Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. Tuto brukvovitou zeleninu využijeme nejen jako dekoraci, ale hlavně při přípravě skvělých polévek, koláčů a kompotů.
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů Halloweenu, svátku, který je spojován s tradicemi a zvyky starých Keltů. Vydlabávání dýní patří dnes k oblíbené zábavě, celý svět tak vytváří vysmáté či zamračené dýňové obličeje, které po setmění rozzáří každou terasu a oživí venkovní posezení. Letos se úroda dýní v Česku vydařila, a tak na zahrádkách nalezneme doslova dýňové poklady obřích rozměrů, které po tepelné úpravě hravě zasytí všechny členy rodiny.
Dýní existuje více druhů, různých barev i velikostí, mají však velmi podobný způsob zpracování. Dýně hokkaidó má typicky oranžovou barvu, jako jedinou ji není třeba před zpracováním loupat, stačí ji rozkrojit, vydlabat semínka a tepelně upravit podle zvoleného receptu. Tvrdá slupka při pečení, vaření či dušení krásně změkne. Díky své ořiškové až kaštanové chuti se hodí do moučníků i polévek. Dýně máslová (nejsladší) a muškátová (výrazně aromatická) vzhledově připomínají hrušku, mají světlou slupku a oranžovou dužinu. Dále se lze setkat s dýní žlutou nebo zeleně žíhanou, která má vnitřek připomínající špagety, od toho tento plod nese název špagetová dýně. Setkat se můžeme i s dýní olejnatou, ta je pěstována zejména kvůli semenům. A konečně dýně mexická, která je nejvhodnějším druhem právě pro výrobu haloweenských dýní (tzv. lucerniček) a vydlabávání.
Dýni nakupujeme s nepoškozeným povrchem a jakoby svraštělým koncem, to je znak její zralosti. Chuťové vlastnosti dýně zlepšíme, když ji po koupi umístíme na 14 dní do spíže, kde ji necháme odpočívat. Uskladněná v suchu a temnu nám vydrží až půl roku.
Dýně se konečně dostává do popředí i na našem jídelníčku. Je to zelenina velmi zdravá, dietní a lidé bohužel často neví o jejích přednostech. Dýně obsahují provitamín A, vysokým obsahem betakarotenu předčí i mrkev. Vysoké zastoupení mají i vitamíny skupiny B, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík a zinek. V zastoupení mají také citrulin, který podporuje metabolismus a vylučování toxinů z těla. Přestože je dýně na kalorie chudá a má nízký obsah sodíku, neubírá to na její sytosti, na první ochutnání připomíná brambory. Dýňových receptů je celá řada. Dýni můžeme jednoduše nakrájet na plátky a upéct za použití trochy oleje, bylinek a česneku. Z dýně si můžeme připravit chuťově luxusní krémové polévky a dýňové pyré. Dýni můžeme podusit a přidat k pečenému masu, z dýně jsou výborné noky, marmelády, koláče, zmrzliny, kompoty apod.
Z dýně využijeme i semínka, která po vydlabání nevyhazujeme, ale usušíme je a vyloupeme z bílé slupky. Můžeme je opražit na kapce oleje, osolit a jen tak pojídat jako slanou chuťovku. Dýňová semínka se hodí jako sypání na salát, do polévky či k ozdobě domácího pečiva. Ze semínek dýně olejné se lisuje vynikající a výživově hodnotný dýňový olej.
Zdroj: video.aktualne.cz
Foto: Sxc.hu
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena