reklama
hledat uživatel
       

Cuketa: Zeleninový poklad v kuchyni, který se hodí k zapékání, grilování i smažení

Cuketu jsme vděčně přijali do jídelníčku jako stále více oblíbenou všestranně využitelnou zeleninu. Bohužel stejně jako je skupina lidí, kteří ji milují a dávají ji téměř do všeho, tak existují lidé, kteří cukety ze srdce nenávidí. Jejich problém je buď ve stravovacích zvycích nebo v tom, že neumí ocenit její jemnost a také ji neumí správně udělat a vždy jim vznikne "bláto", jak tomu říkají. Řekněme si tedy o cuketách něco bližšího.

Historie a původ

Cuketa je teplomilná rostlina. Řadí se mezi zeleninu a je druhem tykve. Počátky pěstování a zpracování cuket se datují do 7 000 let před naším letopočtem. Cukety pochází z Mexika a střední Ameriky.

Známe cukety zelené, šedozelené, pruhované, ale i žluté či bělavé.

Vůně a chuť

Cuketa na první pohled připomíná okurku. Tím však veškerá podobnost končí. Cuketa není chuťově výrazná. Spíše je chuťově hodně jemná. Snadno přebírá chuť koření a dalších výraznějších složek celého pokrmu. Je snadno stravitelná, křehká, nemastná a příprava jídel z cukety zabere jen málo času. Cukety jsou určeny hlavně k přímému kuchyňskému zpracování i konzervování.

Kuchyňské použití cukety

Často se používají maličké a chutné cuketky, prakticky bez vaty a zrníček, které jíme pro jejch vlastní chuť. Nejchutnější jsou cukety o velikosti 20 - 30 cm. Samozřejmě je v této velikosti neloupeme. Tyto malé plody upravujeme se slupkou. Nachází se v ní totiž nejvíce živin.

Aby byla cuketa dobrá, nesmí se dlouho vařit - nebo jinak tepelně upravovat. Pokud ji moc tepelně upravíte, zbyde vám z ní jen omáčka. Pokud ale cuketě dáte tepla přiměřeně (osobně doporučuji míň než víc) a přidáte spoustu bylinek, nebude mít váš pokrm konkurence.Z cuket se dají připravit zeleninové, zvláště zapékané pokrmy. Dále je vhodná k plnění, na placky jako bramboráky (polovina brambor a polovina cukety), na polévky, přílohy jako zelí, obalované a smažené, lze z nich připravit moučníky, knedlíky, saláty. Také se dají použít do pomazánek.

Malé cuketky můžeme nakládat jako okurky. Jídla s cuketami doplňujeme česnekem, bazalkou, rajčaty nebo protlaky, zelenými bylinkami, majoránkou, citronem nebo uzenými sýry. Cukety můžeme přidat téměř do čehokoliv. Jen je nepřidávejte hned na začátku vaření.

Můj tatínek z nich každoročně vyrábí velké množství úžasných marmelád. A v létě malé cuketky okořeníme a grilujeme. K masu jsou úžasné.

Zvláštností je jihoamerická a orientální kuchyně. Ta kromě plodů cuket využívá i jejich květů. Plní jimi kořeněnou nádivkou s rýží, nebo se z nich připravuje polévka a saláty.

Lékařské použití cukety

Cuketa má nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje 91% vody, vlákninu, něco málo sacharidů a dalších složek. Má však bohatou skladbu minerálních látek. Obsahuje zvláště draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Má velmi málo sodíku, mnoho fosforu, vápníku, hořčíku, obsahuje také železo, měď, fluor, zinek. Samotných vitamínů má bohužel málo - ve 100 g jen asi 14 mg vitamínu C, něco málo vitamínů B skupiny, kyseliny listové a niacinu.

Pokrmy z cuket příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí a vyprazdňování střev. Prospívají diabetikům, obézním lidem, při ateroskleróze, žlučníkových kamenech, revmatismu a dně. Dále cukety obsahují látky s protirakovinným účinkem. Cuketa má velmi nízký obsah kalorií. 100 g lehce povařené cukety obsahuje pouze 19 kalorií, osmažená však může mít až 63 kalorií.

Jak správně skladovat cuketu

Pokud si cukety pěstujete sami, určitě víte, že byste měli sklízet už první malé plody a také, že častější sklizeň prospívá k růstu nových plodů. Čím menší plody sklidíme nebo koupíme, tím dříve bychom je měli zpracovat. Malé plody rychleji vadnou.

Pokud naopak chceme cukety uchovat co nejdéle - nejlépe přes zimu, nechám koncem července dva plody na každé rostlině do té doby, než přestanou růst. Musí mít tvrdou slupku a na poklep zní dutě. Opatrně tyto plody odlomíme, necháme zaschnout jizvu po stopce a uložíme je v bezmrazém sklepě. Tam nám cukety vydrží bez újmy až do února dalšího roku. Jestliže nemáte vlastní zahrádku s cuketami, nezoufejte. Na mnohých tržnicích a v některých "domácích" zeleninách se dají sehnat i takovéto velké cukety. Jen nezapomeňte - tvrdá slupka a musí znít dutě.

Určitě se však nebojte cuketu použít. A heslo cuket - čím méně tepla je, tím jsme lepší.

Vyzkoušejte tyto výborné recepty z cukety

Sýrové cuketové karbanátky
(doba přípravy 45 min )

Cuketové roládky s fetou
(doba přípravy 45 min )

Smažené cuketové placičky
(doba přípravy 35 min )

Cuketové bábovičky
(doba přípravy 1 hod )

Cuketové lodičky s mletým masem
(doba přípravy 45 min )

Cuketové lečo s pikantní klobásou
(doba přípravy 35 min )

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Cuketa: Zeleninový poklad v kuchyni, který se hodí k zapékání, grilování i smažení

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.