reklama
hledat uživatel
       

Marcipán - cukroví i zdobná hmota

Pravé mandlové těsto i varianty falešné ze sušeného mléka tradičně doplňují tác s cukrovím - v podobě samotných kousků, ale také jako doplněk. Zkusme nahradit základní linecké kolečko hrubším marcipánovým, dát si tu práci a vytvořit z rozválené mandlové hmoty miniaturní barevná marcipánová kolečka, kterými ozdobíme obyčejné linecké apod. Mandlové těsto můžeme tvarovat i do podoby ovoce, zdobit jimi košíčky nebo dortíčky.

Želé bonbóny a marshmallow

Gumové bonbóny (medvídci, žížalky) mohou ozdobit větší cukroví zalité želatinou nebo čokoládovou polevou. Dobře vypadají na těstech obarvených potravinářským barvivem. Stejně lze použít hotové ovocné želé, stačí rozkrájet a zdobit. Měkké bílé marshmallow také najdou své místo na nějakém tom cukrářském kousku, před použitím je můžeme i mírně opražit, nakrájet a obalit v práškovém cukru.

Kandované směsi kůry ke zdobení

Směs kůry různých citrusů, nejčastěji citronové a pomerančové, oslazené a dochucené glukózovým sirupem, se přidávají přímo do moučníků, ale s trochou fantazie je lze použít ke zdobení vánočního cukroví - plníme jimi důlky v "koláčcích", doplňujeme jimi ovocné krémy a náplně.

Cukrová rýže a cukrové dropsy

Nejjednodušší a efektní je zdobení pomocí cukrových perliček a cukrové rýže. V obchodech jsou jich plné regály v široké barevné škále a ve více velikostech. Samozřejmě lze koupit i barevné lupínky, čokoládové kuličky apod.

Andělikou a zázvorem nezdobí cukroví každá hospodyňka

Stonek anděliky (rostliny) v kandované podobě se užívá ke zdobení sladkých výrobků, tzn i cukroví. Stonek anděliky obalený v cukru se nakrájí na kousky a používá ke zdobení podle libosti. Stejně funguje i kandovaný nebo sušený zázvor, pozor ale na jeho nahořklou a pálivou příchuť. "Dávkujeme" ho opatrně. Nakrájet a použít ke zdobení lze téměř jakékoliv sušené či v alkoholu nakládané ovoce.

Rýžový papír a cukrovinky

Ne až tak ke zdobení slouží rýžový papír, kterým pokryjeme spodní stranu některých cukrovinek. 

Čokoláda na vaření a karob ke zdobení cukroví

Čokoládu lze rozpustit a zdobit pomocí štětečku, cukroví namáčet, z části polévat, sypat strouhanou nebo z ní tvořit pomocí formiček samotné cukroví, klidně i plněné nějakým překvapením (třeba oříšek nebo kulička krému). Podle libosti můžeme čokoládu nahradit karobem s naprosto stejným použitím.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Cukrové ozdoby

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.