reklama
hledat uživatel
       

Sirupy jsou pro přípravu míchaných nealkoholických i alkoholických nápojů a koktejlů nezbytné. Míchané nápoje nesladíme (až na výjimky) cukrem, který se špatně rozpouští a nápoje kalí. Sladíme cukrovým sirupem. Nápoje jsou jemnější, chutnější a mají lepší konzistenci. Cukrový sirup se nedá nahradit ani průmyslově vyráběnými ovocnými sirupy. A tak nám nezbude nic jiného, než si ho doma vyrobit, je to velice jednoduché. A navíc si můžeme vyrobit sirup nejen čistý, ale i s různou lahodnou příchutí.

Příprava základního sirupu

Do 750 ml vody nasypeme 1 kg cukru krupice a za občasného míchání počkáme, až se cukr úplně rozpustí. Používáme velmi čisté nerezové nádobí. Poté cukerný roztok zahříváme a od okamžiku, kdy začne vřít, jej vaříme 10 minut. Pokud bychom sirup vařili o 2 - 3 minuty déle, byl by hustší a nevydržel by delší dobu skladování a zkrystaloval by. V době varu se na povrchu tvoří pěna, kterou musíme sběračkou sbírat. Nakonec sirup prolijeme přes jemné sítko nebo čisté husté plátno do džbánku nebo porcelánového hrnečku. Vychladlým cukerným sirupem naplníme láhve, dobře uzavřeme (zazátkujeme) a uschováme v chladu.

Z tohoto základního sirupu lze vyrobit i sirupy různě ochucené, které se v receptech na míchané nápoje a koktejly vyskytují. Postup zvládne i začínající kuchařka (barmanka) - vezmeme příslušné množství základního cukrového sirupu a uvedeme jej do varu. Přidáme příslušné ingredience a opět uvedeme k varu. Pak odstavíme z ohně a necháme asi hodinu ustát. Po vystydnutí nalijeme přes plátno do láhve.

Recepty na ovocné sirupy

Citronový sirup

Základní sirup z 1 kg cukru + kůra z 15 chemicky neošetřených a dobře omytých citronů.

Pomerančový sirup

Základní sirup z 1 kg cukru + kůra z 8 chemicky neošetřených a dobře omytých pomerančů.

Mátový sirup

Základní sirup z 1 kg cukru + 100 g čerstvých, opláchnutých a dobře osušených lístků máty peprné.

Mandlový sirup

Základní sirup z 1 kg cukru + 200 g spařených, oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí.

Kokosový sirup


250 g základního cukrového sirupu + 80 g mletého kokosu, případně kokosových hoblinek.

Malinový sirup

1 kg malin zasypeme 300 g cukru a necháme 24 hodin uležet. Pak maliny rozmixujeme, prolisujeme nebo přecedíme přes plátno a šťávu 15 minut povaříme. Nakonec přidáme k základnímu sirupu z 1 kg cukru.

Sirup z černého rybízu

700 ml rybízové šťávy zasypeme 300 g cukru a mícháme, aby se cukr důkladně rozpustil. Pak šťávu přidáme k vařícímu základnímu sirupu z 1 kg cukru a odstavíme.

Sirupy skladujeme raději v tmavých menších sklenicích, aby se častým otvíráním obsah nezačal kazit. Otevřené láhve skladujeme nejlépe v chladničce.

Brandy sorbet

Sirup máme připraven a tak ještě nápoj, ve kterém ho ochutnáme.
Na dno poháru (na šampaňské) dáme kopeček ovocné zmrzliny, ozdobíme jej ovocem a zalijeme do čtvrtiny ovocným sirupem, do tří čtvrtin brandy a dolijeme sektem. Brandy sorbet podáváme se slánkou a lžičkou.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Cukrové ovocné sirupy

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.