Cukr

Je to jeden z nejstarších dochucovacích přípravků a začal se používat už v Asii. Nejdříve se sladilo medem a ovocem, ale když byla objevena cukrová třtina, bylo vše vyřešeno! Kolumbus ji dovezl do Indie, kde se začala pěstovat.

V dnešní době se používá cukr třtinový a řepný - surový, rafinovaný, hnědý a různě ochucený.

Cukrová třtina

Tropická rostlina, která roste na plantážích v Indii a Jižní Americe, je vysoká asi 6 metrů a její stébla jsou podobná bambusům.

Cukrová řepa

Polní plodina, která se pěstuje po celé Evropě, od Británie až po Turecko. Cukr se získává z kořenů, které vypadají jako petržel.

Druhy cukru

Nerafinovaný cukr

Má svojí původní hnědou barvu, kterou způsobuje melasa, která se odstraňuje až rafinací. Cukr se totiž může vybělit a potom teprve obarvit melasou dohněda, takže nerafinovaný cukr poznáme ne podle názvu, ale podle země původu.

Melasový cukr

Je nerafinovaný cukr s velice tmavou barvou, kterou mu dodává vysoký obsah melasy. Má také výraznou vůni a lepkavost. Nejznámější melasový cukr je Barbados, který se používá do čatní, karamelu a perníků.

Cukr Muscovado

Je buď tmavý nebo světlý, podle obsahu melasy. Používá se k dobarvování a ochucování nákypů z ovoce, do sušenek i do pikantních omáček.

Jemný hnědý cukr

Je vyroben z rafinovaného hnědého třtinového cukru, je barevný podle obsahu melasy. Je nejvhodnější do moučníků.

Cukr Demera

Pochází z Guayany, vyrábí se ve velikých krystalech, nejkvalitnější je lepkavý s výrazným aroma. Nejvhodnější je do dortů, pečiva a do horkých nápojů.

Zlatý cukr

Je zrnitý a suchý s máslovou příchutí, vyrábí se z naprosto čiré cukrové tekutiny, není vhodný do těsta, protože se těžko vpracovává.

Krystalový cukr/cukr krystal

Používáme ho denně při slazení, do pokrmů. Je vhodný i do pikantních pokrmů, protože snadno karamelizuje, a tak dodává barvu.

Krupicový cukr/cukr krupice

Je to jemně mletý krystal, který se používá hlavně do pěnových těst, kde by příliš hrubá struktura jiných druhů mohla ovlivnit konečný výsledek.

Moučkový cukr/cukr moučka

Je krystal rozemletý na jemný prášek. Je velice vhodný na polevy, cukrové ozdoby, do jemných těst a na drobenky. Uchováváme ho v suchu a chladu, protože dělá hrudky.

O cukru bychom si toho mohli povědět mnohem více, ale myslím, že toto jako základní informace naprosto postačí. Tak až budete vařit, hezky si oslaďte život!

Jaký cukr používáte nejčastěji?

Foto: Profimedia.cz

autor článku:

Cukr

Recepty: 1813

Fotografie článku: Cukr

Komentáře k článku Cukr

Celkový počet komentářů: 1
  • Kde sehnat hnedy cukr? 02.05.2004 23:36:46

    Prosim o jakoukoliv informaci, kde v Praze se da sehnat hnedy cukr, nikoliv zadne jeho nahrazky. Diky Misa

Celkem záznamů: 1
Přidat příspěvek k článku Cukr
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept