Žádná léčebná dieta nevyvolává tolik nedorozumění a není tak nepřesně chápána jako právě dieta při cukrovce. Povíme si pár zásad správné diabetické diety, abychom měli přehled, co takový nemocný člověk smí jíst, co by měl omezovat a co má dokonce zakázáno. Přijde-li k pak na návštěvu člověk trpící diabetem, budeme vědět, čím ho pohostit.
Diabetická dieta je součástí léčení diabetu, což je celosvětově rozšířená chronická choroba, která postihuje více jak 100 milionů mužů a žen všech věkových kategorií. Cukrovka vzniká tehdy, není-li organismus schopen produkovat nebo efektivně využívat důležitý hormon inzulín produkovaný slinivkou břišní. Inzulín snižuje hladinu krevního cukru neboli reguluje průnik cukru do buněk.Léčba probíhá formou diety a inzulínu aplikovaného pod kůži. V některých případech stačí pouze tabletky. Každý diabetik musí umět vyvážit správnou dávku inzulínu, příjem cukru v potravě a přiměřenou pohybovou aktivitu. Fungují diabetické poradny, kde se diabetici všemu naučí.
My se ale zaměříme na správnou diabetickou výživu, což představuje základ léčby všech forem cukrovky. Její zásadou je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby jeden den se přejídal a druhý den příjem potravy omezil.
Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.
Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy jogurty, sýry s obsahem 20 - 30% tuků v sušině. Nezapomínejme započítat obsah sacharidů v mléce do diety.
Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.
Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.
Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.
I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.
Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulínu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno tak 200 - 250 g sacharidů na den.
Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kteří jste ti šťastní, kteří tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.
Foto: Profimedia.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena