reklama
hledat uživatel
       

Představa večírku

Není večírek jako večírek. V případě, že slavíme něco opravdu důležitého, asi zauvažujeme nad slavnostní večeří a teprve poté podáváme drobné pohoštění. Pokud si chceme jen udělat hezký večer s přáteli, pak nejspíše zvolíme rovnou studené pohoštění, vhod přijde i nějaký ten moučník. V letních měsících spíše upřednostníme zahradní party spojenou s grilováním.

Pokud se rozhodneme přichystat pro návštěvu slavnostní večeři, nezkoušíme nové recepty, které jsme ještě nikdy nevařili. Hrozí nebezpečí, že se pokrm opravdu nepodaří. Volíme tedy spíše speciality z vlastní odzkoušené kuchyně. Rozhodně nezaujmeme, pokud při té velké slávě pohostíme návštěvu smaženým řízkem s bramborem. Můžeme se zamyslet nad tematickým pohoštěním konkrétní země. Například veškeré chody připravíme ve stylu mexické kuchyně. Pokud ji ovšem máme vyzkoušenou. Velmi jednoduchou na přípravu i čas je italská kuchyně. Ti z nás, kteří i přes veškeré módní trendy světové gastronomie stále tíhnou k české klasice, mohou pohostit návštěvu různými steaky, i když se zdá, že takový steak není zrovna moc kuchyně po česku, jde jen o název. Většinou se jedná o plátky vepřového masa, kuřecí prsa, či krůtí plátky. Připravit je lze na mnoho způsobů, výtečnou minutkou, která z vás udělá prvotřídní kuchařku, může být vepřový steak či kuřecí prsní řízek se šunkou, broskví a sýrem. Ovšem pozor, ne každý z hostů si musí nutně libovat ve sladko-slané chuti. Proto broskev či jiný druh ovoce zvážíme. Vhodnou přílohou jsou bramborové hranolky. Můžeme tento steak připravit také bez broskve a bude chutnat stejně výtečně, chutné určitě budou také kotlety se žampionovým či sýrovým přelivem. Připravit můžeme také jednoduché a rychle připravené těstoviny s kuřecím masem v sýrové omáčce.

Slané pohoštění na večírek

Na stůl přichystáme brambůrky, oříšky, tyčinky či preclíky, pokud se nejedná přímo o večírek, kde se bude každé pozřené sousto zalévat notnými dávkami alkoholu, pak můžeme přichystat i chlebíčky či jednohubky. Pro ty volíme na potření máslo, různé pomazánky či majonézové saláty. Chlebíčky na vrchu ozdobíme uzeninou, vejcem natvrdo, zavařenou okurkou a čerstvou zeleninou. Jednohubky namažeme a napícháme na párátka a dozdobíme ořechem, plátkem klobásy, ořechy či malým kouskem sýra.

Pokud se však bude pít skutečně více alkoholu, přichystáme spíše něco bez majonézy. Vhodné mohou být například slané záviny z bramborového či listového těsta plněné uzeninou, sýrem. Chutnat budou také minišátečky z listového těsta plněné různými náplněmi, ať už s uzeninou, sýrem, žampiony nebo zeleninou.

Pokud se chcete opravdu předvést, odkrojte tenký plátek z vrchu rajčete a ozdobně rajče okrájejte, vydlabejte, připravte nějaký vhodný krém k naplnění. Použít můžete například rozmixovaná vejce na tvrdo, smíchaná s utřeným česnekem, trochu majonézy, sůl, pepř a vnitřky hermelínu. Připraveným krémem naplňte zdobící sáček a s pomocí zdobící špičky naplňte rajčata. Pokud se však s přípravou večírku nechcete příliš zabývat, můžete připravit jen švédský stůl, Tedy obložené talíře, pokud použijete několik druhů uzenin, sýrů, nějakou chutnou klobásku, vejce natvrdo a vše pěkně ozdobíte čerstvou zeleninou, také nic nezkazíte.

Moučníky a dezerty

Úplně nejrychlejší bude příprava zmrzlinového poháru, ten však nepřipravujte celý dopředu, nachystejte si koupený tekutý karamel, šlehačku ve spreji, mleté oříšky, strouhanou čokoládu a nějaké čerstvé ovoce na ozdobu, použít na ozdobu můžete také neplněnou oplatku. Až přijde návštěva a bude v klidu usazená, odběhněte do kuchyně nachystat kávu. Než se vaši blízcí nadějí, budete podávat ke kávě také lákavý zmrzlinový pohár. Pokud pro vás zmrzlina není to pravé ořechové, přichystejte nějaký svůj rychlý zaručený moučník, který nezabere příliš času, pěkně ho ozdobte a podávejte.

Nápoje vhodné na večírek

I když počítáme s větším odbytem alkoholu, zejména vína, šampaňského či piva, počítat je nutné i se zásobami nealka. Mějte dostatek perlivé či neperlivé vody, džusu, případně coly, nezapomeňte zkontrolovat dostatek kávy, turecké i rozpustné, mléko či smetanu do kávy, čaj, citrony. Z alkoholických nápojů neopomeňte pivo, víno (bílé i červené). Pokud počítáte, že si sem tam dáte také nějakou tu štamprličku, mějte určitě po ruce něco sladšího i něco tvrdého, dámy jistě nepohrdnou nějakým likérem - vaječný či jiné příchuti. Určitě není od věci mít doma nějakou lahvinku vodky se sladkou příchutí, jablko, jahody atp. Pánové zřejmě dají přednost něčemu "tvrdšímu" jako je čistá vodka, whisky, nějaká lahodná pálenka.

Úklid před a po bujarém večírku

V okamžiku, kdy budete mít připravené veškeré pohoštění, nezapomeňte také na zběžný úklid. Doplňte na toaletě zásoby toaletního papíru, záchod umyjte a vytřete, v koupelně umyjte umývadlo, vanu, doplňte dostatek mýdla a čisté ručníky pouze pro návštěvu, podle počtu hostů jeden až dva, k umyvadlu. Nezapomeňte ani zde na čistou podlahu. První kam vaše návštěva vkročí, bude chodba, tak by mělo být zameteno a vytřeno, boty uklizené v botníku a čisté- nechcete přeci, aby vás návštěva pomlouvala, že jste nečistotná. V obývacím pokoji přeleštěte konferenční stolek, utřete prach, vytřete podlahu. Pokud předpokládáte, že by se večírek mohl zvrhnout v bujaré veselí plné nevázaných zábavných nápadů, odstraňte stranou, nebo úplně ukliďte, veškeré cenné předměty, které by tomu veselí mohli nenávratně podlehnout. V kuchyni umyjte poslední nádobí a utřené ho hned ukliďte na místo. Vytřete podlahu a nezapomeňte poklidit pohozené oblečení, dětské hračky a vše co by se mohlo připlést do cesty. Pak už si jen užívejte radosti z tohoto příjemného setkání. Druhý den vás totiž čeká další nelehký úkol - povečírkový úklid, popřípadě i s menší či větší kocovinou, což nebude nic příjemného.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Chystáme večírek

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.