Přírodní barviva a ozdoby v nejrůznější podobě nechybí při pečení a zkrášlování vánočního cukroví. Po čem všem je při zdobení možno sáhnout?
Pravé mandlové těsto i varianty falešné ze sušeného mléka tradičně doplňují tác s cukrovím - v podobě samotných kousků, ale také jako doplněk. Zkusme nahradit základní linecké kolečko hrubším marcipánovým, dát si tu práci a vytvořit z rozválené mandlové hmoty miniaturní barevná marcipánová kolečka, kterými ozdobíme obyčejné linecké apod. Mandlové těsto můžeme tvarovat i do podoby ovoce, zdobit jimi košíčky nebo dortíčky.
Gumové bonbóny (medvídci, žížalky) mohou ozdobit větší cukroví zalité želatinou nebo čokoládovou polevou. Dobře vypadají na těstech obarvených potravinářským barvivem. Stejně lze použít hotové ovocné želé, stačí rozkrájet a zdobit. Měkké bílé marshmallow také najdou své místo na nějakém tom cukrářském kousku, před použitím je můžeme i mírně opražit, nakrájet a obalit v práškovém cukru.
Směs kůry různých citrusů, nejčastěji citronové a pomerančové, oslazené a dochucené glukózovým sirupem, se přidávají přímo do moučníků, ale s trochou fantazie je lze použít ke zdobení vánočního cukroví - plníme jimi důlky v "koláčcích", doplňujeme jimi ovocné krémy a náplně.
Nejjednodušší a efektní je zdobení pomocí cukrových perliček a cukrové rýže. V obchodech jsou jich plné regály v široké barevné škále a ve více velikostech. Samozřejmě lze koupit i barevné lupínky, čokoládové kuličky apod.
Stonek anděliky (rostliny) v kandované podobě se užívá ke zdobení sladkých výrobků, tzn i cukroví. Stonek anděliky obalený v cukru se nakrájí na kousky a používá ke zdobení podle libosti. Stejně funguje i kandovaný nebo sušený zázvor, pozor ale na jeho nahořklou a pálivou příchuť. "Dávkujeme" ho opatrně. Nakrájet a použít ke zdobení lze téměř jakékoliv sušené či v alkoholu nakládané ovoce.
Ne až tak ke zdobení slouží rýžový papír, kterým pokryjeme spodní stranu některých cukrovinek.
Čokoládu lze rozpustit a zdobit pomocí štětečku, cukroví namáčet, z části polévat, sypat strouhanou nebo z ní tvořit pomocí formiček samotné cukroví, klidně i plněné nějakým překvapením (třeba oříšek nebo kulička krému). Podle libosti můžeme čokoládu nahradit karobem s naprosto stejným použitím.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena