseliny, které obsahuje.

Charonnay

Víno s citrusovým aroma, chutí a vůní po ořechu a másle. Velice příjemná je pikantní kyselina, která je pro toto víno typická. Chardonnay je vhodné podávat k ústřicím, k pokrmům z mořských živočichů a k rybám.

Müller Thurgau

Má nádech bezinkového květu a jemně muškátové aroma. Obsah kyselin je nižší. Víno je měkčí a lehké až středně plné. Vhodné je k salátům, jednoduchým úpravám ryb a drůbeže.

Rulandské bílé

Toto víno má charakteristickou vůni, vyzrálejší vína citrusový nádech. Jde o víno plné, kulaté s pikantní kyselinou. Ležením v lahvi dosahuje vysoké jakosti a harmoničnosti. Podává se k rybám, mořskému ovoci, telecímu masu a sýrům.

Rulandské šedé

U dobrých ročníků jeho vůně připomíná tóny přezrálého ovoce. Má plnou, extraktivní chuť s nižším obsahem kyselin a stopou vyššího glycerolu. Víno je vhodné k rybím specialitám, přírodní úpravě telecího masa, ale také k sýrům s bílou plísní.

Ryzlink rýnský

Typické pro tuto odrůdu je přirozené aroma tvrdého ovoce. Víno je bohaté na kyseliny a extrakt. Má ovocnou chuť s tóny ananasu a banánů. Je vynikající k výrazně upraveným rybám a k drůbeži.

Ryzlink vlašský

Další odrůda ryzlinku - jehož delikátní a kořenitá vůně připomíná lipový květ, mladší ročníky - zelená jablka. Má lahodnou, extraktivní chuť lehce peprně kořeněnou. Pro svou harmoničnost se hodí k lehčím úpravám ryb a světlého masa.

Sauvignon

Tato vína se podle podloží, klonů, vyzrálosti a ročníku vyskytují ve vůni hluchavky, angreštu, broskvového aroma nebo muškátového nádechu. Jde o harmonicky vyvážené víno, s velice příjemnou kyselinou s rafinovaným aroma. Sauvignon se podává k výraznějším předkrmům, ale hodí se k pestrým úpravám drůbeže a světlého masa.

Tramín červený

Přestože se v jeho názvu objevuje přívlastek "červený", jde o bílou odrůdu vína se specifickým kořeněným buketem, který připomíná růži a zázvor. Má plnější chuť s dominantním aroma a jemnou, příjemnou hořčinu. Kyselina není příliš výrazná. Tramín jsou vína s vyšším obsahem zbytkového cukru - polosladká a sladká a jsou vhodná k husím játrům, k paštičkám, k dezertům nebo sýrům s modrou plísní.

Veltlínské zelené

Veltlín má medově lipovou vůni s kouřovými podtóny, kořenitější chuť s příchutí lípy, medu a hořkých mandlí. Víno suché, mladé, svěží - vhodné k denní konzumaci nebo k lehkým letním salátům.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Charakteristika vinných odrůd 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.