Bezlepková strava je pro některé z nás součástí života a bereme ji jako samozřejmost. Ovšem pro ty, kteří právě s bezlepkovou dietou začínají, to může být velký oříšek. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli začátečníkům trochu pomoci a nesnadné začátky alespoň částečně usnadnit.
Nejdříve si musíme říci, proč musíme bezlepkovou dietu držet? Důvodem je onemocnění, které se nazývá Celiakální sprue (CS). Jedná se o hereditární autoimunní onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku, tzv. gluténu. Tato látka je obsažena v povrchní části obilných zrn (slupce). Výrobky obsahující gluten vyvolávají u některých osob nepřiměřenou reakci imunitního systému s trvalou tvorbou autoprotilátek. Proto musí být lepek ze stravy trvale vyloučen. V případě, že se tak nestane, dochází v průběhu doby k vyčerpání imunitního systému. Onemocnění může postihnout další orgány a způsobit různé komplikace, které ohrožují život.
Mezi hlavní projevy této nemoci patří zánětlivé změny sliznice tenkého střeva s průjmy. Dalším příznakem je chudokrevnost a váhový úbytek. Toto onemocnění má také vliv na psychiku člověka. Projevuje se neschopností koncentrace, depresemi a změnami nálad.
Potraviny, které se nesmějí v bezlepkovém jídelníčku objevit jsou ty, které v jakémkoliv množství obsahují pšenici, žito, oves, ječmen, žitovec a špaldu. Z toho tedy vyplývá, že jsou zakázané mouky, které se z těchto obilnin vyrábí, veškeré pečivo, těstoviny, strouhanka, vločky, kroupy. Dále nesmíme zapomenout také na műsli, cornflakes, cereálie a műsli tyčinky, které nejsou označeny, jako bezlepkové.
Z našeho "nápojového lístku" musíme vyškrtnout destiláty a bohužel také pivo. Mezi další zakázané nápoje patří kávovinové náhražky kávy, sušené a instantní kávy. Ze sladkostí se musíme vyvarovat sladových bonbonů, karamelů, fondánového cukroví, všech plněných a nugátových bonbonů a tyčinek. Bohužel se musíme zříci také čokoládových krémů a zmrzliny.
Pozor si musíme dát, také na všechny instantní směsi na polévky, omáčky, zálivky a hotová jídla, která nejsou označena jako bezlepková. Což opět platí pro všechny konzervy, polokonzervy, kuchyňské a uzenářské polotovary.
Mezi bezlepkové potraviny řadíme pohanku, rýži bílou i natural, rýžové těstoviny, které používáme jako přílohu nebo jako přísadu do polévek. Dále rýžové vločky, kterými si můžeme ochutit jogurt, mléko nebo je použijeme do polévek či bramboráku. Skvělou náhražkou pšeničné mouky, která je důležitá pro svou "lepící" schopnost je rýžová mouka, kterou používáme na obalování a pečení.
Obdobné výrobky jsou také z kukuřice. Bezlepková kukuřičná hladká mouka je vhodná na obalování a jíšku a polohrubá na pečení. Kukuřičnou krupici můžeme použít na přípravu noků a kapání do polévek. V případě, že potřebujeme obalit maso, ryby, zeleninu nebo sýr, použijeme kukuřičnou strouhanku, kterou můžeme dále využít pro přípravu karbanátků a sekané.
Důležitou surovinou je také sója. Vyrábí se z ní například sojová mouka, kterou použijeme kromě pečení a zahuštění, také na přípravu pomazánek. Do sekané a karbanátku můžeme použít sojové vločky. Vynikající je také tofu, které můžeme nastrouhat do polévek nebo jej obalíme a osmažíme, jako obalovaný sýr.
Další důležitou ingrediencí jsou luštěniny, ze kterých připravíme polévky, pomazánky a výtečné saláty.
V bezlepkovém jídelníčku jsou nepostradatelnou potravinou brambory. Škrob použijeme na zahuštění jídel, přípravu pudingů a krémů. Bramborovou vlákninu využijeme při přípravě chleba a pečiva. Díky ní je těsto vláčné a pečivo vydrží déle čerstvé.
Vynikající jsou také amaranthové sušenky a křupky, které jsou vhodné například pro bezlepkovou snídani. Amaranthovou mouku používáme na přípravu jíšky na zahuštění polévek a omáček.
Při nákupu si musíme dát pozor, abychom opravdu koupili bezlepkové výrobky. Mohou být označeny slovně nebo značkou, kterou je přeškrtnutý klas. Mezi slovní označení patří například: "neobsahuje lepek", "vyrobeno z přirozeně bezlepkových surovin", "vhodné pro bezlepkovou dietu"
Existuje celá řada bezlepkových výrobků, které jistě usnadní vaření. Přestože patříte mezi nováčky v bezlepkové kuchyni, určitě se jí nemusíte bát a můžete se s chutí pustit do vaření. Pro začátek jsme si pro vás připravili několik jednoduchých receptů, které jistě zvládnete i vy.
Zdroj: Memorandum Expertní skupiny pro screening celiakální sprue při MZ ČR.
Foto: Profimedia.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena