Historie dánské kuchyně
Před příchodem industrializace do Dánska kolem roku 1860 tvořil základ jídelníčku žitný chléb, nasolené vepřové maso a herynkové. Bohatě rozvinuté bylo i pivovarnictví. Z této doby se dochovaly receptury jídel, která se připravují dodnes, i když je pravdou, že přízeň jim zachovává jen starší generace. "Vandgrod" je například dánská krupicová kaše, "aebleflaesk" je smažená pochoutka z vepřového masa a jablek, "klipfisk" je sušená treska.
V druhé polovině 19. století se v jídelníčku Dánů natrvalo usadilo mléko a brambory. Dánové také využívali zeleninu, zejména zelí, kapustu, mrkev, červenou řepu a luštěniny. Mimo to vznikla celá řada sladkých jídel založených na čerstvém ovoci. "Rodgrod" se nazývá hustý ovocný kompot, pod slovem "sodsuppe" se skrývá ovocná polévka.
Další mohutnou revoluci na gastronomickém poli Dánsko zažilo zhruba před padesáti lety. Tehdy se do dánské kuchyně dostaly typicky americké postupy. Rodiny začaly pořádat barbecue, opékat brambory či péct sváteční krůtu. Také prvky italského kulinářského umění se v Dánském království neztratily, pizza, těstoviny a rajčata na tisíc způsobů jsou tu stejně oblíbená jako jinde ve světě. Zvedla se však i konzumace masa, stále vede vepřové v mletých a steakových úpravách, klobásy a párky.
Typické dánské pokrmy
Nejtypičtějším dánským jídlem je zřejmě "smorrebrod", který nedávno "oslavil" 100 let. Jedná se o sendvič z tmavého chleba bohatě obloženého masem, rybami, zeleninou a vejci. Často se tu jedí i obložené chlebíčky s dary moře. Pochoutkou je vařená treska s hořčičnou omáčkou či vařené brambory s křenem. Dánsko dalo světu pečivo z plundrového těsta, které se tu nazývá "wienerbrod". V poslední době se na dánském stole usadilo i exotické ovoce, z dalekých krajin, které se tu jí každý den. Dánsko je pověstné i mlékárenským průmyslem. Sýry, tvarohy či jogurty dokonce vyváží do Evropy.
Stravovací návyky v Dánsku
V uspěchané době ani Dánové nemají čas na více než tři jídla denně. Snídaně jsou jako v ostatních skandinávských státech dosti vydatné. Obědy odbývají v restauracích rychlého občerstvení nebo si nosí balíček s jídlem z domova, nejčastěji jsou to sendviče. Teplé jídlo je až otázkou večeře, která má v rodinném životě důležitou roli. Pro nezadané je typické využívání polotovarů. Jinde jsou večeře bohaté a většinou sestávají z polévky, hlavního masitého nebo rybího pokrmu a na závěr je vše korunováno ovocným kompotem nebo sladkým moučníkem a zeleninovým salátem. Dánové jsou poměrně hodně pohostinní a řada z nich se zapojila do projektu založeném na zvaní cizinců do domácností a jejich seznamování s dánskými kulturními a jídelními zvyklostmi.
Nápoje
S Dány si určitě musí rozumět každý Čech, vždyť i jejich nejoblíbenějším nápojem je pivo, z něhož se dokonce vaří výtečná polévka. Další hojně konzumované alkoholické tekutiny jsou akvavit a likér Gammel Dansk. Dánsko může turistům nabídnout i výtečnou kávu.
Dánskem končí náš miniseriál o skandinávské kuchyni. Budeme rádi, když se inspirujete a alespoň jednou týdně si připravíte rybí pokrm po vzoru severoevropanů.
Foto:
Profimedia.cz