reklama
hledat uživatel
       

Recept na višňovou marmeládu krok za krokem

1) Vybíráme ovoce

Na vlastní marmeládu z višní budeme potřebovat 1 kg omytých, osušených a vypeckovaných višní.

Višňová marmeláda

2) K přípravě marmelády budou potřeba tyto suroviny. 

Citronová šťáva z ½ citronu, 1 kg cukru krupice a jeden balíček směsi na marmeládu Gelfix Klasik 1:1, nebo ½ kg cukru a jeden balíček směsi na marmeládu Gelfix Klasik 2:1.

Višňová marmeláda

Višňová marmeláda

3) Sklenice na hotovou marmeládu.

Před tepelnou úpravou si také nachystáme sklenice pro plnění. Vhodné jsou menší sklenice (pro cca 350 g hotové marmelády). Z uvedeného množství surovin se připraví 6 sklenic, záleží na použitém množství cukru. Sklenice i víčka umyjeme horkou vodou a osušíme.

4) Vaření směsi na višňovou marmeládu. 

Odvážené, omyté, vypeckované a okapané višně přendáme do většího kastrolu. Směs na marmeládu (Gelfix) smícháme s 2 lžícemi cukru a přidáme k višním. Společně přivedeme k varu, za stálého míchání vaříme 1 - 2 minuty. Teprve poté přidáme zbývající cukr, promícháme a opět přivedeme k varu. Aby byla marmeláda jemná a bez velkých kousků ovoce, směs rozmixujeme pomocí ponorného mixéru. Takto vaříme 5 – 10 minut, stále mícháme. Pro lepší tuhost marmelády a pro zvýraznění chuti přidáme šťávu z poloviny citronu.

Višňová marmeláda

5) Odebírání pěny.

Při vaření marmelády se tvoří pěna, kterou je nutné lžící odebrat. Dokud se pěna tvoří, marmeláda zpravidla dobře nehoustne. Můžeme provádět zkoušku odebráním lžičky marmelády na talířek. Je-li marmeláda dostatečně tuhá, lze vaření ukončit.

Višňová marmeláda

6) Závěrečná fáze přípravy marmelády. 

Po vaření kastrol odstavíme a připravené sklenice plníme horkou marmeládou. Sklenice uzavřeme víčkem a otočíme na chvíli (asi 10 minut) dnem vzhůru.

Višňová marmeláda je velmi chutná a vhodná k podávání s oblíbeným čerstvým pečivem.

Višňová marmeláda

Višňová marmeláda

Recepty z višní, které doporučujeme vyzkoušet 

Tartaletky s čokoládovým nugátem a višňovým džemem
(doba přípravy )

Višňový perník
(doba přípravy 1 hod )

Schwarzwaldský dort s višněmi
(doba přípravy 1 h 30 min )

Čokoládové muffiny s višněmi
(doba přípravy 30 min )

Osvěžující limonáda
(doba přípravy )

Čokoládový dort s višněmi
(doba přípravy 2 hod )

 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Zklamaná
    Zklamaná

    Tak jsme udělali marmeládu podle vašeho receptu....... Máme doma mraky rybízu, už nevíme co s ním. Rybízové marmelády děláme 1 dávku, asi 6 malých skleniček a stejně se nesní. Višňová marmeláda podle vašeho receptu je ta hnusná rybízová, díky citronu úplně ztratí višňovou chuť. Takže varování pro všechny, kdo mají višně (nikdy jich není nazbyt): višňovou marmeládu zásadně bez citrónu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    06.07.2018 12:08:37

  • Kutil
    Kutil

    připomínky k marmeládě

    Tak za prvé od vstupu do EU se marmeládou smí nazývat ovocná pomazánka s minimálním obsahem citrusových plodů 30 % to co zde tvoříte je pouze ovocná pomazánka.
    Za druhé pokud višně rozvaříte i s peckami a poté rozvar přepasírujete přes hrubý plastový ceďák nejenže již nemusíte nic mixovat ale od pecek pomazánka získá kořenitější vůni.

    04.08.2015 11:14:46

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Co s úrodou višní? Zkuste recept na višňovou marmeládu!

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.