Rozsah pálivosti chilli je obrovský. Tyto malé papričky patří mezi nejpěstovanější a nejpoužívanější koření na světě.
Původ chilli spadá do Střední a Jižní Ameriky, oblasti Karibiku. Dnes se ve většině tropických oblastech pěstují stovky odrůd chilli, a to většinou jako letničky. Zralé plody se sklízejí asi 4 měsíce po výsadbě a následně dochází k jejich sušení.
Papriky, které se řadí k tzv. chilli, mohou být plody papriky roční, papriky křovité nebo papriky čínské (ta je ze všech nejostřejší a má na stupnici pálivosti nejvyšší příčku). Pálivost chilli papriček se rozděluje podle desetibodové stupnice, od 1 (jemně pálivá) do 10 (extrémně pálivá).
Celé čerstvé papričky se vyskytují v mnoha velikostech i barvách. Zelená barva určuje nezralé chilli papričky, při dozrávání jdou do oranžové, žluté, červené nebo až hnědé barvy. Setkáme se s miniaturními papričkami do 1cm, ty největší dosahují délky až 30cm.
Při nákupu čerstvých plodů chilli si všímáme slupky, která by měla hladká a měla by se přirozeně lesknout. Důležitá je i pevnost papričky, nekupujeme scvrklé a na pohled "ochablé" plody. Čerstvé papričky vydrží bez újmy až týden v lednici. Můžeme je i zamrazit, ale ztratí tak na své pikantní chuti.
Sušené celé chilli se liší vzhledově podle odrůdy a země, ze které pocházejí. Sušením (na slunci nebo uměle) se chuťové vlastnosti chilli mění, tedy i jejich pálivost. Některé voní po lékořici, jiné po tabáku, oříšcích a čerstvém ovoci. Sušené plody vydrží dobře uskladněné (ve vzduchotěsné nádobě) skoro bez omezení.
Celosvětově jsou chilli papričky využívány k oživení pokrmů - skvěle fungují proti fádní chuti. A v čem je skryta jejich palčivost? V semenech, světlé dužnině uvnitř plodu i ve slupce je obsažen kapsaicin, látka, která "za všechno může". Právě díky kapsaicinu se uvádí, že pojídáním chilli, podpoříme trávení, ale také krevní oběh. A údajně tak zrychlíme metabolismus, čímž tělu pomůžeme při hubnutí.
Kromě celých papriček se v obchodech (v zahraničí na trzích) setkáme nejčastěji s mletým chilli a vločkami chilli.
Mleté chilli se vyrábí rozemletím lusků sušených červených papriček. Mletý prášek dodává pokrmům hlavně ostrost, ne až tak chuť. Tradičně je součástí indické, jihoamerické a asijské kuchyně. Dá se neomezeně kombinovat s jinými druhy koření a bylinkami.
Vločky se vyrábějí spíše z méně pálivých druhů. Jako stolní dochucovadlo jsou vločky chilli používány na Středním Východě, místy i v Turecku a Maďarsku.
Chilli nakrájené na tenké nudličky (nitky) tvoří významnou součást korejských pokrmů.
Oblíbenost chilli svědčí i o pestré výrobě ostrých past, oleje, omáček, míchaných prášků, džemu z chilli a dalších produktů hojně využívaných při vaření.
Foto: Pixmac.cz
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena