reklama
hledat uživatel
       

Cuketa

Cuketu jsme v posledním desetiletí vděčně přijali do jídelníčku jako stále více oblíbenou všestranně využitelnou zeleninu. Bohužel stejně jako je skupina lidí, kteří ji milují a dávají ji téměř do všeho, tak existují lidé, kteří cukety ze srdce nenávidí. Jejich problém je buď ve stravovacích zvycích nebo v tom, že neumí ocenit její jemnost a také ji neumí správně udělat a vždy jim vznikne "bláto", jak tomu říkají. Řekněme si tedy o cuketách něco bližšího.

Historie a původ

Cuketa je teplomilná rostlina. Řadí se mezi zeleninu a je druhem tykve. Počátky pěstování a zpracování cuket se datují do 7 000 let před naším letopočtem. Cukety pochází z Mexika a střední Ameriky.

Známe cukety zelené, šedozelené, pruhované, ale i žluté či bělavé.

Vůně a chuť

Cuketa na první pohled připomíná okurku. Tím však veškerá podobnost končí. Cuketa není chuťově výrazná. Spíše je chuťově hodně jemná. Snadno přebírá chuť koření a dalších výraznějších složek celého pokrmu. Je snadno stravitelná, křehká, nemastná a příprava jídel z cukety zabere jen málo času. Cukety jsou určeny hlavně k přímému kuchyňskému zpracování i konzervování.

Kuchyňské použití

Často se používají maličké a chutné cuketky, prakticky bez vaty a zrníček, které jíme pro jejch vlastní chuť. Nejchutnější jsou cukety o velikosti 20 - 30 cm. Samozřejmě je v této velikosti neloupeme. Tyto malé plody upravujeme se slupkou. Nachází se v ní totiž nejvíce živin.

Aby byla cuketa dobrá, nesmí se dlouho vařit - nebo jinak tepelně upravovat. Pokud ji moc tepelně upravíte, zbyde vám z ní jen omáčka. Pokud ale cuketě dáte tepla přiměřeně (osobně doporučuji míň než víc) a přidáte spoustu bylinek, nebude mít váš pokrm konkurence.Z cuket se dají připravit zeleninové, zvláště zapékané pokrmy. Dále je vhodná k plnění, na placky jako bramboráky (polovina brambor a polovina cukety), na polévky, přílohy jako zelí, obalované a smažené, lze z nich připravit moučníky, knedlíky, saláty. Také se dají použít do pomazánek.

Malé cuketky můžeme nakládat jako okurky. Jídla s cuketami doplňujeme česnekem, bazalkou, rajčaty nebo protlaky, zelenými bylinkami, majoránkou, citronem nebo uzenými sýry. Cukety můžeme přidat téměř do čehokoliv. Jen je nepřidávejte hned na začátku vaření.

Můj tatínek z nich každoročně vyrábí velké množství úžasných marmelád. A v létě malé cuketky okořeníme a grilujeme. K masu jsou úžasné.

Zvláštností je jihoamerická a orientální kuchyně. Ta kromě plodů cuket využívá i jejich květů. Plní jimi kořeněnou nádivkou s rýží, nebo se z nich připravuje polévka a saláty.

Lékařské použití

Cuketa má nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje 91% vody, vlákninu, něco málo sacharidů a dalších složek. Má však bohatou skladbu minerálních látek. Obsahuje zvláště draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Má velmi málo sodíku, mnoho fosforu, vápníku, hořčíku, obsahuje také železo, měď, fluor, zinek. Samotných vitamínů má bohužel málo - ve 100 g jen asi 14 mg vitamínu C, něco málo vitamínů B skupiny, kyseliny listové a niacinu.

Pokrmy z cuket příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí a vyprazdňování střev. Prospívají diabetikům, obézním lidem, při ateroskleróze, žlučníkových kamenech, revmatismu a dně. Dále cukety obsahují látky s protirakovinným účinkem. Cuketa má velmi nízký obsah kalorií. 100 g lehce povařené cukety obsahuje pouze 19 kalorií, osmažená však může mít až 63 kalorií.

Skladování

Pokud si cukety pěstujete sami, určitě víte, že byste měli sklízet už první malé plody a také, že častější sklizeň prospívá k růstu nových plodů. Čím menší plody sklidíme nebo koupíme, tím dříve bychom je měli zpracovat. Malé plody rychleji vadnou.

Pokud naopak chceme cukety uchovat co nejdéle - nejlépe přes zimu, nechám koncem července dva plody na každé rostlině do té doby, než přestanou růst. Musí mít tvrdou slupku a na poklep zní dutě. Opatrně tyto plody odlomíme, necháme zaschnout jizvu po stopce a uložíme je v bezmrazém sklepě. Tam nám cukety vydrží bez újmy až do února dalšího roku. Jestliže nemáte vlastní zahrádku s cuketami, nezoufejte. Na mnohých tržnicích a v některých "domácích" zeleninách se dají sehnat i takovéto velké cukety. Jen nezapomeňte - tvrdá slupka a musí znít dutě.

Určitě se však nebojte cuketu použít. A heslo cuket - čím méně tepla je, tím jsme lepší.

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Cuketa

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.