Jak nenásilně zhubnout, a přitom zdravěji žít? Metoda dělené stravy rozděluje potraviny do tří skupin - neutrální potraviny, sacharidové potraviny a bílkovinné potraviny.
Za "vynález" dělené stravy vděčíme Američanovi dr. Howardu Hayovi, který počátkem 20. století objevil a následně sám na sobě ověřil skutečnost, že lidské tělo je tvořeno z 80% hydroxidy (zásadami) a z 20 % kyselinami. Na základě tohoto zjištění přebudoval svůj jídelníček. Jedl potraviny, které v těle vytvářejí hydroxidy, naopak kyselinotvorné značně omezil. Docílil tím neuvěřitelných úspěchů. Uzdravil se z dlouholeté nemoci ledvin a začal si připadat schopnější a vitálnější.
Tento stravovací systém dělí potraviny do tří zásadních kategorií: na bílkoviny (například ryby, maso, vejce), sacharidy (uhlohydráty - např. brambory, chléb, banány) a neutrální potraviny (jako třeba uzené ryby). Smysl dělení stravy spočívá v tom, že bílkoviny a neutrální potraviny, stejně jako sacharidy a jídla z neutrální skupiny spolu vzájemně ladí, a proto nepřetěžují trávící soustavu. Spojovat ale nelze bílkoviny a sacharidy.
Zatímco bílkovinné a sacharidové potraviny se konzumují zásadně odděleně, neutrální potraviny lze přidávat ke všemu.
Kdo se rozhodne pro systém dělené stravy, měl by se nejprve informovat, které potraviny patří do jednotlivých skupin. Obecně platí, že s masem a uzeninami to není dobré přehánět, protože právě tento sortiment potravin přispívá k tvorbě kyselin v těle. Je tedy nutné omezit jejich konzumaci maximálně na 2 dny v týdnu. Naproti tomu zelenina, saláty a ovoce se na jídelníčku mohou opakovat denně. Obsahují velké množství zásaditých minerálních látek. Průmyslově upravovaných potravin, konzerv a zavařovaných jídel byste se měli raději sami dobrovolně vzdát.
Jedním z důvodů rostoucí obliby této formy stravování je, že umožňuje sestavit si jídelníček podle vlastní chuti. Nemusíte držet žádnou přísnou dietu a příprava pokrmů není komplikovaná. Budete překvapeni, jak rychle se zbavíte přebytečných kilogramů a nehezkých tukových polštářů. Vláknina zajistí pravidelné vyprazdňování střev. Jídlo je ale nutné důkladně rozžvýkat, tím ho k zasycení není potřeba příliš mnoho. Denně je nutno vypít minimálně 3 litry tekutiny (mimo kávu, černý čaj a alkohol). Dodržováním dosáhnete úbytku až půl kila váhy za týden. Možná se vám to zdá málo, ale věřte, že trpělivost přináší růže. Vaše strava by měla obsahovat hodně zeleniny. Maso a uzeniny by měly ubývat. Jen tak budete přijímat méně mastných kyselin a hladina cholesterolu v krvi vám poklesne. Také vymizí potíže se slinivkou břišní, která bývá doslova přetěžována, pokud trávící procesy neprobíhají plynule. Správný stravovací systém zaručuje organismu dostatek vápníku, který povzbuzuje metabolismus i činnost ledvin. Tělo se tak daří průběžně odvodňovat. Dělená strava rovněž stabilizuje hladinu cukru v krvi, čímž odpadají časté pocity hladu.
V příštím díle vám přineseme rozdělení potravin do jednotlivých skupin. Zároveň se na našich stránkách můžete těšit na několik receptů přímo připravených metodou dělené stravy.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena