reklama
hledat uživatel
       

Původ a pěstování citrusů

Citrusové plody patří k nejstaršímu a nejvýznamnějšímu ovoci na světě. Byly pěstovány již před 4000 lety. Vývojové centrum citrusů se pravděpodobně rozkládá na Malajském souostroví a sahá až po Indii a Čínu. Arabští obchodníci s sebou přinesli citrusové plody do oblasti Středozemního moře. V 10. století Arabové toto zdravé ovoce přinesli do Afriky a poté do Španělska. Do Evropy se citrusy dostaly díky Kryštofu Kolumbovi, který semena těchto plodů vzal s sebou do Nového světa. Španělští mořeplavci museli zasadit 100 semen na každém místě, kde přistáli.

V současné době se citrusy pěstují, kromě zemí ležících v oblasti Středozemního moře, také v Kalifornii, na Floridě a v Brazílii. Pomeranče se pěstují převážně ve Španělsku, Argentině, Maroku či Itálii. Citrony se k nám dostávají z Itálie, Španělska, Portugalska, Řecka, Kypru či Egypta. Nesmíme zapomenout na dovoz citronů z USA, převážně z Floridy a Kalifornie. Grepy se dostanou na náš stůl až z Jihoafrické republiky, Izraele, ze Španělska a Maroka. Mandarinky se pěstují ve Francii, v Turecku či na Floridě. Pěstování citrusů je možné i v našem klimatické pásmu, jejich pěstování není ale snadné, proto je důležitá optimální péče. Pokud však rostlinám nabídnete veškeré podmínky pro to, aby se jim dobře dařilo, vyrostou v atraktivní okrasné a užitkové rostliny.

Přehled nejkrásnějších citrusů

Pomeranč (citroník čínský)

Pomeranč pochází z Číny, ale pěstuje se v subtropech na celém světě. Plody pomerančovníku jsou oranžovožluté, mají kulovitý tvar, ale mohou být i oválné až vejčité, nahoře a dole bývají často lehce zploštělé. Dužnina pomerančů je rozdělená do segmentů, bývá oranžově až červeně zbarvená a chutná sladce nebo lehce sladkokysele. Plody pomerančovníku se dělí do tří skupin - bledé, pupečné a krvavé pomeranče. Pomeranče jsou s 30 milióny tun roční produkce hospodářsky nejvýznamnějšími citrusovými plody. Obsahují mnoho vitamínů, hlavně vitamín C, a ovocných kyselin. Pomeranče slouží k přípravě džusů, výborná je pomerančová marmeláda, ale hlavně se konzumují oloupané plody.

Mandarinka (citroník sladký)

Mandarinky se řadí k nejstarším citrusovým plodům a pocházejí z jihovýchodní Asie. Dnes se pěstují také ve Středomoří a v USA. Ve starověku byla jejich konzumace vyhrazena v jejich vlasti pouze nejvýše postaveným osobám - mandarínům - odtud také jejich název. Podle jiných historických pramenů byly mandarinky poprvé vypěstovány na ostrově Mauricius, který byl domorodci nazýván Mandara a odtud měl být odvozen název pro mandarinku. Plody citroníku sladkého jsou kulovité bobule, které mají voskovitou, oranžově zbarvenou slupku. Slupka jde většinou snadno oloupat. Dužnina mandarinek je rozdělená do segmentů a je oranžově zbarvená. Mandarinky obsahují hodně zrn (pecek), proto byly vypěstovány druhy bez pecek, nazývané satsumy a klementiny. Mandarinky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, dalé obsahují pektin, který pomáhá snižovat hodnoty krevního cholesterolu. Mandarinky kupujeme převážně v zimním období, protože jsou spjaty s vánočními svátky.

Grapefruit (citroník rajský)

Původně pochází ze západní Indie, v současné době se pěstuje v Izraeli, jižní Africe a na Floridě. To, zda grapefruit vznikl křížením pomeranče a citroníku největšího, nebo jako mutace citroníku největšího, není zcela jasné. Plody jsou větší než pomeranče, zpravidla jsou bez semen a mají žluté až oranžovožluté zbarvení. Dužnina je rozdělená na dílky a je žlutě, růžově až červeně zabarvená. Hořká chuť grepů pochází z látky zvané naringin. Tato látka působí očistně, oživuje, lehce projímá a podporuje látkovou výměnu. Plody obsahují vitamín B, C a jsou velmi šťavnaté. Z grepů se převážně vyrábějí džusy, konzumuje se také oloupaný plod. Pro svoji hořkou chuť nejsou grepy moc oblíbené.

Citron (citroník kyselý)

Domovem citronů je oblast západní Asie a jižní Číny. Dnes se pěstují v Asii, střední a jižní Americe. Citrony jsou považovány za ovoce i za koření. Jde o kyselé, šťavnaté plody, které jsou podélně oválné až vejčité a na konci mívají často bradavčitý výrůstek. Na světě existuje více než 100 druhů citronů. Dužnina citronů je rozdělena do segmentů a má žluté zabarvení. Plody obsahují hodně vitamínu C a 3,5 - 7% kyseliny citronové. Šťáva, ale i chemicky neošetřená kůra, se používá k ochucení pokrmů a nápojů. Citronová šťáva se používá také při výrobě parfémů, olejů a ve farmaceutickém průmyslu. Kuchařky využívají citronovou šťávu k dochucení omáček či salátů, citronovou kůru do moučníků a cukroví.

Citroník limeta

Limety pocházejí z jižní Asie a upřednostňují subtropické a tropické klima. Toto ovoce má vejčité plody se zelenou slupkou. Dužnina je zelenavá a rozdělená do segmentů. Limety se sklízejí nezralé, ale i přesto jsou velice šťavnaté. Jejich čerstvá šťáva je velmi aromatická, proto se používá do koktejlů (Mojito) či k marinování masa a ryb. Limety dělíme na dva druhy - mexické a perské. Mexické limety jsou malé a mají zelenou barvu. Narozdíl od perských limet, které jsou větší a mají žluté zabarvení. V našich obchodech jsou k dostání většinou zelené limety, plody perské limety se u nás prodávají zřídka.

Co říci závěrem?

Citrusové plody jsou důležité, protože obsahují hodně přírodního vitamínu C. Citrusy bychom měli pravidelně zahrnovat do našich jídelníčků, nejlepší je začít hned ráno a dát si sklenku pomerančové šťávy k snídani a oběd doplnit třeba mandarinkou či grepem. Obsahují také látky, které se nazývají limonoidy, a které dokážou preventivně předcházet vzniku rakoviny, zpomalovat její růst a dokonce hubit buňky nádorů. Na našem trhu je dostatečné množství citrusových plodů, stačí si jen vybrat.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Vondráčková Františka
    Vondráčková Františka

    Citrusové plody na našem stole

    Přečetla jsem si článek o citrusových plodech.Píše se v něm,že jsou plné vitaminů.Tyto plody se sklízí nezralé a dozrávají v útrobách lodí.Je známo,že jenom dobře vyzrálé a čerstvé plody obsahují mnoho vitaminu C.Pokud je zakoupíme v supermarketu,kde leží další dny,tak kupujeme pouze plody,které mají příjemnou chuť,ale s vitaminem C nemají nic společného.Tento vitamin spolehlivě nahradí kysané zelí doma naložené.Tolik k vitaminům v citrusových plodech.

    07.11.2007 00:03:05

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Citrusové plody na našem stole

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.