reklama
hledat uživatel
       

V 1. části našeho článku (Cukrář amatér 1.díl) jsme již téma amatérských cukrářů, tedy těch, kteří výrobu sladkých dobrot nesvěřují profesionálům, nakousli. Zmínili jsme se o nejpoužívanějších pomůckách. V tomto díle se seznámíme s některými technikami zdobení dortů a zákusků.

Leží před námi holý upečený těstový korpus. Napadá nás možná otázka, co s ním?

Krém a náplň jako od cukráře

Chceme-li si ušetřit práci, můžeme se v obchodech poohlédnout po dortových náplních v prášku. Jinak existuje mnoho různých předpisů na máslové, šlehačkové či pudinkové krémy. Základem je důkladné vyšlehání krému a dodržení pevné konzistence. Pro lepší chuť můžeme před pomazáním krémem natřít povrch dortu marmeládou či směsí ořechů, rumu a cukru. Krémem můžeme slepit dvě poloviny korpusu, natřít ho navrch či zkombinovat obě varianty.

Potahování dortu

Nejjednodušší je použít jako základ zdobení dortu nějakou polevu. Nejběžnější je čokoládová poleva, ale například na perníkové těsto se nejlépe hodí cukrová. Pokud děláme čistě ovocný dort, je vhodné jej přelít obyčejnou želatinou.

Dort můžeme místo polevy svrchu překrýt tenkou vrstvou rozválené hmoty. Často se pro tyto účely používá marcipán, fondán, hmota z pěnových „marshmallow“ bonbonů nebo hmota ze salka. K rozválení se používá klasický váleček. Aby se těsto nelepilo, poprášíme vál moučkovým cukrem nebo hmotu rozvalujeme mezi dvěma igelitovými sáčky.

Finální zdobení a cukrářské umění

Jedlé obrázky

Možná jste již slyšeli o možnosti vyrobit dort s fotografií nebo obrázkem na přání. Tato možnost opravdu existuje a ani není příliš finančně náročná. Barevná fotografie z jedlého papíru formátu A4 nás vyjde zhruba na 150 Kč, ne všechny cukrárny však takový nadstandard nabízí, ale je možné si jedlou fotografii objednat přes internet. Stačí do vyhledávače zadat „fotografie z jedlého papíru“ a ihned zjistíme, kde a za jakých podmínek získat tuto netradiční ozdobu.

Jedlý papír lze zakoupit i v bílé barvě nebo v jiných odstínech. Lze jím nahradit pečící papír s tím rozdílem, že se nám těsto k vaflovému papíru přichytí, což je v tomto případě žádoucí.

Umělé ozdoby

Pokud vytváříme dorty pro děti, fantazii je opravdu ponechán volný průchod. V hračkárně můžeme zakoupit řadu různých figurek z umělé hmoty a vytvořit tak dětem dort ve stylu Jurského parku či oblíbené postavičky - Krtečka. Pokud nás tlačí čas, je velice efektním a přitom jednoduchým moučníkem pro malé holčičky obyčejná bábovka, do níž je zasazená panenka. Bábovku i panenku můžeme ozdobit stejnobarevným krémem a vytvoříme tak princeznu s bohatými šaty, jak se patří. V cukrářských obchodech se nabízejí i umělé figurky fotbalistů, hokejistů či Sněhurky i s trpaslíky. Pak už jen stačí nazdobit dort, aby vypadal jako kluziště, zelený pažit nebo lesní mýtina.

Jedlé ozdoby

I zde platí, že ne vše musíme nutně kupovat. Marcipánové lístečky či růžičky s trochou šikovnosti a s použitím vykrajovátek a vidličky zvládne každý, kdo si nevěří, může si koupit speciální „zelené sady“ pro práci s marcipánem. Na ozdobu se též hodí čerstvé kousky ovoce, ale i jeho kandovaná podoba či zakoupené alginátové želé. Do formiček, ale lépe do plastových či silikonových forem, též můžeme vlít rozpuštěnou čokoládu a tím vytvořit požadované tvary ozdob.

K dokonalému dojmu z dortu mohou přispět i prodávaná sypání, barevné kuličky a čokoládová rýže. Tyto ozdoby bychom však měli používat spíše u dortů pro starší děti, například tvrdé cukrové perličky a srdíčka by pro ně mohly být nebezpečné.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Cukrář amatér 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.