reklama
hledat uživatel
       

Cuketkovo Mojito Cukito

Po náročném mixování, zkoumání, testování a ochutnávání jsem si na letošní horké dny připravil nový model koktejlu Mojito. Tato moje verze se nekompromisně vrací zpět ke kořenům, zároveň nedostižně uniká běžnému zdejšímu barovému průměru. Zní to samolibě, ale pro mne je domácí Cukito opravdu nad zlato.

Můj recept se od těch obvyklých odlišuje hlavně použitým sladidlem a také použitím celých kostek ledu namísto ledové tříště. Dalším odlišujícím faktorem je použití čerstvé limetové šťávy (na místo celých limetkových řezů) a servírování do menší sklenice. O mutacích Mojita, které využívají premixované sirupy a umělé šťávy, zde pomlčím.

Proč rapadura?

Názory na historii Mojita jsou různé. Jistotou je, že se pravděpodobně vyvinul jako moderní nástupce původních osvěžujících mixů rumu a čerstvé lisované třtinové šťávy s ledem, kterými se osvěžovali lidičkové dávno před námi. Rapadura je sušená třtinová šťáva v BIO kvalitě. Na rozdíl od třtinového cukru není ochuzena o další složky jako je melasa, minerály. Hlavně má jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Rapadura tak není pouze sladidlem, ale hlavním chuťovým faktorem tohoto Mojita. Jestli vás už provařené Mojito pomalu omrzelo, věřte, že Rapadura vás vrátí na začátek!

Proč limetová šťáva?

Čerstvou limetovou šťávu používám proto, že se receptura blíží své historické verzi. Dále proto, že mně osobně posouvají rozdrcené limetkové řezy chuť Mojita někam úplně jinam, než bych chtěl (způsobeno silicemi ve slupce). Nakonec (a hlavně) také proto, že si nechci ve svém Mojitu louhovat prostředky použité k chemické konzervaci limetek.

Proč kostky ledu?

Jedná se o tzv. kubánskou verzi. Výhoda je jediná - kostky vydrží déle. Tříšť se podle mně v horkém letním dni rychleji rozpustí, navíc v domácích podmínkách není výroba drceného ledu žádná sranda. Kostky hezky cinkají a vůbec - vypadají sexy!

Proč menší 0,25l sklenice

Mojito není sodovka na zahnání žízně. V menší sklenici je chuťově výraznější a dokážete si jej lépe vychutnat.

Recept na Mojito

Teď když jsem poctivě obhájil použití všech surovin, můžeme se směle vrhnout na výrobu samotného drinku. S přípravou vůbec nikam nespěchejte, nejste někde venku za barem a nikdo vás nehoní. Zaměřte se na správné a přesné dávkování. Jen tak můžete časem vypilovat svou oblíbenou recepturu a pouze tak budete schopni nabízet svým hostům stále stejně oblíbený drink ;)

Potřebné suroviny:

  • 4cl bílý rum (Havana Club nebo Bacardi)
  • 1 polévková lžíce Rapadury
  • 12 lístků čerstvé máty
  • šťáva z 1/2 limety
  • vychlazená soda
  • kostky ledu
  • 2 černá brčka na ozdobu
  • vyšší namrazená sklenice o objemu 0,25l
  • muddler aneb drtítko na limety

Postup:

  • do namražené vyšší sklenice nasypejte lžíci Rapadury
  • vymačkejte půlku limetky a vše důkladně rozmíchejte míchátkem
  • přidejte 12 roztleskaných (nebo požmoulaných) lístků máty
  • promačkejte muddlerem pořádně lístečky s rozpuštěnou rapadurou v limetové šťávě
  • přidejte kostky ledu téměř po okraj sklenice
  • přidejte 4cl bílého rumu
  • sklenici doplňte sodou a promíchejte
  • podávejte s brčkem a na ubrousku
Recept je podle mně jednoduchý, dá se zvládnout napoprvé. Uvedené dávkování respektuje moje chuťové preference - vzniklé mojito je silné, mohutně osvěžující a chutné ;) Pokud pěstujete mátu, je ihned po nákupu rumu a rapadury jediným limitujícím faktorem množství čerstvých limet a ledu. Jinak můžete tohle Mojito vyrábět kdykoliv. Pokud si chcete recept uložit do své kuchařky, najdete jej zde: Mojito Cukito Převzato s laskavým svolením z webu Zápisník pana Cuketky - Cuketka.cz.

Přidat příspěvek k článku Cuketkovo Mojito Cukito

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.