Oblíbenost a časté používání čerstvého a sušeného zázvoru za poslední léta i u nás raketově stoupla. Jaké je jeho další využití? Zkoušeli jste někdy nakládané zázvorové výhonky či čerstvé puky miogy?
Výrazná zázvorová chuť ovšem bez očekávané štiplavosti, tak chutnají jemné oddenky mladého zázvoru, se kterými se můžeme setkat počátkem léta v některých orientálních obchodech. Mladý zázvor je velmi světlé až průsvitné barvy, dužnina je bílá a křehká, vršky výhonků jsou jemně růžové. Výhodou je, že mladé oddenky zázvoru nemusíme loupat. Mladý zázvor pokrájený na plátky stačí osmažit za stálého míchání a podávat jako přílohovou zeleninu. Úžasně se hodí k rybám a krabům, se kterými je stačí povařit. Mladý zázvor se také často nakládá, a to zejména v Číně.
Jedná se o mladé výhony zázvorovníku miogy, sklízí se na jaře, voní po bylinkách a mají jemnou křupavou texturu. Pálivost v čerstvých pucích miogy bychom hledali spíš marně. Jsou oblíbené zejména v Japonsku a oblasti Korey. Pokrájené na plátky se puky mioga dochucují polévky, saláty, tofu, nakládaná zelenina a jako příloha se podávají ke smaženým a grilovaným pokrmům. V současné době se pěstuje na Novém Zélandu, odkud se vyváží. Čerstvé puky miogy jsou k sehnání v obchodech s orientálním zbožím.
Pokud máte rádi sushi, určitě vám něco napoví tzv. gari. Jde o oddenek zázvorovníku, nakrájený na tenké plátky a naložený do sladkého octa. Konzumací nakládaných zázvorových oddenků podpoříme trávení. Kromě sushi dobře chutná v kombinaci s mořskými plody, rybami všeobecně a své uplatnění najde i ve spoustě zeleninových salátů.
Ostřejší chuti je beni-shoga, na nudličky nakrájený zázvor s listy perilly. Nejdřív se konzervuje v soli, pak přichází na řadu ocet. Hodí se ke krabům a dalším mořským plodům. Beni-shoga se vyznačuje výrazně červenou barvou.
Z křehkých výhonků zázvorovníku pravého se připravuje nakládaná chuťovka. Hajikami shoga se nejčastěji prodávají s grilovanými rybami. Mohou být křiklavě červené, ale i lehce růžové, obojí není vůbec na závadu.
Známou "cukrovinkou", se kterou se setkáme i v Česku, je zázvor kandovaný a zázvor nakládaný v sirupu. Dováží se nejčastěji z Číny a Austrálie, používají se k dochucení sladkých omáček, zmrzlin, ovocných koláčů, ale dobře chutnají i samostatně.
Kandovaný zázvor se vyrábí z mladého zázvoru, který se nakrájí na kostičky, uvaří v hustém sladkém sirupu, osuší a obalí v cukru.
Zázvor v sirupu se připravuje z mladých stonků i oddenků. Kostičky zázvoru se nechají několikrát přejít varem v hustém sirupu, který pronikne celou dužninou.
Rostlina podobná zázvorovníku s nádhernými květy je oblíbenou surovinou zejména v Malajsii a Thajsku. Puky a a mladé výhony se pojídají syrové s omáčkou nam prik, pokrájené na plátky se s nimi setkáme v salátech a nakrájené na kousky šikovně doplňují polévky. Zázvorové květy jsou výtečné také k různě upraveným rybám v kombinaci s kořením kari. Ovšem pro ochutnání si budeme muset vyjet na dovolenou v Asii, jinde v podstatě nejsou k sehnání.
Foto: Pixabay.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena