reklama
hledat uživatel
       

Čokoláda - léčivá pochoutka

Čokoláda je nejen pochoutka, ale také lék. Čokoládu jako nápoj můžeme požívat při ochlazení těla v horkém počasí, anebo k odstranění bolesti žaludku. Také je dobré pít čokoládu na zlepšení trávení. Čokoláda se doporučuje díky obsahu antioxidantů a látek podporující mozkovou činnost jako zdravá pochoutka. Čokoláda musí být ale kvalitní a s vysokým obsahem kakaa. Dobrou čokoládu (dobrou značku čokolády) najdeme ve specializovaných obchodech nebo supermarketech. Co se týče kvality čokolády a výrobků, vše se také můžeme dočíst na internetových stránkách. Nejen o kvalitě čokolády se dočteme na internetu, ale najdeme dokonce i čokoládové kluby. Je to snad dnes nejsnazší a nejrychlejší cesta najít potřebné informace.

V dnešní době se kakaovník pěstuje v Indonésii, Brazílii, Mexiku, Venezuele, Pobřeží slonoviny a v Ghaně, Ekvádoru, na Madagaskaru a Jamajce. Plody kakaovníku mají různé tvary. Jsou rýhované, dlouhé, některé plody mají dolní konec zahnutý. Slupka bývá někdy hladká, u některých plodů bradavičnatá. Čokoládě prospívá pečlivé zpracování a minimum přísad. A co ji hlavně kazí jsou levné, nekvalitní suroviny, podřadné boby a umělá vanilková příchuť.

Kupujete čokoládu? Čtěte pozorně údaje na obalech!

Sledujte obsah obsažených látek

  • kakao
  • kakaové máslo
  • cukr
  • lecitin
  • vanilka
Pokud jsou v seznamu jiné přísady, jako je třeba sušená syrovátka či kakaový prášek, není to ta pravá čokoláda.

Obsah kakaa v čokoládě

Standardní hořká čokoláda

35 % kakaová sušina

Sladká čokoláda

15 % kakaová sušina

Jemná hořká čokoláda

43 % kakaová sušina

Samozřejmostí je, že čím víc obsahu kakaa v čokoládě, tím je čokoláda nejen dražší, ale i kvalitnější.

Čokoláda také obsahuje tuk, který ale není škodlivý. Hořká čokoláda rovněž obsahuje i minerály - železo, hořčík, draslík, fosfor, měď, vápník. Kakao obsahuje i fluor, který chrání zuby před bakteriemi.

Pohled na biočokolády

Tyto druhy čokolád jsou vnímány jako zdravější, ale většina těchto čokolád se vyrábí z různých čokoládových hmot. Tyhle hmoty se pak rozehřívají, míchají, temperují a upravují. Samozřejmě jsou suroviny na čokoládovou hmotu ekologicky pěstované. Ale málo značek potravin najdeme právě v tomto sortimentu.

Slovník výrazů u čokolády

Balotin

Francouzský výraz pro dárkovou krabičku s čokoládovými bonbony.

Couverture

Francouzské označení základní čokoládové hmoty.

Chocolatier

Francouzské označení výrobce čokolád.

Konšování

Proces spočívající v míchání čokoládové hmoty po dobu až 3 dnů při teplotě 60 až 75 °C.

Melanžér

Válcový mlýn na kakaové boby starého typu.

Pralinky

Belgický název pro plněné čokoládové bonbony.

Pražení

Kakaové boby se praží, aby se zvýraznila vůně kakaa.

Temperování

Rozehřátá kakaová hmota se opatrně chladí, aby čokoláda měla tu správnou konzistenci a vzhled.

Trinitario

Jeden ze tří typů kakaovníku, vzniklý křížením kakaovníku Criollo a Forastero.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Čokoláda - co možná ještě nevíme

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.