Cukr

Je to jeden z nejstarších dochucovacích přípravků a začal se používat už v Asii. Nejdříve se sladilo medem a ovocem, ale když byla objevena cukrová třtina, bylo vše vyřešeno! Kolumbus ji dovezl do Indie, kde se začala pěstovat.

V dnešní době se používá cukr třtinový a řepný - surový, rafinovaný, hnědý a různě ochucený.

Cukrová třtina

Tropická rostlina, která roste na plantážích v Indii a Jižní Americe, je vysoká asi 6 metrů a její stébla jsou podobná bambusům.

Cukrová řepa

Polní plodina, která se pěstuje po celé Evropě, od Británie až po Turecko. Cukr se získává z kořenů, které vypadají jako petržel.

Druhy cukru

Nerafinovaný cukr

Má svojí původní hnědou barvu, kterou způsobuje melasa, která se odstraňuje až rafinací. Cukr se totiž může vybělit a potom teprve obarvit melasou dohněda, takže nerafinovaný cukr poznáme ne podle názvu, ale podle země původu.

Melasový cukr

Je nerafinovaný cukr s velice tmavou barvou, kterou mu dodává vysoký obsah melasy. Má také výraznou vůni a lepkavost. Nejznámější melasový cukr je Barbados, který se používá do čatní, karamelu a perníků.

Cukr Muscovado

Je buď tmavý nebo světlý, podle obsahu melasy. Používá se k dobarvování a ochucování nákypů z ovoce, do sušenek i do pikantních omáček.

Jemný hnědý cukr

Je vyroben z rafinovaného hnědého třtinového cukru, je barevný podle obsahu melasy. Je nejvhodnější do moučníků.

Cukr Demera

Pochází z Guayany, vyrábí se ve velikých krystalech, nejkvalitnější je lepkavý s výrazným aroma. Nejvhodnější je do dortů, pečiva a do horkých nápojů.

Zlatý cukr

Je zrnitý a suchý s máslovou příchutí, vyrábí se z naprosto čiré cukrové tekutiny, není vhodný do těsta, protože se těžko vpracovává.

Krystalový cukr/cukr krystal

Používáme ho denně při slazení, do pokrmů. Je vhodný i do pikantních pokrmů, protože snadno karamelizuje, a tak dodává barvu.

Krupicový cukr/cukr krupice

Je to jemně mletý krystal, který se používá hlavně do pěnových těst, kde by příliš hrubá struktura jiných druhů mohla ovlivnit konečný výsledek.

Moučkový cukr/cukr moučka

Je krystal rozemletý na jemný prášek. Je velice vhodný na polevy, cukrové ozdoby, do jemných těst a na drobenky. Uchováváme ho v suchu a chladu, protože dělá hrudky.

O cukru bychom si toho mohli povědět mnohem více, ale myslím, že toto jako základní informace naprosto postačí. Tak až budete vařit, hezky si oslaďte život!

Jaký cukr používáte nejčastěji?

Foto: Profimedia.cz

autor článku:

Cukr

Recepty: 1813

Fotografie článku: Cukr

Komentáře k článku Cukr

Celkový počet komentářů: 1
  • Kde sehnat hnedy cukr? 02.05.2004 23:36:46

    Prosim o jakoukoliv informaci, kde v Praze se da sehnat hnedy cukr, nikoliv zadne jeho nahrazky. Diky Misa

Celkem záznamů: 1
Přidat příspěvek k článku Cukr
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora (reveň kadeřavá) pochází z Číny a dorůstá výšky okolo dvou metrů. V kuchyni využíváme řapíky jejích listů, které oloupeme a uchováváme nakrájené na centimetrové špalíky. Vždy je konzumujeme jen tepelně upravené. Rebarborové řapíky obsahují pro zdraví přínosnou kyselinu listovou, jablečnou a citronovou.

  • Sekundární neplodnost

    Sekundární neplodnost

    Dlouhodobá a zdánlivě marná snaha o druhé dítě není nijak vzácným či ojedinělým jevem. Máte už jedno dítě, jste rodina, užíváte si ve třech všech svých radostí i starostí, ale po nějaké době se znovu oddáte přetrvávající touze po dalším přírůstku do rodiny.




přidat nový recept