Výhody si dnes jen rychle shrneme: vaření v nich je rychlé, s jednoduchou obsluhou, uvaří jídla za nesrovnatelně kratší čas, než který potřebujeme při klasickém vaření. Vaření v mikrovlnce je zdravé, jídlo je mnohem dříve uvařeno a tím si lépe zachová svou nutriční hodnotu. Díky kratší době přípravy nedochází k vysoušení pokrmů nebo jeho rozpadu.
U některých jídel dosahuje mikrovlnná trouba vynikajících výsledků. Například rybí maso je po přípravě pěkně šťavnaté a křehké. Zelenina i ovoce získává po úpravě čerstvou chuť. Téměř všechny koláče můžeme péci naslepo, když je přikryjeme poklopem, nebo stačí savým papírem. Mikrovlnky výtečně pečou veškerou drůbež, pokud použijete techniku ke zhnědnutí. Nepřipálíte omáčky, ani krémy.
Musím ale také přiznat, že nelze v mikrovlnné troubě uvařit vše. Nikdy v ní nevaříme vejce natvrdo ani větší korýše. Uvnitř by se mohla nahromadit pára, která by zapříčinila výbuch. Neděláme v ní ani palačinky a třené moučníky, neboť by byly mazlavé a nedržely by pohromadě. Nevaříme uzené potraviny, protože mají vysoký obsah soli, který by mohl způsobit přílišné vysušení pokrmu. Nikdy v ní nic neusmažíme, jelikož olej dosáhne maximální teploty 100 °C.
Velmi důležité je dodržování časů a výkonu. Dnes již náš trh nabízí dostatek kuchařek s recepty pro vaření v mikrovlnné troubě a ve většině z nich je u každého receptu určen čas přípravy a výkon mikrovlnky. Jestliže máte mikrovlnnou troubu s jiným výkonem, zkuste použít tuto pomůcku: je-li recept určen pro vaření při výkonu 600 W a my máme troubu s výkonem 700 W, zkrátíme celkovou dobu o 10 sekund z každé minuty. Pokud naopak máme příkon pouze 500 W, prodloužíme dobu vaření o 15 sekund na každou minutu, ale hlídáme, abychom jídlo nerozvařili.
Ideální pro vaření v mikrovlnce jsou kulaté nádoby, kde se jídlo vaří rovnoměrně. U hranatých nádob se v rozích soustředí více energie a pokrm je tam uvařen mnohem rychleji. Asi nejlepší jsou bábovkové formy, u kterých mikrovlny pronikají stejně rychle na krajích jako uprostřed. Vždy vybíráme větší nádobu, aby jídlo nepřeteklo.
Při vaření v mikrovlnce pokrmy zakrýváme a to hned z několika důvodů:
- předejdeme znečištění trouby prskajícím ostatkem
- zakrytá jídla se vaří stejnoměrně, neboť dochází ke kombinaci mikrovln a páry
- právě vytvořená pára udržuje při vaření vlhkost. Nezakrýváme proto suché pokrmy, jako je třeba pečivo.
Potřebné je také částečné zakrývání například křehčích částí některých potravin, nebo i vyčnívajících kostí. V takových případech zakryjeme takovéto části malými kousky alobalu. Opravdu ale malými.
Na některá jídla používáme při vaření savý kuchyňský papír, který po uvaření ihned odstraníme. Papír zajistí, že povrch třeba u pečených brambor zůstane suchý a ne mazlavý.
Při pečení v mikrovlnných troubách nevymazáváme nádoby tukem a nevysypáváme moukou, na moučnících by nám zůstala nepříjemná a ne zrovna chutná vrstva. Proto nádoby vyložíme buď pečícím nebo savým papírem, který ale odstraníme rychle po odstátí pokrmu.
Ještě jsem se nedostala k některým užitečným a důležitým radám, ale o ty se podělím až příště. A abych vás nalákala na další pokračování, slibuji, že vám prozradím recept, jak uvařit v mikrovlnce i knedlo, vepřo zelo a za krátký čas.
Foto:
Profimedia.cz