reklama
hledat uživatel
       

V několika částech našich článků se stručně seznámíme s pomůckami, které bychom k tomuto účelu měli mít a také s pojmy, se kterými se v souvislosti s cukrařinou můžeme setkat.

Cukrářské vybavení

Pro domácí výrobu cukrovinek určitě budeme potřebovat ledničku, troubu, kuchyňskou váhu, odměrky, mixér a šlehač, což je snad v každé kuchyni samozřejmostí. Existují však i různá jiná náčiní a pomůcky, bez kterých se možná jen stěží obejdeme.

Formy a plechy na cukrářské výrobky

V dnešní době máme možnost vybrat si, zda nám vyhovuje forma silikonová, hliníková, nerezová, teflonová či plechová. Sortiment se neomezuje jen na klasické kulaté a obdélníkové tvary, ale lze sehnat i formy na dorty ve tvaru auta, vláčku či ježka. Ani ty však nejsou podmínkou k vytvoření chuťově i vizuálně dokonalého díla, pod šikovnýma rukama se i těsto upečené v klasickém pekáči může proměnit v oblíbenou pohádkovou postavu našich capartů.

Formičky, tvořítka a vykrajovátka

V našich zásuvkách se jistě neztratí ani formičky ve tvaru košíků, lodiček či ořechů. Někdo možná využije i speciální tvořítka pro práci s mandlovou hmotou. Dalšími oblíbenými moučníky jsou kremrole či rakvičky a i na ně mají cukráři kovové pomocníky. Dokonce se z plastu vyrábí i laskonkové šablony. Co se vykrajovátek nebo-li vypichovačů týče, dávno už linecké cukroví není odkázáno pouze na staromódní tvary typu hvězdiček a srdíček, v obchodech se dají sehnat vykrajovátka ve tvaru hudebních nástrojů, domácích zvířat či ovoce.

Trezírovací potřeby pro zdobení cukrovinek

Pod tímto pojmem se skrývají různé pomůcky sloužící především ke zdobení a plnění dezertů. Určitě by nám doma neměl chybět cukrářský sáček a zdobící nástavce. Místo látkového či igelitového sáčku se dají zakoupit i zdobičky z pevného materiálu s různými trezírovacími trubičkami. Někteří cukráři používají též otiskovací pomůcky, s jejichž pomocí vytvářejí na dortech dokonale souměrné ornamenty a nápisy.

Metly, stěrky, štětečky

Nerezová metla k umíchání krému nebo našlehání sněhu je nezbytná. I štětečky, ať už ze silikonu snadného na údržbu, nebo přírodních materiálů, jistě má každý doma. Stěrka nejrůznějších rozměrů je zase praktickým pomocníkem při roztírání těsta na plech, či při aplikaci polev.

Než se cukrovinky nosí na stůl

Jedeme-li s naším sladkým dílem někam mimo domov, určitě se nám bude hodit speciální přenoska. Skládá se z poklopu s úchytkami a z odnímatelného dna. Je vyrobena z plastu, existuje v různých tvarech a velikostech a zaručí, že naše dorty v pořádku přečkají transport. Při aranžování dobrot na tácy se jistě mohou hodit různobarevné papírové pomůcky v podobě krajkových papírů a košíčků. Košíčky mají dokonce tu výhodu, že bývají z pečícího papíru a když nemáme po ruce kovové formičky, lze v nich i péci.

V příští části se seznámíme s tím, jak a čím můžeme cukrářské výtvory zdobit.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Cukrář amatér 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.